På mitt jobb har jag infört att den som fyller år, inte ska bjuda de andra på fika. Det är ju så klart så att födelsedagsbarnet ska få njuta och bli uppassad. Antagligen har denna ändå fullt upp med bjudningar hemma, alltså nog med bakande till det. Gäller i alla fall för mig, och konstigt nog när resten av familjen fyller år också...
I dag var det klippan Ann-Britt som fyllde år. Ann-Britt som lämnade Gnosjö för att komma och arbeta som specialpedagog hos oss. Glad är jag för det, för jag gillar dig Ann-Britt.
Bakade en riktig sockerbomb, för så ska det vara på bemärkelsedagar. En pajbotten av Maryland cookies och sedan både vit och mörk kolakräm på det. Ja, ni hör ju själva hur gott det låter. En mäktig paj som man inte behöver ta så mycket av, men det gäller inte mina manliga kollegor... Tacksamt att ta med fika till jobbet. ALLT uppskattas!
Kolapaj med cookiesbotten
Pajskal
200 g Maryland cookies
75 g smör
Mörk chokladkola:
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl strösocker
1 dl mörk sirap
2 msk kakao
1/2 tsk ättiksprit, 12 %
50 g smör
Vit chokladkola:
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
100 g vit choklad
1/2 tsk ättiksprit, 12 %
50 g smör
Garnering:
kakao
1. Mixa kakorna till smulor i en matberedare. Smält smöret och häll i matberedaren under tiden som den går. Tryck ut smulorna i en veckad pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Ställ kallt.
2. Mörk chokladkola: Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull och koka upp. Låt koka ca 10 min till 120°. Dra kastrullen från värmen och Rör i ättiksprit och smör. Häll upp kolan i pajskalet. Ställ kallt.
3. Vit chokladkola: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och koka ca 10 min till 120°.
4. Hacka under tiden chokladen. Dra kastrullen åt sidan och rör i hackad choklad, ättiksprit och smör. Häll genast smeten över den stelnade mörka chokladkolan. Ställ kallt.
5. Inför servering är det gott om pajen ställs fram en stund innan den serveras. Pudra över kakao. Servera i små bitar då pajen är mycket mäktig. Bjud eventuellt vispad grädde till.
Recept: Alltommat.se
I dag har jag varit hos frisören. Det är ju nästan det bästa som finns! Egenlyx i flera timmar, och bra blir det varje gång. Tack Lotta!
Sitter nu och planerar massa mat och bak för hela helgen. På måndag är det nämligen min tur att fylla år och som jag skrev innan så innebär detta fullt upp. Ska baka många, för mig, nya bakverk. Vad får ni reda på efter helgen.
Ni ska jag koka kaffe till Lars, som sliter ute i "butiken". Han är så galet händig min "man". Jag har med andra ord en egen Handy Manny!