onsdag 15 augusti 2012

HALLON- BLÅBÄR OCH PERSIKOPAJ


Jag har två bröder, en lillebror och en storebror, men inga systrar. Däremot har jag två kusiner, Marit och Kajsa, som känns lite som mina systrar. Eller, vad vet jag om det. Har ju inget att jämföra med, men typ. Ja, ni fattar nog. 

I kväll har i alla fall min kusin Kajsa varit hemma hos oss tillsammans med pojkvännen Bill "The Irishman". Kajsa är en väldigt begåvad ung kvinna, som rest tvärsöver jorden till Nya Zeeland, för att arbete med sin passion, glasblåsning. Hon har även gått utbildningar i Sverige och på Bornholm. Nu ska hon snart till Köpenhamn, där hon ska arbete och samtidigt blåsa glas i ett hantverkskollektiv. Låter coolt tycker jag. Kommer sakna dig Kajsa <3.


Min första dag tillsammans med elever i dag, så mitt huvud var/är ganska tungt. Kvällens middag blev därför inget avancerat alls, grillade chorizo med bröd. Men visst är det väl gott med korv ändå? Fick lyxa till det lite till efterrätt dock, vilket alla uppskattade. En paj med färska hallon, blåbär och persikor. Mumsigt, med andra ord.

Hallon- blåbär- och persikopaj
2 dl färska hallon
2 dl färska blåbär
2 persikor
100 g smör
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
2 msk strösocker
1 msk råsocker
1 tsk vaniljsocker

Dela persikorna i mindre bitar och lägg dessa tillsammans med hallon och blåbär i en pajform. Blanda samman resterande ingredienser i en matberedare, och mixa till smulig deg. Smula över pajdegen över bären/frukten och grädda i 200 grader i ca. 20-25 minuter. Servera med glass eller vaniljsås.

Fick förfrågan om hur hela förklädet såg ut, här är det alltså.

I dag var det Ludvigs första dag i skolan och Ellas första dag i fyran. Har läst många facebookuppdateringar i dag om detta, om att föräldrar inte riktigt förstått vart tiden tagit vägen. Visst är det väl så. Ludvig väska var så stor att han inte klarade cykla med den. Då borde han väl få vara hemma ett år med mig, för att växa in i ryggsäcken? Kan lätt tänka mig ett års mammaledighet med en 6-åring hemma. 


Första skoldagen. Kolla in hajen, inte illa alls.

Och värmen fortsätter, heja! Slutar tidigt både torsdag och fredag, så det dubbelgillas.

16 kommentarer:

  1. vilken härlig kombination av bär och frukter :)

    SvaraRadera
  2. Inte lätt att ge sig iväg på cykel med den packningen, men skam den som ger sig. Spännande med första skoldagen:)
    Frisk smakblandning i pajen, hallonen är så goda nu. Dom har vi saknat.

    SvaraRadera
  3. Undrar om jag kan vara mammaledig med min lille hund? I år är första höstterminen på sjutton år som inget av mina barn börjar skolan... 23 och 19 år gamla är de nu vuxna och jag tänker på Abbas låt "Slipping through my fingers". För vart tog alla åren vägen? Och allt vi skulle ha gjort? Nu stundar nya tider men det är lite vemodigt att inte ha någon att förhöra på kemiläxan och svära gemensamt över franskaglosorna. Men allt har sin tid.

    Din paj ser förödande god ut, även för mig som inte gillar paj något särskilt.

    Även jag har två bröder, en äldre och en yngre. Sedan har jag också en kusin som är som en syrra. Det är en gåva med en fin familj! Lycka till önskar jag kusin Kajsa. Kul att hon lever sin dröm! Det borde fler göra. Kram!

    SvaraRadera
  4. Vad god pajen ser ut och den härliga kombinationen av frukter måste smaka ljuvligt!

    Tur att du har två goa kusinsystrar!
    Det är så spännande med första skoldagen. Här börjar eleverna först på tisdag.

    SvaraRadera
  5. Fina fina Malin : ) förstår att du är lite trött idag då! Jag har två bröder också två storebröder kramar Sofia

    SvaraRadera
  6. Mums med paj och så fin du är på bilden!

    SvaraRadera
  7. Pajen ser väldans god ut, kul att få se dig också!

    kram o trevlig helg

    SvaraRadera
  8. Glasblåsning är ett fantastiskt hantverk som alltid har fascinerat mig. Min son börjar också första klass på onsdag. Förstår precis hur du känner. Kan vi inte starta ett kollektiv för mammor som vill vara hemma med sina barn ett år till :-)


    Vad gott det ser ut att blanda bär och frukt i en paj. Mums!

    SvaraRadera
  9. Pajen ser jättesmarrig ut. Ja, stackars Ludvig med den stora packningen hu. Ja, vart tar tiden vägen... ;) Visst skulle man lätt kunna vara hemma i några månader.

    Önskar er en finfin helg, kram!

    SvaraRadera
  10. Goa ungar o härligt pajrecept;))
    Fin bild på dig i föregående inlägg as well ♥ Ha en härlig helg! Kram fia

    SvaraRadera
  11. ja är inte så förtjust i paj förutom blåbär,galet gott men de här ser ut som nåt ja skulle nog kasta mig över trots allt,hehehe
    åh vilken fin förkläde du fått.
    klart du ska använda den

    SvaraRadera
  12. Coolt yrke!
    Persika i pajen låter spännande. Underbart med säsongens frukt och bär!

    SvaraRadera
  13. Så härligt med människor som följer sina drömmar, yay för henne! Härlig paj, den verkar inte gå av för hackor! :D

    SvaraRadera
  14. Vilket roligt sätt att ta till vara på alla härliga persikor och nektariner i butikerna nu. Mums! Fin form också!

    SvaraRadera
  15. Tänk den som kunde (vågade...) att leva ut sin passion. Högsta drömmen är att testlaga, fota och skriva om mat på heltid. Det hade varit något det!

    Vi hade första skoldagen idag. Första klass. När blev Lowe så stor?! Fast jag tror att jag var mer pirrig än han ;-)

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.