torsdagen den 9:e augusti 2012

COOLA TÅRTAN TILL SAM


Förra veckan gjorde jag alltså min första beställningstårta ever. Jag och Linda hjälpes åt med tårtan. Jag bakade bottnar, fyllde och täckte tårtan och Linda gjorde figurerna. Ett bra samarbete vilket ledde fram till en supergod och superfin tårta till en nöjd 3-åring. Det var Lindas son Sam, som fyllde år och han är en stor carsfantast.

Jag letade runt för den perfekta fyllningen, enligt Lindas önskemål. Det skulle gärna vara bärigt och chokladigt och inte för vuxen smak. Det blev rårörda hallon och dumlefluff i tårtan. Den spacklades sedan med smörkräm och täcktes med vit marsipan. En liten sockerbomb alltså.

Tårtbotten
4 ägg
2 dl socker
1/2 tsk vaniljpulver 
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver


Smörj och mjöla en form.
Vispa ägg, vaniljpulver och socker riktigt vitt och pösigt med elvisp.
Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver noga.Rör försiktigt ner mjölblandningen i smeten. Överarbeta inte smeten.
Bred ut smeten i formen. Sätt in kakan i 200 grader varm ugn, sänk genast temperaturen till 175 grader och baka av i cirka 30 minuter. Känn i mitten med en sticka om kakan är fast.
Låt svalna på galler under bakduk.

Dumlefluff
180g dumle
3 dl vispgrädde

Värm upp grädden i en kastrull men var noga med att den inte får börja koka.
Dela Dumlekolorna i mindre bitar och rör ner dem i grädden och rör tills de smält.
Häll upp i skål och ställ i kylskåpet i minst 5 timmar (helst ska den dock stå över natten).
När blandningen är helt genomkall vispas den upp till en härlig fluff.

Recept från Sockerrus


Rårörda bär

200 g valfria bär (hallon, jordgubbar, blåbär)
2 tsk marsanpulver
ev lite socker

Mosa bären med en gaffel och tillsätt marsanpulvret (och ev socker). Fyll din tårta eller använd till annat bakverk/dessert (För att den ska bli stabbig så bör du ställa in bakverket/tårtan i kylen en stund nu).

Recept från Sockerrus

Smörkräm
115 g mjukt smör
250 g florsocker
2 tsk kokhett vatten
1 tsk vaniljessens

Vispa smöret fluffigt, tillsätt florsockret lite i taget under omvispning. Tillsätt vattnet och vaniljessens under omrörning.

Recept från Baka baka liten kaka

Lindas bild av tårtan samma dag den serverades.

Vi fick smaka överbliven tårta två dagar efter den serverades på kalaset, och den var fortfarande god. Väldigt saftig och dumlefluffet makalöst gott! Jag använde vitt marsipanlock på rulle, men till nästa tårta ska jag köpa marsipan och kavla ut till passande storlek. Svårt att få det snyggt, då locket var snäppet för litet. 


Det var en jätteroligt att baka tårtan och något jag kommer göra om. Vi har många födelsedagar i höst, så jag kommer få chans att träna mig.



12 kommentarer:

  1. Vad duktig du är! Jättefina tårtor!

    SvaraRadera
  2. Men hjälp så duktig du är!!! Vilken underabt fin tårta! Och dumlefluffet låter ju bara såå gott! Jag har inte testat det än, men den dagen kommer, var så säker!

    Ska jag nånsin gifta om mig vet jag vem jag ska engagera för bröllopstårtan! Kram!

    SvaraRadera
  3. Men...vilka hemligheter du har;) Inte visste jag att du var så duktig på tårtor!!!
    Jättefin:)

    SvaraRadera
  4. Shit vilket hantverk! Massa cred till dig som har tålamod och fingertoppskänsla nog att pyssla med detta :)

    SvaraRadera
  5. Vad du är duktig så fina. Vilken handledare du råkade ut för : ( åhhhh vad jobbit det måste ha varit kram Sofia

    SvaraRadera
  6. Vilken dröm att få en sådan tårta när man fyller år som treåring!! Jag anar att han var stolt!! Vilket tror du att han eventuellt kommer att komma ihåg? Presenterna han fick eller tårtan? Garanterat tårtan tror jag!! Det där fluffet låter ju intressant... det ska jag komma ihåg :-) Ha en trevlig helg!!

    SvaraRadera
  7. Wow, vilken tårta!! Förstår att den uppskattades :o)
    Mina öppettider i butiken kommer att vara fredagar (heldag) och lördagar (halv dag) till att börja med. Sen får vi se om det blir mer. Jag kommer att ha web-butik också. Men himmel vad svårt det är att hitta en bra hemsida. Jag är ju inte den där datanörden heller som är duktig på det där tekniska.
    Hur kommer ni att öppet?

    Ha nu en skön helg!!
    Kramar
    Ulrika

    SvaraRadera
  8. Wow vad duktig du är!!!
    Kan tro att han blev nöjd!

    Vi "springer" på mässan på lördagen, så det är en fullspäckad dag med allt man ska hinna med... Du får hojta om du ser mig!

    Trevlig helg!

    Kram Mariette

    SvaraRadera
  9. Jättefina tårtor och modelleringen har Linda skött finfint också!

    Täckta tårtor är bland det roligaste att göra :)

    Önskar er en fin helg, kram!

    SvaraRadera
  10. Dumlefluff! Så gott..
    Vilka fina dekorationer du har gjort, så proffsigt!

    kram o trevlig helg

    SvaraRadera
  11. Hejsan! Vilken fin blogg du har :)
    Jag står just nu och ska göra din tårtbotten men undrar över om det är vanlig eller varmluftsugn du använder? Tänker på vilka grader jag ska använda mig av som har varmluft...?

    Mvh Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,

      Tack för dina snälla ord! :-)

      Jag använde vanlig ugn när jag gjorde den här tårtan. Hoppas det blir bra!

      Kram kram

      Radera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.