fredag 14 juni 2013

KONFERENS, SPA OCH VINMAKARMIDDAG PÅ ÄSTAD GÅRD

Nu har jag sommarlov! Svårt att säga hur det känns ännu, för jag har ännu inte fattat att det är det. Först när jag har haft några riktigt slappa sommardagar brukar det komma i fatt mig att jag faktiskt är ledig. Sommarvädret hos oss har också tagit ledigt tyvärr. I dag blåser det storm och det regnar lite lätt.

I förrgår var jag på Ästad Gård på konferens med min rektor och de som arbetar för/med/under henne. Världens bästa rektor för att vara mer exakt. Och det inte bara för att hon ordnade en så trevlig dag för oss, utan också för att hon är pålitlig, stabil, kunnig och vansinnigt trevlig.

Ästad Gård är en fascinerande anläggning, som jag tidigare besökt med olika möhippe- och tjejgäng. För mig var det första konferensen på stället. 

Texten nedan är tagen direkt från Ästad Gårds hemsida.

Ästad Gård var från början en lantbruksgård med höns och kor och bördiga åkrar. Rolf Carlsson växte upp här tillsammans med sina nio syskon. Föräldrarna Rune och Ingrid arbetade hårt och var förebilder och inspirationskällan för Rolf när gården blev hans 1985. Rolf och hans fru Ann-Catrin hade nya och goda idéer, men också energi och envishet att förverkliga många.

Just vid den tiden var livet på landet inte så lätt. Lönsamheten var dålig, men de gav inte upp utan höjde blicken och tänkte nytt. Rolfs och Ann-Catrins gård utanför Tvååker blev en av de allra första att distribuera ekologisk mjölk. Glädjande nog blev snart allt fler lantbruk ekologiska och eko-mjölken bredde ut sig i kyldiskarna. 

Parallellt med jordbruket startade de dessutom en småskalig turistverksamhet. Ofta kom dagisgrupper och skolklasser och andra på besök för att hälsa på och titta på den unika ekologiska gården. Nu började den stora förvandlingen.

I slutet av 80-talet byggde de om det gamla hönshuset till café, hörännet blev en festsal och djurstallet blev mysiga rum för övernattning. Under 90-talet öppnades restaurangen och konferensbokningarna strömmade in. Äventyrskonceptet Fångarna på Gården blev snabbt populärt och är än idag ett av gårdens stora dragplåster.I slutet av 90-talet tog Rolf tag i ännu en dröm – att göra våtmarken bakom gården till ett spa-paradis. En vågad idé som bara Rolf själv och de allra närmaste trodde på. Sinnenas Spa är numera ett vackert bastulandskap med heta och ångande bastubad, bastu med utsikt över nejderna och världens första undervattensbastu. Här finns också en kristallklar källa där man kan bada i porlande vatten samt ett litet kraftverk. Upplevelsen är unik. Njutningen är magisk. Succén är stor. 

Det driftiga paret såg möjligheterna i det mesta och slutade aldrig att utveckla gården. Rolf och Ann-Catrin har fortfarande en viktig roll på Ästad Gård, men sedan 2010 har Linda Petersson, Mattias Carlsson och Daniel Carlsson tagit över efter sina föräldrar. Kärleken till gården och entreprenörsandan lever vidare i den yngre generationen och säkert även i nästa. Redan nu skruttar en hel hög barn omkring på gården med stor iver att hjälpa till. 

Helt utan bidrag utifrån, men med modiga visioner och hårt slit har familjen gjort gården till en stor och unik upplevelse i Sverige. 2007 blev Ästad Gård framröstat som Nordens mest inspirerande mötesmiljö. Företaget är dessutom en viktig arbetsplats för många i byn.  Våren 2011 satte syskonen Carlsson 15.000 vinstockar i den bördiga halländska jorden på den soliga sluttningen framför gården. Ästad Vingård kommer att bli Sveriges största vingård.

Ingenting är omöjligt på Ästad Gård. Resan har bara börjat.


På eftermiddagen fick vi istället för kaffe vara med på en vinprovning. Men där blev det inget vin för vårt sällskap, vi arbetade fortfarande. Jag lyssnade dock och luktade och spottade för första gången i mitt liv ut vin. Eller kan hända att jag som tonåring gjorde det av andra anledningar...

Vinet kom från Viña Perez Cruz i Chile och presenterades av German Lyon, en av dem som idag driver vingården. 

Efter konferensen fick man välja om man ville sluta dagen, eller stanna kvar för SPA och middag. Jag valde så klart att stanna kvar. Vi fick fri tillgång till sinnenas SPA med alla olika karbad och bastuar. De har en bl.a. en häftig undervattensbastu. Utanför den en liten källa med kallt vatten, som jag så klart doppade mig i. 

När vi efter några timmar var tillräckligt rena var det dags för middag. En middag som blivit uppgraderad. Maria hade beställt en bistromeny, men vi fick en 4-rätters vinmakarmiddag med tillhörande viner. Jag däremot drack vatten, för jag hade gjort det stora felet att köra bil till Ästad...


Maten var riktigt god och vattnet också... Nej, inte alls bitter, inte alls.

Vår meny bestod av:


 • Nässelsoppa med nybakat bröd
 • Charktallrik med lättrökt vildsvinskött och hjortkorv
 • Knäredskyckling med ugnsrostad färskpotatis, sidfläsk, vårlök och rödvinssås.
 • Blomkruka med sockerkaka, hallonkräm, mjölkchokladmousse och krossad choklad.


Med andra ord hade jag en väldigt bra dag med mina kollegor på Ästad gård. Ett bra avslut på ett väldigt bra läsår. Nu veckor av ledighet innan jag åter drar på mig mina "lärarkläder" igen. Först ska jag njuta av sommaren, vår butik och min härliga familj.//Malin
7 kommentarer:

 1. Vilken fin och mysig plats, förstår att ni hade det bra där! Önskar dig ett fint sommarlov. Kram

  SvaraRadera
 2. Oj som dom har expanderat. Det var rätt många år sedan jag var där, men det är ju helg klart värt ett nytt besök.

  Och det är även din butik, kommer till Sverige om en vecka och Fbg om två. Så jag tittar förbi!!
  Så se nu till att värmen kommer tillbaka. :-)
  //Magda

  SvaraRadera
 3. WOW, inget dåligt avslut på den terminen, vilken kul grej att göra tillsammans. Förstår att du valde att stanna kvar, spa är ju aldrig fel att få njuta av.

  Ditt sommarlov kommer säkert att bli kanoners, och besöken i butiken likaså.
  Ha nu en fin helg fina Malin,
  kramar

  SvaraRadera
 4. Vilket mysigt ställe! Härligt avslut på terminen och start på sommarlovet. Usch, jag måste stå ut i tre veckor till. Värsta är att hjärna redan har gått på semester...
  Härligt med en massa god mat också. Synd på vinet bara. När jag och Berra varit ihop i 10 så firade vi med 6-rättersmiddag. Då bjöd de på en sorts vin till varje rätt. Grejen var bara den att jag var höggravid... Det var jättegott med vatten och alkoholfritt vin till, not.

  SvaraRadera
 5. Vilket avslut på terminen:) Ha en riktigt skön sommar själv ska jag jobba ett par veckor till.

  SvaraRadera
 6. Det där är så fantastiskt att läsa om, vilken dröm de har förverkligat, vilken inspiration!

  Önskar dig ett underbart sommarlov och att du får sälja som tusan i din butik!

  Kram Jenny

  SvaraRadera
 7. Så himla gott, men absolut synd att spotta ut vin. Men, vad gör man när det är som det är? Jag skulle gärna besöka den gården nån dag.

  Grattis till sommarlovet! Det är du värd! Kram!

  SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.