måndag 3 juni 2013

BROWNIE MED CHOKLAD- & LAKRITSKOLA TOPPAD MED FLINGSALT



Vissa kakor är ju faktiskt lite godare än andra, och den här hör till den senare. Kombinationen kola, lakrits och flingsalt är populärt att blanda för tillfället. Min favoritglass nu är till exempel Häagen Dazs Salted Caramel. 

Kakan bjöd jag på i butiken i helgen och den uppskattades verkligen av mina kunder. Receptet kommer från Leila Lindholm, leila.se

Browniebotten
50 g smör
1/2 dl matolja
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Smör och ströbröd till formen
Flingsalt

Lakrits- och Chokladkola
2 dl vispgrädde
1 3/4 dl mörkt muscovadosocker
2 dl glykos
2 msk kakao
100 g mörk choklad 70%
100 g mjukt smör
1 msk lakritspulver

Sätt ugnen på 150 grader.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt matolja.
Vispa ägg, strösocker och farinsocker ljust och pösigt och rör ner smöret.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.
Fyll smeten i en smord och bröad kakform med löstagbara kanter, 24 cm i diameter. Jag använde en fyrkantig bakform, som jag lade bakplåtspapper i.

Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig.
Låt kakan svalna så den är rumstempererad när du brer på kolablandningen. Toppa med flingsalt.

Lakrits-chokladkola
Koka grädde, muscovadosocker och glykos till 116 grader i en tjockbottnad kastrull. Viktigt att använda en socker eller elektronisk stektermometer. När temperaturen närmar sig 112 grader, får man ta det försiktigt och kan sänka värmen lite eftersom det sedan går väldigt fort att komma upp till 116.
När temperaturen har nått 116 grader; ta av från värmen, tillsätt choklad, kakao och lakritspulver på en gång och vispa ut detta i grädden. Var snabb med att blanda i ingredienserna, annars kan det bli svårt att få allt att blandas. 
Tillsätt smöret i klickar i flera omgångar.

Bre på ett lager av kolablandningen över hela kladdkakan och toppa med flingsalt. 

Jag valde att skära upp kakan i mindre bitar. Det räcker för den är väldigt söt, men inte för söt så klart. 


Ha en skön kväll!
//Malin



7 kommentarer:

  1. Oh ja, det kan vi väl förstå att denna tillhör den senare varianten, choklad och lakrits passar ju hur bra som helst ihop!
    Kunderna i din butik kan verkligen skratta sej lyckliga, tur vi inte bor nära för då hade vi med all säkerhet inte kommit i ett endaste sommarplagg:)

    Kramar

    SvaraRadera
  2. Åh, de här ser farligt goda ut och flingsaltet är som pricken över i:et! Kram

    SvaraRadera
  3. Mmm gott!! Choklad, lakrits och salt, en härlig kombo:)
    Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  4. Allt i kakan låter urgott utom lakrits! ;) Gillar inte den smaken...
    Ha en toppen dag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
  5. ser och låter smaskens.älskar choklad och lakrits så de här skulle ja nog gilla.nom nom.
    fick äta en kola med flingsalt och höll på att svimma,gav verkligen den kola den extra skjutsen som gjorde att man njöt av fulla muggar så de här ser ut som en hit.

    SvaraRadera
  6. Det där är min absoluta favorit! Lakrits och choklad är en kombo som jag inte kan motstå. Önskar jag kunde åka förbi och fika! Kram!

    SvaraRadera
  7. Den här ser så himla kladdig och god ut! Mums!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.