torsdag 23 augusti 2012

KOLAPAJ MED COOKIES-BOTTEN


På mitt jobb har jag infört att den som fyller år, inte ska bjuda de andra på fika. Det är ju så klart så att födelsedagsbarnet ska få njuta och bli uppassad. Antagligen har denna ändå fullt upp med bjudningar hemma, alltså nog med bakande till det. Gäller i alla fall för mig, och konstigt nog när resten av familjen fyller år också... 

I dag var det klippan Ann-Britt som fyllde år. Ann-Britt som lämnade Gnosjö för att komma och arbeta som specialpedagog hos oss. Glad är jag för det, för jag gillar dig Ann-Britt. 

Bakade en riktig sockerbomb, för så ska det vara på bemärkelsedagar. En pajbotten av Maryland cookies och sedan både vit och mörk kolakräm på det. Ja, ni hör ju själva hur gott det låter. En mäktig paj som man inte behöver ta så mycket av, men det gäller inte mina manliga kollegor... Tacksamt att ta med fika till jobbet. ALLT uppskattas!


Kolapaj med cookiesbotten
Pajskal
200 g Maryland cookies
75 g smör

Mörk chokladkola:
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl strösocker
1 dl mörk sirap
2 msk kakao
1/2 tsk ättiksprit, 12 %
50 g smör

Vit chokladkola:
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
100 g vit choklad
1/2 tsk ättiksprit, 12 %
50 g smör

Garnering:
kakao

1. Mixa kakorna till smulor i en matberedare. Smält smöret och häll i matberedaren under tiden som den går. Tryck ut smulorna i en veckad pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Ställ kallt.
2. Mörk chokladkola: Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull och koka upp. Låt koka ca 10 min till 120°. Dra kastrullen från värmen och Rör i ättiksprit och smör. Häll upp kolan i pajskalet. Ställ kallt.
3. Vit chokladkola: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och koka ca 10 min till 120°. 
4. Hacka under tiden chokladen. Dra kastrullen åt sidan och rör i hackad choklad, ättiksprit och smör. Häll genast smeten över den stelnade mörka chokladkolan. Ställ kallt.
5. Inför servering är det gott om pajen ställs fram en stund innan den serveras. Pudra över kakao. Servera i små bitar då pajen är mycket mäktig. Bjud eventuellt vispad grädde till.

Recept: Alltommat.se




I dag har jag varit hos frisören. Det är ju nästan det bästa som finns! Egenlyx i flera timmar, och bra blir det varje gång. Tack Lotta

Sitter nu och planerar massa mat och bak för hela helgen. På måndag är det nämligen min tur att fylla år och som jag skrev innan så innebär detta fullt upp. Ska baka många, för mig, nya bakverk. Vad får ni reda på efter helgen.  

Ni ska jag koka kaffe till Lars, som sliter ute i "butiken". Han är så galet händig min "man". Jag har med andra ord en egen Handy Manny!

tisdag 21 augusti 2012

FRITA MED ÄGG


I skolan är jag satt som resurs på hem- och konsumentkunskapen. En lektion jag gärna är med på. Det händer ganska ofta att jag lagar samma mat hemma, som vi gjort där. Både när det gäller bakning och matlagning. I dag blev det så.

Min kollega Christian har franska rötter, vilket betyder att han ganska ofta lagar mat därifrån, eller i alla fall hämtar inspirationen från fransk matlagning. Han berättade i dag att hans kusiner, när de är på besök i Sverige, blir vilse om det inte är framplockat något bröd. Brödet används för att suga upp all sås med. 

Frita med ägg fick eleverna laga i dag, eller grönsaksröra om man vill försvenska namnet. Riktigt gott var det, så gott jag jag åt det både i skolan och hemma på kvällen.

Frita med ägg
1 grön paprika
1 röd paprika
1 lök
250 g krossade tomater (gärna en finare sort)
olivolja
salt
peppar
cayennepeppar
4 ägg

Tärna paprikan och löken i lika stora/små bitar. Fräs detta i rikligt med olivolja, tills löken fått lite färg. Tillsätt de krossade tomaterna och rör om. Knäck i äggen och låt allt småputtra tills paprikan blivit mjuk. Krydda med salt, peppar och cayennepeppar. Äggulan ska vara lös. Servera tillsammans med bröd.


Får nog bli Dallas även i kväll tror jag. Dallas och en stor kopp te.

God kväll kära vänner!


måndag 20 augusti 2012

CHOKLADCUPCAKES MED OREOFROSTING


I början av sommaren vann jag en tävling hos Amy. Priset var tre olika frostingar, färdiga att spritsa på. En med chokladsmak, en med creme cheesesmak och en med smak av Oreos. Fick i dag bli att baka chokladmuffins och sedan spritsa på Oreofrostingen. Så i morgon kära kollegor blir det fika.

Chokladmuffins
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 1/2 dl kakao
125 g smör
2 1/2 dl socker
2 ägg
1 3/4 dl gräddfil
1 tsk vaniljextrakt

Blanda de torra ingredienserna i en stor skål och ställ åt sidan. Vispa smör och socker luftigt, vispa i äggen och tillsätt gräddfilen och vaniljextrakt. Rör ner äggblandningen i de torra ingredienserna och rör om tills allt är ordentligt blandat. Fördela smeten i formar nästan upp till kanten. Grädda i ca. 15-20 minuter i 175 grader. 



I kväll är jag trött, mycket trött. Så mycket som jag tagit in i mitt lilla huvud i helgen, har jag inte gjort på länge länge. Allt har varit superskojigt, och jag har mycket att se fram emot i höst. 

Innan läggdags måste jag bara titta på Dallas. Vad tror ni, kan det bli en succé?


lördag 18 augusti 2012

KÖTTFÄRSRAGU MED RÖDVIN OCH ROSMARIN


I dag får det bli ett sparat recept som jag gjorde förra veckan. Detta för att vi i helgen befinner oss i Stockholm. 

Vårt besök i Stockholm skulle i sig kunna vara ett helt eget inlägg. Eller till och med en egen blogg. Jag har nu nämligen startat ett eget företag, Annies Stuga - Din livsstilsbutik i Glommen. Ja, så är det faktiskt. Galet, jag vet, men vad vore livet om man inte vågar chansa lite? 

Vi har två dagar på Formex, en inredningsmässa i Älvsjö. I dag har vi gått och gått och gått. Det finns ju så mycket fint. Lite har vi bestämt oss för och också beställt. Så nu är det verkligen i gång. Ska även dit i morgon, hann inte med ens hälften i dag.

Vi tänker öppna lagom till jul, eller advent mer bestämt. Så vi har lite att stå i nu i höst, minst sagt. Kommer snart lägga ut lite bilder på vår fina gårdsbutik, men inte riktigt ännu. Nu måste ni alltså planera in ett besök i Glommen i december, glöm inte det!

Tillbaka till receptet nu då. Det här hittade jag hos Helena med bloggen Bara en kaka till. Hennes blogg är en stor inspirationskälla för mig. Rösta gärna på henne i Matbloggspriset, Folkets val. Det har jag gjort!

Köttfärsragu med rödvin och rosmarin (lyxig köttfärssås)
ca 500 g nötfärs 
3 vitlöksklyftor
1 lök
1 stjälk selleri
1 morot
ca 0,5 dl olivolja
50 g tomatpuré
3 dl rött vin
10-15 körsbärstomater
1 burk krossade tomater
1 msk balsamvinäger
salt
peppar
ett par kvistar rosmarin
riven parmesanost till servering
Valfri pasta (Jag tog färsk pappardelle)


Hacka lök, vitlök, selleri och morot, och bryn det sedan i olivoljan. Tillsätt nötfärs, tomatpuré, vin, körsbärstomater och tomater på burk, och låt puttra i ca 30 min. Koka pastan när grytan nästan är klar, och blanda sedan samman den med köttfärssåsen. Krydda med salt, peppar och rosmarin, och strö på lite färskriven parmesan precis före servering.

Gjorde vitlöksbröd av överblivet Durumbröd



Vi bor hos vänner här i Stockholm. Vänner som är väldigt bra på att laga mat. Samma vänner som tidigare i sommar lagade äkta thaimat till oss i Glommen. Så vad tror ni vi får för mat nu? Jo. thaimat så klart. Riktigt bortskämda blir vi. 

Fick bubbel när vi kom i går och efter det vårrullar, green curry och en biffrätt. Det var så galet gott! I kväll blir det en oxsvanssoppa och hel fisk med vitlök, ingefära och chili. Sitter med ett glas rödvin och väntar på att maten ska bli klar. Har det med andra ord ganska så bra...


onsdag 15 augusti 2012

HALLON- BLÅBÄR OCH PERSIKOPAJ


Jag har två bröder, en lillebror och en storebror, men inga systrar. Däremot har jag två kusiner, Marit och Kajsa, som känns lite som mina systrar. Eller, vad vet jag om det. Har ju inget att jämföra med, men typ. Ja, ni fattar nog. 

I kväll har i alla fall min kusin Kajsa varit hemma hos oss tillsammans med pojkvännen Bill "The Irishman". Kajsa är en väldigt begåvad ung kvinna, som rest tvärsöver jorden till Nya Zeeland, för att arbete med sin passion, glasblåsning. Hon har även gått utbildningar i Sverige och på Bornholm. Nu ska hon snart till Köpenhamn, där hon ska arbete och samtidigt blåsa glas i ett hantverkskollektiv. Låter coolt tycker jag. Kommer sakna dig Kajsa <3.


Min första dag tillsammans med elever i dag, så mitt huvud var/är ganska tungt. Kvällens middag blev därför inget avancerat alls, grillade chorizo med bröd. Men visst är det väl gott med korv ändå? Fick lyxa till det lite till efterrätt dock, vilket alla uppskattade. En paj med färska hallon, blåbär och persikor. Mumsigt, med andra ord.

Hallon- blåbär- och persikopaj
2 dl färska hallon
2 dl färska blåbär
2 persikor
100 g smör
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
2 msk strösocker
1 msk råsocker
1 tsk vaniljsocker

Dela persikorna i mindre bitar och lägg dessa tillsammans med hallon och blåbär i en pajform. Blanda samman resterande ingredienser i en matberedare, och mixa till smulig deg. Smula över pajdegen över bären/frukten och grädda i 200 grader i ca. 20-25 minuter. Servera med glass eller vaniljsås.

Fick förfrågan om hur hela förklädet såg ut, här är det alltså.

I dag var det Ludvigs första dag i skolan och Ellas första dag i fyran. Har läst många facebookuppdateringar i dag om detta, om att föräldrar inte riktigt förstått vart tiden tagit vägen. Visst är det väl så. Ludvig väska var så stor att han inte klarade cykla med den. Då borde han väl få vara hemma ett år med mig, för att växa in i ryggsäcken? Kan lätt tänka mig ett års mammaledighet med en 6-åring hemma. 


Första skoldagen. Kolla in hajen, inte illa alls.

Och värmen fortsätter, heja! Slutar tidigt både torsdag och fredag, så det dubbelgillas.

måndag 13 augusti 2012

KRÄMIG PASTA MED TOMAT OCH MOZZARELLA


Jag vill åter igen slå ett slag för kylskåpstömningar. Man har oftast mer än man tror där i gömmorna. Lite av varje så har man en delikat måltid. Jag fann bland annat tomater, mozzarella, gul zucchini, grädde och parmesan i mitt kylskåp. Ja, nu behövde jag inte leta så länge heller för den delen. Jag har bara en halv kyl och frys, så inte så många ställen för prylarna att gömma sig på. 

Att ha ett sådant litet kylskåp som vi har, har sina för- och nackdelar. Det är bra för man fyller snabbt kylen, och dåligt för det är lika snabbt tomt igen. Jag har med andra ord kylskåpstömningar ganska ofta.

Krämig pasta 
1 gul zucchini
15 st körsbärstomater
1 röd chili
4 vitlöksklyftor
1 dl matlagningsgrädde
2 st mozzarellabollar
1 dl parmesan
basilika
olja 
flingsalt & nymalen svartpeppar

Hacka chili och vitlök fint och tomater och zucchini i halvor. Fräs i rikligt med olja i några minuter. Koka under tiden spagettin al dente. 
Häll i grädde och låt puttra några minuter till. När spagettin är klar, häll över såsen och tillsätt parmesan och hackad basilika. Lägg upp fint på stort serveringsfat. "Slit" mozzarellan i bitar och fördela ovanpå. Ringla eventuellt lite fin olivolja på toppen och mal över lite svartpeppar. Servera direkt!




Sist kommer en bild på en julklapp jag fick av mina svärföräldrar förra året. En julklapp jag varit så rädd om, så att jag inte ens använt det. Tokigt jag vet, men vill ju inte smutsa ner det...

Ett hellångt Lexington-förkläde med Malin´s Diner broderat på bröstet.  



Nu ska det användas, men kanske skulle ta ett förkläde ovanpå förklädet...


söndag 12 augusti 2012

KANTARELLSÅS OCH GRILLAT


Så där så, nu har visst sommaren kommit till Glommen. Är det nu min semester börjar? Hm, nej så var det visst inte, men solen är välkommen ändå. Helger och kvällar ska tas tillvara och jag ska njuta av varje solstråle. Så har det varit den här helgen. 

I går kväll cyklade jag och barnen in till stan för att fira min farbror Lasse på hans 60-årsdag. Lasses sambo Annika är en hejare på mat, så en utsökt sommarbuffé stod framdukad. Några timmar senare och något tyngre cyklade vi tillbaka till Glommen.   

Har både lördag och söndag intagit min favoritplats på altanen, bok och vattenglas bredvid mig. Lite spring blir det så klart, men sol har jag fått. Mmm, sol är det bästa som finns. 

Är knappt så jag vågar skriva det, men jag läser nu "50 Shades of Grey" av E.L. James. Tantsnusk som får mig att rodna då och då. Lite som Twilight utan vampyrer, fast för vuxna. Twilightserien läste jag ut på nolltid. Får se om jag vågar läsa ut den här. Tre böcker i serien finns det. Är ni intresserade av böcker så måste jag rekommendera min kollega Therese bokblogg, Pocketlover. Enligt Therese behöver man läsa alla tre för att "fatta" eller för att få helheten av böckerna. Vi får väl se.

Från solsängen till köket, där middagen skulle förberedas. En middag jag sett fram emot hela dagen. Kyckling i marinad som grillades, potatisgratäng och kantarellsås. 

Marinad
1 dl rapsolja
1 dl soya
1 dl sweet chilisås

Häll ingredienserna över kycklingen och rör om. Låt marinera i kylskåp så länge som möjligt.

Kantarellsås
4 dl förvällda kantareller
1 schalottenlök
2 msk mjöl
3 dl grädde
1 dl mjölk
1-2 tsk kycklingfond
2 tsk soyasås
örtsalt

Fräs svamp och finhackad lök i smör. Strö över mjöl och blanda runt. Häll på grädde och mjölk och låt småputtra några minuter. Tillsätt fond och soya och låt puttra några minuter till. Smaka av med örtsalt. 



Min lunch i dag var inte fel den heller. Jag kunde bara inte låta bli. Blev inspirerad av Mårtenssons Kök, fast gjorde dem snäppet onyttigare. Till mitt försvar så har jag powerwalkat både lördag och söndag morgon... 



I morgon måndag, men snart helg igen...



fredag 10 augusti 2012

AJVAR- & FETAOSTBAKAD LAX MED ROSTAD BASILIKAPOTATIS OCH GRÖNSAKSSPAGETTI


I går var jag och mina kollegor på Laxbutiken i Heberg och åt sommarbuffé. En buffé med kalla och varma laxrätter. Oj oj oj, det bästa jag ätit på länge faktiskt. Gick två vändor, första tallriken kalla rätter och andra tallriken allt det goda varma. Till detta var det 3 olika potatisalternativ och flera olika kalla såser och bröd. Kaffe och dessert efter maten dessutom. Jag var så mätt efteråt, och då skulle jag jobba i två timmar till. Var mätt hela kvällen. Priset för buffén är 195 kr, men skynda dit. Buffén håller bara på till och med 12 augusti. Sedan får ni vänta till jul, då julbuffé serveras. Säkert minst lika god. 

Hade planerat lax till middagen i går kväll. Hur jag kunde få sådant hjärnsläpp är konstigt, jag visste nämligen att vi skulle äta lunch på laxbutiken. Laxen fick därför ligga till i dag, till fredagsmiddagen. Recepten kommer från tasteline, med några få ändringar.

Ajvar- & fetaostbakad lax
4 bitar laxfilé
150 g fetaost
150 g ajvar relish
salt & peppar

Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Olja en ugnsform och placera laxfiléerna i formen. Mixa fetaosten och relishen med stavmixer, smaka av med salt och peppar. Bred ut blandningen över laxen. Baka i ca 15-20 minuter. Lax och potatis kan bakas samtidigt i ugnen. Eventuellt kan potatisen behöva lite mer tid.

Överbliven ajvarblandning blandas med cream fraiche och serveras som sås.

Rostad basilikapotatis
1 kg potatis
1/2 kruka basilika
olivolja
salt & peppar

Skrubba potatisen och skiva den i tunna skivor. Gärna med mandolin eller matberedare. Hacka basilikan. Lägg skivad potatis och hackad basilika i plåt och ringla över olivolja. Salta och peppra efter smak. Blanda runt ordentligt. Baka i ca 20 minuter. Öppna ugnen då och då för att röra runt bland potatisen. 

Grönsaksspagetti
1 gul zucchini
2 morötter
olivolja
flingsalt

Skala morötterna och fortsätt sedan skala tunna morotsskivor med skalaren. Skölj av zucchinin och skala sedan tunna skivor även av den. Lägg i en skål och ringla över olivolja och strö över flingsalt. Blanda runt i skålen.



Heja Sverige! På söndag eftermiddag klockan fyra sitter vi bänkade för OS-finalen i handboll. Den vinner vi lätt!

En fördel med att börja jobba igen är att fredagskänslan återigen infinner sig. Det är något speciellt med en fredagskväll i soffan. Fredagsmys är nog allt det bästa myset. Vad tycker ni?


torsdag 9 augusti 2012

COOLA TÅRTAN TILL SAM


Förra veckan gjorde jag alltså min första beställningstårta ever. Jag och Linda hjälpes åt med tårtan. Jag bakade bottnar, fyllde och täckte tårtan och Linda gjorde figurerna. Ett bra samarbete vilket ledde fram till en supergod och superfin tårta till en nöjd 3-åring. Det var Lindas son Sam, som fyllde år och han är en stor carsfantast.

Jag letade runt för den perfekta fyllningen, enligt Lindas önskemål. Det skulle gärna vara bärigt och chokladigt och inte för vuxen smak. Det blev rårörda hallon och dumlefluff i tårtan. Den spacklades sedan med smörkräm och täcktes med vit marsipan. En liten sockerbomb alltså.

Tårtbotten
4 ägg
2 dl socker
1/2 tsk vaniljpulver 
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver


Smörj och mjöla en form.
Vispa ägg, vaniljpulver och socker riktigt vitt och pösigt med elvisp.
Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver noga.Rör försiktigt ner mjölblandningen i smeten. Överarbeta inte smeten.
Bred ut smeten i formen. Sätt in kakan i 200 grader varm ugn, sänk genast temperaturen till 175 grader och baka av i cirka 30 minuter. Känn i mitten med en sticka om kakan är fast.
Låt svalna på galler under bakduk.

Dumlefluff
180g dumle
3 dl vispgrädde

Värm upp grädden i en kastrull men var noga med att den inte får börja koka.
Dela Dumlekolorna i mindre bitar och rör ner dem i grädden och rör tills de smält.
Häll upp i skål och ställ i kylskåpet i minst 5 timmar (helst ska den dock stå över natten).
När blandningen är helt genomkall vispas den upp till en härlig fluff.

Recept från Sockerrus


Rårörda bär

200 g valfria bär (hallon, jordgubbar, blåbär)
2 tsk marsanpulver
ev lite socker

Mosa bären med en gaffel och tillsätt marsanpulvret (och ev socker). Fyll din tårta eller använd till annat bakverk/dessert (För att den ska bli stabbig så bör du ställa in bakverket/tårtan i kylen en stund nu).

Recept från Sockerrus

Smörkräm
115 g mjukt smör
250 g florsocker
2 tsk kokhett vatten
1 tsk vaniljessens

Vispa smöret fluffigt, tillsätt florsockret lite i taget under omvispning. Tillsätt vattnet och vaniljessens under omrörning.

Recept från Baka baka liten kaka

Lindas bild av tårtan samma dag den serverades.

Vi fick smaka överbliven tårta två dagar efter den serverades på kalaset, och den var fortfarande god. Väldigt saftig och dumlefluffet makalöst gott! Jag använde vitt marsipanlock på rulle, men till nästa tårta ska jag köpa marsipan och kavla ut till passande storlek. Svårt att få det snyggt, då locket var snäppet för litet. 


Det var en jätteroligt att baka tårtan och något jag kommer göra om. Vi har många födelsedagar i höst, så jag kommer få chans att träna mig.



onsdag 8 augusti 2012

NÖTKAKA MED CHOKLADKROSS


Hittade bakboken "Sju sorters kakor" häromdagen, massa klassiker till kakor där i. Inte massa krusiduller, utan hederliga gamla småkakor och mjuka kakor. Blev så sugen på ett riktigt kakkalas när jag läste om allt gott. Fick bli nötkaka, upphottad med krossad choklad.

Nötkakan var bakad i samma form som jag för bara någon dag sedan fick av min mormor. Min älskade mormor, 94 år gammal, boende på tredje våning utan hiss. Hon håller just nu på att repa sig, efter att hon brutit lårbenet tidigare i sommar. Varje kväll går hon fram och tillbaka med rullatorn på vinden, för att träna upp benet. Snacka om pantermormor! Hon var till och med för pigg för att få komma på en veckas rehabilitering på ett hem här i Falkenberg. Det ni!

Nötkaka med chokladkross
1 1/2 dl nötkärnor (75g)
50 g mörk choklad
125 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver

Smörj och bröa en form. Hacka nötterna och chokladen fint i matberedare. Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget och rör smeten vit och skummig. Tillsätt nötblandningen och mjölet blandat med bakpulvret. Häll smeten i formen. Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca. 30 minuter.



I dag var min första jobbedag efter ledigheten. Lite mjukstart med kollegor på förmiddagen och föreläsning på eftermiddagen. En bra föreläsning, som gjorde mig peppad inför höstterminen faktiskt. I kväll blir det tidig nattning för mig, vända dygnet efter en sommar där jag sällan lagt mig innan tolv. 


tisdag 7 augusti 2012

FÄRSGULASCH OCH ITALIENSKT LANTBRÖD


Ja, nu börjar min kropp ställa in sig på grytor och andra hösträtter. Ska försöka ställa om årstidsklockan i kroppen, och återgå till sensommarrätter igen. Vad det nu kan tänkas vara. Får googla på det.

Den här rätten hittade jag inne hos Helena med bloggen Bara en kaka till. En superfin blogg med massa fina bilder, god mat och bra tips på utflyktsmål. 

Färsgulsch
500 g nötfärs
2 lökar, gula eller röda
1 röd paprika
1 grön paprika
1 pkt krossade tomater
2 msk tomatpuré
en skvätt kalvfond
1,5 dl vatten
minst 2 tsk paprikapulver (jag tog nog nästan 5 tsk)
salt och vitpeppar


Hacka och fräs lökarna och paprikorna i smör. Tillsätt köttfärsen och bryn den. Häll i de krossade tomaterna, tomatpurén, vattnet, fonden och kryddorna, och låt koka ihop en stund. Smaka av med salt, peppar och paprikapulver.



Serverade gulaschen tillsammans med basmatiris, kokta bönor och italienskt lantbröd. Lite gräddfil på toppen är också mumsigt. Gjorde dubbel sats, vilket genererade i flertalet luncher. Bra, eftersom jag börjar jobba i morgon. 

Puh, har förträngt det ett tag, men bara att inse fakta. Väckarklockan kommer att ringa klockan 06.00 i morgon bitti. 

Italienskt lantbröd
25 g jäst
6 dl vatten 
3 dl durummjöl
8 dl vetemjöl special
4 tsk salt
1 dl olivolja
1 äggvita
4 dl vetemjöl special

Smula ner jästen i en bunke eller hushållsassistent. Värm vattnet fingervarmt, 37 grader, och häll först lite av vattnet i bunken. Rör tills jästen löst sig och arbeta in första mängderna av mjölet, samt resten av vattnet. Låt jäsa i 60 minuter.
Tillsätt salt, olja, äggvita och 4 dl vetemjöl special.
Arbeta degen ordentligt och forma till en stor alt två mindre limpor.
Låt brödet jäsa på plåt i ca. 40 minuter. Skåra brödet med en vass kniv.
Sätt ugnen på 250 grader. Pensla brödet med vatten. Grädda i 30 minuter.

Ella Bella Bus modellar.
Receptet till brödet fanns med i senaste numret av "Allt i hemmet", nr 11 Augusti. 

Så vad jag nu göra min sista semesterdag? Blir väl till att städa lite, plocka lite, baka lite och laga lite mat. Som vilken annan dag som helst alltså.


måndag 6 augusti 2012

KNÄCKIG ÄPPLEPAJ & LITE INREDNING



Äpplepaj med vaniljsås, smaka på den. Hur gott är inte det? Jo, hur gott som helst skulle jag säga. Något av en favorit för mig faktiskt. Det ska vara massor av vaniljsås, massor. 


Pajrecept finns det en hel del olika. Min mamma gjorde ofta en paj med sockerkakssmet när jag var liten. Den med rabarber och till det marsansås. Inte fel alls... Sedan var det mormors smuldegspaj, som smakade bäst på Skrea Strand i hennes badstuga. Mmm, vilka smakminnen. Har ni några smakminnen?


Den här pajen är inte fel den heller. Knäckigt pajtäcke med antingen äpple eller rabarber i. Pajen blir bäst om man rör ihop täcket precis innan gräddningen och att man äter den ganska snart efter den kommit ut ur ugnen. Lite får den lov att svalna så klart. Får den stå för länge kan den lät bli lite tråkig, såsig och mjuk.


Knäckig äpplepaj
4-6 äpplen
150 g smör
0 1/2 dl sirap
1 dl grädde


2 dl mjöl
2 1/2 dl havregryn
1 tsk bakpulver
2 dl socker



Skala och dela 4-5 äpplen i klyftor. Vänd runt bitarna i kanel. Lägg i pajform.
Smält smör och blanda i sirap och grädde. Tag bort kastrullen från plattan. Blanda de torra ingredienserna och blanda med det i kastrullen.
Bred geggan över äpplena, grädda i 25-30 min i 175 grader, tills ytan är lite knäckig.


Receptet kommer från lindaskugge.se



I dag lyser solen med sin frånvaro, vilket medför att jag kan ägna lite tid åt mitt stackars hem. Eller bottenvåningen i alla fall. Övervåningen hann jag med mellan mina solpass på altanen igår. Är så nöjd med den att jag faktiskt vill visa er hur vi har det på övervåningen.




Ha en bra dag! 


lördag 4 augusti 2012

SNABBT YOGHURTSBRÖD MED FRUKT OCH NÖTTER



Bröd, bröd, bröd, vad skulle man göra utan bröd? Jodå, jag kan klara mig utan det, och har gjort det i perioder, men det är ju så gott. Ni vet vid det här laget att det är enkla bröd jag föredrar. Bröd man bara rör ihop och sedan väntar på att få äta. Nattjästa bröd och dessa bikarbonatbröd är perfekta bröd för mig. 

Rågbröd med frukt och nötter
5 dl rågsikt
1 dl fiberhavregryn
200 g torkade frukt (aprikoser/fikon)
2 dl blandade nötter
1/2 dl linfrö
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl yoghurt
ca 4 msk pumpakärnor


Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en avlång bakform (ca 1 1/2 liter). 
Blanda dinkelmjöl och havregryn i en bunke. 
Skär aprikoserna i bitar. 
Blanda torkad frukt, nötter, linfrö, bikarbonat och salt i mjölblandningen. Rör i yoghurten och blanda till en kladdig deg. Häll degen i formen. Strö över pumpakärnorna. 
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Låt svalna på galler. 


Recept från Mrs Sunshine




Detta blev min lunch. Nybakat bröd med smör och ost, inte illa alls. 

Ha en skön lördag i solen!

torsdag 2 augusti 2012

KYCKLINGLASAGNE


I går köpte jag kycklingfärs för, vad jag tror är, första gången i hela mitt liv. Har liksom inte blivit av. I bland köper jag vissa råvaror först efter att jag läst ett recept jag är sugen på, som den här gången. Hittade receptet på en kycklinglasagne som lät väldigt god, och till det behövdes kycklingfärs. 


Jag stod vid spisen och hade precis påbörjat lasagnen, när telefonen ringde. En timme senare satt vi vid dukat bord hos kompisar i stan. Deras ursprungliga gäster hade fått förhinder. Otur för dem och tur för oss, det var nämligen kräftor som bjöds. Kräftor, Mobergs ostpaj med kantareller, ägg, bröd och aioli. Inte illa alls!


Lasagnen blev dagen lunch i stället, vilket funkade precis lika bra, om inte bättre. 


Kycklinglasagne
400 g kycklingfärs
1 squash i tärningar (jag tog en gul)
smör till stekning
salt, peppar, paprikapulver och chiliflakes
1 strimlad purjolök
1 röd paprika i tärningar
6 dl ostsås (Jag använde Keldas färdiga ostsås)
4-6 förkokta lasagneplattor (färska)
riven ost



Salta squashen och låt ligga en stund. Stek kycklingfärsen grynig under tiden, tillsätt purjolök och paprika. Krama vätskan ur squashen och tillsätt färsen. Låt steka samman i ett par minuter och smaka av med salt, peppar, paprikapulver och mortlade chiliflakes. Röran bör ha kraftig smak. 


Täck botten med ostsås, lägg på lasagneplattor, ostsås, kycklingröra. Upprepa ytterligare ett lager. Toppa med riven ost. Grädda i 225° C i ca 25 minuter eller tills lasagnen har fått fin färg. Lasagnen blev supergod! 


Receptet kommer från Kronfågel




Nu har jag mindre än en vecka kvar tills jag börjar jobba igen. Försöker att förtränga det så gott det går och utnyttjar dagarna till fullo. Med det menar jag bland annat fikor med vänner. I går fick jag besök av Eva-Marie, som hade med sig skördegåvor till mig. Härliga grönsaker skördade i hennes trädgård. Det var tomater, bönor och gul squash. Dessutom fick jag hemmagjord flädersaft, en klar favorit bland safter. 


Skördegåvor
I dag var Annica med barn här hela dagen. Av henne fick jag muffinsformar och tekoppar med fat i silikon, att baka cupcakes i. Ska bli spännande att testa framöver. 


I dag har jag också fyllt, spacklat och täckt de tårtor som var beställda till i morgon. Garnera med fräcka figurer gör beställaren själv, det är hon fenomenal på! Linda har lovat ta kort på tårtorna när de är helt klara. Jag fyllde tårtan med dumlefluff och rårörda hallon, spacklade den med smörkräm och täckte med vit marsipan. Hoppas de smakar lika gott som de låter och att födelsedagsbarnet blir nöjd.




onsdag 1 augusti 2012

TRE GRILLTILLBEHÖR MED TOMATER


Grilltillbehör är något som är kul att variera. Inte bara kul, också gott. Gärna något smidigt också, gillar inte att stå hela dagar att laga mat. Eller det gör jag, men inte när det är fint väder. Är det inte bra väder kan jag lätt stå i mitt kök hela dagen, ändå inpå gästernas intåg.

Syrlig tomatsallad
Blandade tomater
flingsalt
svartpeppar

4 msk olivolja
2 msk ättika
2 msk sirap
2 msk tomatpuré
2 msk dillfrö
En stor knippe dill
Gräslök

Skär tomaterna i bitar. Salta och peppra.
Blanda alla ingredienser till dressingen och blanda ner tomaterna.

Receptet från Pernilla Elmquist.


De andra tillbehören var tomat- & mozzarellasallad och en stor grönsallad med fetaost och färska örter. 


Vinbilden är i från i torsdags, då vi stannade länge på stranden. Vi beställde pizza direkt till stranden och drack vin i plastglas. Det var den skönaste kvällen så här långt den här sommaren. Hoppas verkligen på fler...