lördag 22 juni 2013

JORDGUBBSPIZZA MED VIT CHOKLAD OCH PISTAGENÖTTER

Nu är det en härlig tid för alla som gillar att baka. Eller det är väl en härlig tid för alla, men det jag tänker på är att det nu finns både svenska rabarber och jordgubbar lättillgängligt. Rabarber har jag i landet, men jordgubbar får jag tyvärr köpa i butiken. Eller så går jag bara tvärs över gatan till Gustavs brödbod. Det är min granne Gustav, som i några år stått utmed vägen och sålt frallor och jordgubbar. En driftig ung man, vilket gillas!

Ni skymtar Annies Stuga-skylten under flaggan till höger.

Förra helgen bakade jag den här pizzan till bjudkaka i butiken. En vansinnigt god pizza med en mördegsbotten toppad med jordgubbar, vit choklad och pistagenötter. Doften av varma jordgubbar med smält vit choklad går inte av för hackor. 

Passar väldigt bra i dag om ni har jordgubbar över från gårdagens midsommarfest. Kakan kan serveras som den är, med vaniljglass eller med vaniljsås. 


Jordgubbspizza
100 g smör
3 dl mjöl
1/2 dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Fyllning
ca. 350 g jordgubbar
2 msk potatismjöl
1/3 dl socker
50 g vit choklad
pistagenötter

Blanda smör, mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en matberedare och blanda väl till en degboll bildas. 
Täck med plastfolie och ställ i kylskåp i ca. 30 minuter.
Lägg undan en golfbollsstor bit och kavla ut resterande deg på bakplåtspapper till en cirkel, ca. 30 cm i diameter. 
Ansa och skär jordgubbarna i skivor och fördela dem över kakan. Blanda socker och potatismjöl och strö det över jordgubbarna. 
Nyp av små bitar av degbollen du sparat och fördela ovanpå jordgubbarna. Vik upp en kant runt pizzan.



Riv chokladen och strö över nästan allt. Ställ in kakan i ugnen på 200 grader i ca. 15-20 minuter. Håll koll så den inte bränns. 
När pizzan är klar strös resten av den rivna chokladen på pizzan och den toppas med hackade pistagenötter. 

Receptet kommer från Hemmets journal, men jag har ändrat lite i det. 



Inte illa alls faktiskt, en pizza jag absolut kan tänka mig att äta igen.




//Malin


onsdag 19 juni 2013

RÄKRÖRA PÅ TOAST


Jag gillar snabblagade smårätter som man kan äta inom en halvtimme från att man "lagat" den. De två smårätter jag ger er i dag faller absolut inom den kategorin. Vi fick både en förrätt och en efterrätt. Eller kanske två förrätter för att vara mer exakt. Vilket som så var det väldigt gott.

Räkröra
2 1/2 dl creme fraiche
2 dl lättkesella
4 msk Hellmanns majonäs
2 tsk fransk senap
140 g skalade räkor
dill
gräslök
citronsaft
salt & peppar

Blanda samman creme fraiche, kesella, majonäs och senap. Hacka räkorna grovt och blanda ner även dem. Finhacka dill och gräslök och tillsätt till röran. Smaka av med salt, peppar och presad citron. 


Den här rätten behöver egentligen inget recept. Det man ser är nämligen det rätten innehåller. Jag har använt mig av Gunnarshögs  rapsolja med basilkasmak, men man kan även använda sig av olivolja. Basilkaoljan kan man köpa hos mig i Annies Stuga, bara så ni vet! 

Så har ni nu full koll på vad ni ska laga i midsommar? Jag har det lätt i år då vi ska bort både på lunch och på kvällen. Tar med grillkött på kvällen. Kött som jag i morgon måste köpa på Thuressons



//Malin




tisdag 18 juni 2013

GRILLAT LÅNGKOKT HÖGREV MED RUB OCH GLAZE



När det gäller grillkött är det kul att variera sig. Framför allt när man ska ha gäster. Det finns ju så mycket gott, svårt att välja ut vad man ska göra bara. Detta serverade jag när vi hade gäster i fredags.

Jag har en gång tidigare tillagat köttet på det här sättet. Det blev bra då och det blev bra nu. Det blir inte heller lika stressat vid själva grillningen, detta eftersom köttet redan är tillagat och ska alltså bara glaseras, få färg och bli varmt. 

Först kokas köttet i ca. 3 timmar, därefter läggs det i press. Jag lät det ligga över natten, för att få en fin form på köttet. Sedan masseras en rub in i köttet och det får ligga ytterligare några timmar och vila. Tillsist penslas köttet med en glaze under tiden det grillas. Allt detta gör att köttet blir mört, smakrikt och fullständigt gudomligt gott! Köttet har jag som vanligt köpt på Gårdsbutik Thuresson.


Grillad högrev
1,5 kg marmorerad högrev
1 hel vitlök
5 vitpepparkorn
1 lagerblad

Lägg högrev, en hel vitlök i två delar (skalet kvar) och kryddor i en gryta. Fyll på med vatten så det täcker köttet och koka långsamt i tre timmar. Ta upp köttet. Lägg det i folie och lägg det i kyl under press i minst sex timmar.

Rub
1/2 dl flingsalt
1/2 dl farinsocker
2 tsk paprikapulver
1 tsk senapsfrön
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk spiskummin
1/2 tsk cayennepeppar

Blanda alla kryddor i en mortel och mortla samman allt. 
Krydda köttet med kryddblandningen och massera in det i köttet. Låt nu köttet ligga i rumstemperatur i en timme. Jag lade det först i kylen och tog fram köttet i god tid före grillningen.

Glaze
1 dl kinesisk soya
2 msk agave sirap
1 msk ättika
1 riven vitlöksklyfta

Blanda glazen i en kastrull och koka upp. Låt svalna.

Tänd grillen, grilla köttet runt om och pensla glaze under tiden, tills du har en fin, knaprig yta.

Rubben är mitt egna påhitt medan lag och glaze kommer från Sveriges Mästerkocksdeltagaren Pernilla Elmqvist






Jag bjöd också på våra hemmagjorda korvar, recepten på dem hittar ni här och här. Dessutom blev det grillad sparris med parmesan, ugnsrostad potatis och hemmagjord bearnaisesås. Det har jag också bara gjort en gång tidigare, men känner att det kommer jag absolut göra om fler gånger. Det är ju så gott! Receptet på bearnaisesåsen hittar ni här.


Tänkte att jag i dag skulle avsluta med att ge er ett vintips. Ett bubbelvintips för att vara mer exakt. Rotari Rosé heter vinet och det är ett torrt fräscht vin med fruktig smak. Ett riktigt fint sommarbubbel.


//Malin




söndag 16 juni 2013

FÖRSLAG PÅ MIDSOMMARTÅRTOR

När jag var yngre och bodde hemma gällde jordgubbar med grädde och socker på midsommarafton, men de senaste åren har det varit marängtårta med jordgubbar och grädde. Galet gott vare sig det är hemmagjorda bottnar eller köpebottnar. Det behöver inte alltid vara så krångligt, det är ju ändå smaken som är det viktigaste.

Snart är det midsommarafton och jag tänkte att jag skulle underlätta lite för er genom att ge er förslag på olika goda tårtor som passar för en midsommarfest. 







Kanske ni vill baka: 

Chokladtårta med hallon och jordgubbar.

Marängrulle med limekräm och jordgubbar

Vit chokladmoussetårta med jordgubbar

Koladröm med daimgrädde och jordgubbar

Strawberry cream cheese pie

Sagolik sommartårta

Sagolik sommartårta






Hoppas ni fann något som föll er i smaken. Annars får ni leta bland alla tårtrecept jag har på bloggen, närmare bestämt 26 stycken.



//Malin


lördag 15 juni 2013

ÄDELOST- OCH PÄRONSALLAD MED PARMESANBRÖD


Redan förra helgen när vi fick den här rätten hos min kusin, bestämde jag att jag skulle bjuda på den vid nästa gille hemma hos oss. Och så fick det alltså bli när vi i går fick besök av Eva-Marie och Lars. 

Det är en smidig rätt att laga och den är riktigt beroendeframkallande. Våra gäster från i går bestämde direkt att de skulle bjuda på den i dag när de ska ha gäster. 

Min kusin Marit hade i sin tur fått detta hos sin kompis Elaine, vars man lagat den till henne dessförinnan. Är det inte underbart hur recept kan spridas?

Ädelost- & päronsallad med parmesanbröd 
1 påse ruccola
140 g Kvibille Ädelost
3-4 päron
1/2-1 msk socker
smör
100 g parmesanost
6 skivor rostebröd
olivolja

Ställ fram osten i tid, så att den blir härligt mjuk. Skala och skär päronen i bitar. Stek päronen i smör och strö över socker. 
Lägg upp lite ruccola på ett stort fat, lägg på lite skivad ost och några av de stekta päronen. Upprepa tills alla ingredienser är slut. 
Ringla olivolja över bröden och toppa med riven parmesan. Gratinera i 175 grader tills osten fått bra med färg. Dela bröden  diagonalt och placera på tallriken runt om salladen. 



Nu vill jag bara uppmana er att testa detta, men också varna er. Som jag sa, det är beroendeframkallande. 


//Malin


fredag 14 juni 2013

KONFERENS, SPA OCH VINMAKARMIDDAG PÅ ÄSTAD GÅRD

Nu har jag sommarlov! Svårt att säga hur det känns ännu, för jag har ännu inte fattat att det är det. Först när jag har haft några riktigt slappa sommardagar brukar det komma i fatt mig att jag faktiskt är ledig. Sommarvädret hos oss har också tagit ledigt tyvärr. I dag blåser det storm och det regnar lite lätt.

I förrgår var jag på Ästad Gård på konferens med min rektor och de som arbetar för/med/under henne. Världens bästa rektor för att vara mer exakt. Och det inte bara för att hon ordnade en så trevlig dag för oss, utan också för att hon är pålitlig, stabil, kunnig och vansinnigt trevlig.

Ästad Gård är en fascinerande anläggning, som jag tidigare besökt med olika möhippe- och tjejgäng. För mig var det första konferensen på stället. 

Texten nedan är tagen direkt från Ästad Gårds hemsida.

Ästad Gård var från början en lantbruksgård med höns och kor och bördiga åkrar. Rolf Carlsson växte upp här tillsammans med sina nio syskon. Föräldrarna Rune och Ingrid arbetade hårt och var förebilder och inspirationskällan för Rolf när gården blev hans 1985. Rolf och hans fru Ann-Catrin hade nya och goda idéer, men också energi och envishet att förverkliga många.

Just vid den tiden var livet på landet inte så lätt. Lönsamheten var dålig, men de gav inte upp utan höjde blicken och tänkte nytt. Rolfs och Ann-Catrins gård utanför Tvååker blev en av de allra första att distribuera ekologisk mjölk. Glädjande nog blev snart allt fler lantbruk ekologiska och eko-mjölken bredde ut sig i kyldiskarna. 

Parallellt med jordbruket startade de dessutom en småskalig turistverksamhet. Ofta kom dagisgrupper och skolklasser och andra på besök för att hälsa på och titta på den unika ekologiska gården. Nu började den stora förvandlingen.

I slutet av 80-talet byggde de om det gamla hönshuset till café, hörännet blev en festsal och djurstallet blev mysiga rum för övernattning. Under 90-talet öppnades restaurangen och konferensbokningarna strömmade in. Äventyrskonceptet Fångarna på Gården blev snabbt populärt och är än idag ett av gårdens stora dragplåster.



I slutet av 90-talet tog Rolf tag i ännu en dröm – att göra våtmarken bakom gården till ett spa-paradis. En vågad idé som bara Rolf själv och de allra närmaste trodde på. Sinnenas Spa är numera ett vackert bastulandskap med heta och ångande bastubad, bastu med utsikt över nejderna och världens första undervattensbastu. Här finns också en kristallklar källa där man kan bada i porlande vatten samt ett litet kraftverk. Upplevelsen är unik. Njutningen är magisk. Succén är stor. 

Det driftiga paret såg möjligheterna i det mesta och slutade aldrig att utveckla gården. Rolf och Ann-Catrin har fortfarande en viktig roll på Ästad Gård, men sedan 2010 har Linda Petersson, Mattias Carlsson och Daniel Carlsson tagit över efter sina föräldrar. Kärleken till gården och entreprenörsandan lever vidare i den yngre generationen och säkert även i nästa. Redan nu skruttar en hel hög barn omkring på gården med stor iver att hjälpa till. 

Helt utan bidrag utifrån, men med modiga visioner och hårt slit har familjen gjort gården till en stor och unik upplevelse i Sverige. 2007 blev Ästad Gård framröstat som Nordens mest inspirerande mötesmiljö. Företaget är dessutom en viktig arbetsplats för många i byn.  



Våren 2011 satte syskonen Carlsson 15.000 vinstockar i den bördiga halländska jorden på den soliga sluttningen framför gården. Ästad Vingård kommer att bli Sveriges största vingård.

Ingenting är omöjligt på Ästad Gård. Resan har bara börjat.


På eftermiddagen fick vi istället för kaffe vara med på en vinprovning. Men där blev det inget vin för vårt sällskap, vi arbetade fortfarande. Jag lyssnade dock och luktade och spottade för första gången i mitt liv ut vin. Eller kan hända att jag som tonåring gjorde det av andra anledningar...

Vinet kom från Viña Perez Cruz i Chile och presenterades av German Lyon, en av dem som idag driver vingården. 

Efter konferensen fick man välja om man ville sluta dagen, eller stanna kvar för SPA och middag. Jag valde så klart att stanna kvar. Vi fick fri tillgång till sinnenas SPA med alla olika karbad och bastuar. De har en bl.a. en häftig undervattensbastu. Utanför den en liten källa med kallt vatten, som jag så klart doppade mig i. 

När vi efter några timmar var tillräckligt rena var det dags för middag. En middag som blivit uppgraderad. Maria hade beställt en bistromeny, men vi fick en 4-rätters vinmakarmiddag med tillhörande viner. Jag däremot drack vatten, för jag hade gjort det stora felet att köra bil till Ästad...


Maten var riktigt god och vattnet också... Nej, inte alls bitter, inte alls.

Vår meny bestod av:


  • Nässelsoppa med nybakat bröd
  • Charktallrik med lättrökt vildsvinskött och hjortkorv
  • Knäredskyckling med ugnsrostad färskpotatis, sidfläsk, vårlök och rödvinssås.
  • Blomkruka med sockerkaka, hallonkräm, mjölkchokladmousse och krossad choklad.


Med andra ord hade jag en väldigt bra dag med mina kollegor på Ästad gård. Ett bra avslut på ett väldigt bra läsår. Nu veckor av ledighet innan jag åter drar på mig mina "lärarkläder" igen. Först ska jag njuta av sommaren, vår butik och min härliga familj.



//Malin




söndag 9 juni 2013

PASTASALLAD CAPRESE MED CHILIRUBBAD KYCKLING OCH BASILIKADRESSING


Pastasallad hör sommaren till, perfekt utflyktsmat- och strandmat. Vad man än stoppar i så brukar det bli gott. Man tar det man har hemma och det man själv gillar. Utesluter man kyckling så får man ju helt plötsligt en vegetarisk pastasallad, och det fungerar med en god dressing riktigt bra det också. 

Pastasallad caprese med chilirubbad kyckling och basilikadressing
4 kycklingfiléer
1 påse salladsmix
1/2 gurka
1 fp körsbärstomater
5-8 rädisor
250 g kokt kall pasta
2 bollar mozzarella 
färsk basilika

Chilirub
2 tsk flingsalt
1/2 tsk chiliflakes
1 tsk paprikapulver
3 tsk rostad lök

Mortla samman allt till ett fint pulver. Tryck in det i kycklingen och låt vila 45-60 minuter. Skär kycklingen i bitar och fräs i olivolja tills den är klar. 

Basilikadressing
1 dl olja (jag använde Gunnarshögs basilikaolja, vilket ger lite extra basilikasmak till dresingen)
Färska basilikablad
1 pressad vitlöksklyfta
flingsalt & svartpeppar

Mixa samman allt till en slät dressing. 

Blanda ihop salladsingredienserna med pastan och mozzarellan och lägg på ett stort fint fat. Placera kycklingbitarna på toppen och ringla dressingen ovanpå. 




Ingen söndagsångest för mig idag, för veckan som kommer är min sista innan jag tar sommarlov. Går alltså ingen nöd på mig!


Ha en skön söndagskväll kära vänner!

//Malin


KOKOSTOSCA MED RABARBER


På två ställen i trädgården frodas rabarbern, så det är bäst att passa på att baka med den. Ännu har jag alltså inte tröttnat. 

Receptet i dag hittade jag hos Hanna med bloggen Matarkivet. Hanna är en av bloggarna jag haft nöjet att träffa på de två bloggträffar jag varit med på. Jag är faktiskt ganska avundsjuk på Hanna, för hon bor och arbetar i London. Inte för att jag vill bo där, men skulle gärna åka dit lite då och då. Jag har själv varit au-pair och arbetat på Top-Shop i London, så jag vet vad jag missar. 

Hanna hade blåbär i sin tosca, men jag tog som sagt rabarber.

Kokostosca med rabarber
3 dl socker
100 g smör, rumsvarmt
3 ägg
1 dl vatten
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk vaniljsocker
rabarber
1 tsk malen kardemumma
3 msk socker

Kokostosca:
125 g smör
1 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
2 1/2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
3 dl kokos

Sätt ugnen på 175C. Vispa socker och smör krämigt. Tillsätt äggen ett i taget och vispa mellan varje. Rör ned vatten och de torra ingredienserna. Häll smeten i en smord form, ca 20-23 cm i diameter.

Dela rabarbern och stek den i smör. Tillsätt kardemumma och socker och låt småputtra några minuter. Fördela rabarbern ovanpå smeten och grädda tills kakan blivit lite fast, 30-45 minuter.

Smält smöret till kokostoscan i en kastrull. Blanda i alla övriga ingredienser utom koksen. Låt koka upp och sjud tills den tjocknat. Blanda ned kokosen sist. Fördela smeten ovanpå kakan och grädda i ytterligare 10-15 minuter tills den blivit gyllenbrun och knäckig. Låt svalna. 

Den här kakan bjöd jag på i butiken i dag. Jag hann dock inte fotografera den innan jag ställde fram kakan, då det var fullt med folk i butiken från första stund i dag. Superkul! 

Jag blir så glad när kunder berättar att de följer Malin´s Diner.   Det är ju endast ett fåtal som kommenterar på bloggen men nära 350 som dagligen tittar in hos mig här på bloggen. Tack! <3

 


Igår kväll var vi bjudna till min kusin Marit och hennes man Jonas. Marit är en hejare på mat hon, så man vet att det alltid blir något riktigt gott. Inget undantag i går alltså. Min kusin Kajsa, Marits syster var också där. Kajsa och Marit är som systrar till mig, bra då jag bara har bröder. 

Förrätten kommer jag att bjuda på nästa gång vi ska ha gäster, så den berättar jag inte så mycket om nu. Men tusan så god den var. Till det serverades ett riktigt gott rosévin, Collavery. Kan jag verkligen rekommendera!




Sedan var det heavy bbq som gällde. Massa gott, bland annat maffiga bitar entrecote från Gårdsbutik Thuresson, ugnrostad potatis och en urgod whiskeysås.

Till efterrätt blev det hemmagjord glass med rabarberkompott och en himmelsk kolasås. 

En väldigt trevlig kväll på alla sätt och vis. Tack Marit, Jonas och lille Jack! 




//Malin






torsdag 6 juni 2013

POTATISSALLAD MED BASILIKAAIOLI, SPARRIS OCH KRASSE



Så här i början av sommaren inträffar samma fenomen varje år. Sverige goes bananas när det gäller grillning. Grilloset ligger tät över villaområden och parker och stränder invaderas av engångsgrillande tokar. Och visst är det underbart! Vill inte ha det på något annat sätt.

När man nu grillar så ofta som vi gör så är det ju kul att variera sig lite. Det tillbehör jag vanligtvis gör är ugnsrostad potatis. Något alla i familjen tycker om. Jo, det är faktiskt sant. Men det kan ju bli lite trist i långa loppet, så i går kväll fick det bli annat. Och detta annat blev riktigt gott, men gillades tyvärr det bara av tre i familjen. Men inget som förvånade mig egentligen...




Potatissallad med basilikaaioli, sparris och krasse
1 kg färskpotatis
2 st äggulor
1 tsk dijonsenap
1 dl smaksatt rapsolja basilika (Gunnarshögs rapsolja)
2 st vitlöksklyftor
2 tsk citronsaft
salt och peppar
1 knippe basilika
1 fp smörgåskrasse
2 mogna avokado
1 dl grovhackad färsk basilika och gräslök


Koka potatisen knappt färdig. Ställ åt sidan. Sparrisen kokas också i lättsaltat vatten tills de är knappt klara. Skölj dem sedan i kallt vatten. 
Blanda äggulor och senap i en skål. Vispa i oljan lite i taget, först droppvis och mer och mer efterhand. Vispa tills ni får en halvtjock aioli. Pressa i vitlök och smaksätt därefter med citron, salt och peppar. 

Basilikaoljan kan ni bland annat köpa i min butik Annies Stuga i Glommen. Har ni ingen basilikaolja, så kan ni mixa ner färsk basilika i naturell rapsolja, eller bara använda naturell rapsolja.

Vänd sedan ner den ljumna potatisen i aiolin. Skär avokado och sparris i bitar och vänd ner med potatisen. Spara några sparristoppar till garneringen. Klipp också ner halva förpackningen smörgåskrasse i salladen. Resterande klipps över vid serveringen. Vänd också ner grovhackade örter i potatissalladen. 
Tillsist garneras potatissalladen med sparristoppar, smörgåskrasse och färsk basilika.




Till potatissalladen åt vi grillad entrecote från Gårdsbutik Thuresson, vitlökssmör och grillad majskolv. Det var så gott att det var sorgligt att bli mätt, då är det med andra ord väldigt gott.


I dag stängde jag butiken redan klockan tre, för att efter det dra till Varberg med familjen för att fira nationaldagen. Hade läst i Hallands Nyheter att Miriam Bryant skulle uppträda i Societetsparken. Letade som en galning efter var vi kunde köpa biljetter och mailade till sist tidningen och frågade dem. Fick då svaret att spelningen var utomhus och gratis. 

Så halv fem satt hela familjen bänkade på andra raden, redo för konsert. I närmare 45 minuter fick vi njuta av Miriam Bryants skönsång. Efteråt fick Ella prata lite med Miriam och fick ta en bild med henne. Ella var så nöjd! Hon ville göra om hela dagen, för att få uppleva det igen.

Efter konserten gick vi och åt och efter det promenerade vi runt fästningen, lekte på stenarna och avslutade med munkinköp. Eller inte helt avslutade, för vi drog därefter till Läjet och köpte glass. Väl hemma körde vi killarna mot tjejerna i kubb. Vilken underbar kväll vi haft. Hoppas på många fler kvällar som denna. 



//Malin



onsdag 5 juni 2013

KNÄCKIG RABARBERPAJ MED KARDEMUMMA


 I dag har jag gått hela dagen och längtat efter rabarberpaj. Alltså riktigt längtat och föreställt mig den i huvudet. Tur då att jag är vuxen och själv får bestämma över mina handlingar, för rabarberpaj blev det. En god och knäckig variant som passar för de flesta frukter och bär. 

Knäckig rabarberpaj med kardemumma
6-8 stänglar rabarber
150 g smör
1/2 dl sirap
1 dl grädde
2 dl mjöl
2 1/2 dl havregryn
1 tsk bakpulver
2 dl socker
Kardemumma

Skär rabarbern i bitar. Vänd runt bitarna i socker och kardemumma. Lägg i pajform.
Smält smör och blanda i sirap och grädde. Tag bort kastrullen från plattan. Blanda de torra ingredienserna och blanda med det i kastrullen.

Bred geggan över rabarbern, grädda i 25-30 min i 175 grader, tills ytan är lite knäckig.





Ser nu fram emot fyra dagars ledighet. Det ska mysas med familj, jobbas i butik och så klart ätas och drickas gott.



//Malin



tisdag 4 juni 2013

TAGLIATELLE MED RÄKOR, TOMAT OCH VITLÖK


Eleverna har lagt av för terminen och jag kan inte säga annat än att jag förstår dem. Betygen är satta och alla vill ha sommarlov, med alla inkluderar jag oss lärare. Jag har fyra och en halv dag kvar att arbeta innan jag går på välförtjänt semester. Känns underbart att redan nu få en försmak av hur jag hoppas att resten av sommaren kommer att se ut. Sol, sol och mer sol. Lite varmare hoppas jag så klart att det blir, och kanske lite mindre blåst. Blåst är annars något jag är van vid där vi bor. Bor man vid havet så blåser det, punkt slut!

Receptet jag ger er i dag har jag hittat hos en kollega till mig, Tess. Tess som också håller sig med två bloggar, precis som jag gör. Hon bloggar främst om böcker, hon har en superfin bokblogg som heter Pocketlover. Sedan har hon en mat- och träningsblogg där hon skriver om sin viktminskningsresa med Viktväktarna. Den bloggen heter A lighter version of me. Där hittade jag det här receptet, som hon i sin tur hittade hos Slice of slim

Ett gott, fräscht och nyttigt recept som varken var svårt eller tog särskilt lång tid. Älskar sådana recept!

Tagliatelle med räkor, tomat och vitlök 4 port - 8 pp/port
200 g tagliatelle fullkorn
2 tsk olivolja
1 kg körsbärstomater (jag tog nog bara 500 g)
4-6 stora vitlöksklyftor
3-6 msk vatten
1 tsk strösocker
400 g räkor (jag använde frysta, skalade)
1/2 tsk Chilli Flakes
Färsk basilika
Svartpeppar

Gör så här:
Börja med att koka pastan under tiden du jobbar med såsen. Om du använder färsk pasta kan du vänta en stund med den.

Hetta upp en stor gryta och häll i oljan. Lägg i alla körsbärstomater tillsammans med basilika. Hacka vitlöken och tillsätt i grytan. Låt småkoka på medelvärme i ca 5-10 minuter tills tomaterna börjar bli mjuka.

När de börjat mjukna, ta en vass kniv och stick hål på dem så att safterna och köttet kommer ut. Tryck lätt med en sked för att mosa tomaterna. Tillsätt socker, vatten, svartpeppar och ev. chili flakes. Låt småkoka i ca 10 minuter tills såsen tjocknat något.

Tillsätt räkorna och låt dem bli genomvarma. Skölj pastan och häll ner i grytan med såsen. Servera med en kvist basilika och nyriven parmesanost/Grana padano. Jag serverade även lättkokt sparris till pastan. 




Ps. Annies Stuga har ändrade öppettider på Nationaldagen och dagen efter. Den 6/6 har butiken öppet mellan kl. 12.00 - 15.00 och dagen efter mellan kl. 12.00 - 18.00. Helgen är det samma tider som vanligt, alltså 
kl. 11.00 - 16.00. Välkomna!


//Malin


måndag 3 juni 2013

BROWNIE MED CHOKLAD- & LAKRITSKOLA TOPPAD MED FLINGSALT



Vissa kakor är ju faktiskt lite godare än andra, och den här hör till den senare. Kombinationen kola, lakrits och flingsalt är populärt att blanda för tillfället. Min favoritglass nu är till exempel Häagen Dazs Salted Caramel. 

Kakan bjöd jag på i butiken i helgen och den uppskattades verkligen av mina kunder. Receptet kommer från Leila Lindholm, leila.se

Browniebotten
50 g smör
1/2 dl matolja
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Smör och ströbröd till formen
Flingsalt

Lakrits- och Chokladkola
2 dl vispgrädde
1 3/4 dl mörkt muscovadosocker
2 dl glykos
2 msk kakao
100 g mörk choklad 70%
100 g mjukt smör
1 msk lakritspulver

Sätt ugnen på 150 grader.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt matolja.
Vispa ägg, strösocker och farinsocker ljust och pösigt och rör ner smöret.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.
Fyll smeten i en smord och bröad kakform med löstagbara kanter, 24 cm i diameter. Jag använde en fyrkantig bakform, som jag lade bakplåtspapper i.

Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig.
Låt kakan svalna så den är rumstempererad när du brer på kolablandningen. Toppa med flingsalt.

Lakrits-chokladkola
Koka grädde, muscovadosocker och glykos till 116 grader i en tjockbottnad kastrull. Viktigt att använda en socker eller elektronisk stektermometer. När temperaturen närmar sig 112 grader, får man ta det försiktigt och kan sänka värmen lite eftersom det sedan går väldigt fort att komma upp till 116.
När temperaturen har nått 116 grader; ta av från värmen, tillsätt choklad, kakao och lakritspulver på en gång och vispa ut detta i grädden. Var snabb med att blanda i ingredienserna, annars kan det bli svårt att få allt att blandas. 
Tillsätt smöret i klickar i flera omgångar.

Bre på ett lager av kolablandningen över hela kladdkakan och toppa med flingsalt. 

Jag valde att skära upp kakan i mindre bitar. Det räcker för den är väldigt söt, men inte för söt så klart. 


Ha en skön kväll!
//Malin



söndag 2 juni 2013

TORSKGRATÄNG MED RÄKOR, DILL OCH GRÄSLÖK



Min svärfar har en liten fiskebåt som heter Annie, en båt han åker ut och fiskar med så snart han hinner. Han är pensionär så han har sällan tid, har nästan mer att göra som pensionär än innan. Fullt ös dagarna i ända. Men visst hinner han fiska, till min lycka! Har fått färsk torsk nu två veckor på raken och snart kommer makrillen. En makrill fick han upp när han var ute i går, men snart blir det fler, många fler. 

I kväll lagade jag en god torskgratäng med smak av färsk dill, gräslök och massa annat gott. Serverade svensk nypotatis till det. Så glad att potatisen äntligen dykt upp i butik och att priset går ner lite för varje dag. 



Torskgratäng
600 g benfri torskfilé
150 g körsbärstomater
400 g skalade räkor
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 fp creme Bonjour gräslök
1 msk hummerfond
1 vitlöksklyfta
färsk dill
färsk gräslök
citron
flingsalt 
Santa Maria Seafood & fish
Santa Maria Chili explosion

Lägg torskfilén i en form, salta och krydda med seafood & fishkrydda och Chili Explosion. Strö över halverade tomater och 3/4 av räkorna.
Blanda grädde, mjukost, hummerfond, vitlök, hackad dill och gräslök i en gryta. Koka upp och smaka av med salt, kryddor och citronsaft. 
Häll såsen över torsken och tillaga i ugnen på 175 grader i ca. 15-20 minuter. Vid servering strös resten av räkorna över och massa färsk dill.  





Avslutar med att visa tårtan jag bakade till en släkting i dag. En liten kille fyllde 7 år och önskade sig en fin tårta. Det fick bli en favorit i repris, Mr Angry Bird.




Han kunde sett lite argare ut, ser nästan lite osäker ut stackars lilla fågel blå.





Go´kväll kära vänner!

//Malin