torsdag 27 februari 2014

BROCCOLI- & BLOMKÅLSMOS MED STEKT OSTKORV




En gång i veckan besöker jag Gårdsbutik Thuresson. Ofta köper jag något slags kött, men inte den här veckan. Vi är bortbjudna på lördag och i morgon har jag redan bestämt att göra pizza. 

Men lite pålägg och korvar av olika slag fick det bli. Köpte Ramslökssalami, Kallrökt skinka och det på den här på bilden, nämligen Thuressons egna Ostkorv. 

Korv och mos är ju en klassiker, men just den här versionen är ingen klassiker. Inte ännu i alla fall... 

Broccoli- & Blomkålsmos
1 broccolibukett
1/2 blomkålshuvud
1 gul lök
1 msk lantbuljong (Renée Voltaire)
vatten
1/2- 1 dl grädde
25 g rumsvarmt smör
1 dl parmesanost
salt & svartpeppar

Skär bort stammen på broccolin och blomkålen och skär upp resten till buketter. Blomkålens stam kan behållas om man vill det, den är inte lika seg som broccolistammen.

Skala och dela löken i klyftor. Lägg allt i en gryta och täck med vatten. Strö över buljongen och låt koka tills allt är mjukt. 

Häll bort vattnet och mosa allt lite lätt med gaffel. Klicka därefter i smöret, häll i grädde och använd sedan elvisp för att mosa samman allt. Blanda i riven parmesan och smaka av med salt och peppar. 




Jag vill också poängtera att jag alltid matchar nagellack med maten jag lagar, men det antar jag att alla gör!





//Malin






onsdag 26 februari 2014

ASIATISKA KYCKLINGBIFFAR, LIME & TAMARIMARINERADE SJÖGRÄSNUDLAR OCH EN KALL LIME- & INGEFÄRSSÅS



Vet inte varför det blir så, men kycklingfärs köper jag oftast när det är extrapris, på grund av kort datum. Kanske beror det på att jag är snål, svårare än så är det kanske inte. Vill hellre se mig själv som ekonomisk, men där tror jag inte mina käre sambo håller med mig. Men då pratar vi inte matinköp. Oops, nu kom jag bort från ämnet. Kycklingfärs handlade det om, inget annat. 

Billigt eller inte så är kycklingfärs riktigt lattjo lajbans. Det krävs en del kryddning eftersom färsen annars är ganska blend. Men kryddning har jag inget emot alls, och allra helst inte asiatisk smaksättning på färsen.

Fick till en riktigt god middag med härliga fräscha smaker, I löve it!

Asiatiska kycklingbiffar
800 g kycklingfärs
1/2 gul lök
1 röd chili
1 lime, skal och saft
1 msk fisksås
1 kruka koriander
2 vitlöksklyftor
2 tsk färskriven ingefära
1 msk tamarisoja
1 ägg
Svartpeppar

Finhacka löken och vitlöken. Blanda ihop med färs och resterande ingredienser. Forma till biffar och stek i rikligt med smör. Efterstek i ugn på 175 grader i ca. 20 minuter. Använd gärna stektermometer, då temperaturen ska komma upp i 72 grader. 



Kall lime- & ingefärssås
1 dl majonäs 
1 dl créme fraiche
1 lime, saft & skal
1-2 tsk färsk ingefära
salt & svartpeppar

Blanda samman créme fraiche och majonäs. Riv ner ingefära och limeskal. Pressa i limesaft och smaka av med salt och svartpeppar.


Lime- & Tamarimarinerade sjögräsnudlar
1 paket sjögräsnudlar (Kelp Noodles)
1-2 msk tamarisoja
1/2 lime, saften

Skölj nudlarna enligt förpackningen. Lägg ner dem i kokande vatten och ta kastrullen från plattan. Låt ligga någon minut och sila sedan av nudlarna. Pressa över limesaft och häll på tamarisoja. Vänd runt och servera! 






Ha nu en makalös 
lillalördag!


//Malin





måndag 24 februari 2014

ROSMARIN- & VITLÖKSMARINERAD VILDSVINSFILÉ MED KRISPIG BLOMKÅLSGRATÄNG



Hade nästan glömt bort att jag har en köttgömma i stora frysen. Har bara en halvfrys i köket, vilken alltid är full. Stora saker läggs därför i en stor frys vi har i garaget. Däribland allt härligt vildsvinskött som vi köpte för någon månad sedan. 

I lördags fick det bli finkött i form av filé. Två fina filéer lades i marinad ett dygn innan det skulle tillredas. Under dagen gick jag och vände och lyfte på det lite. Kanske också att jag sa några snälla ord till det för att det skulle bli extra mört.





Marinad
1 1/2 dl olivolja
färsk rosmarin
2 vitlöksklyftor
2 lagerblad
salt & svartpeppar

Hacka rosmarinen och skiva vitlöken tunt. Salta och peppra köttet och lägg i bunke. Strö över vitlök och rosmarin och häll över oljan. Låt stå så länge som möjligt, typ...

Köttet stekte jag sedan i lite av marinaden och smör. Jag såg till att vitlöken och rosmarinen var med i pannan under stekningen. 

Därefter fick köttet steka klart i ugnen till det hade en innertemperatur på 68 grader. Köttet fick vila lite innan servering, och då hade köttet nått upp till 72 grader i innertemp. 

Köttet blev så mört och gott! Vitlökssmöret smälte och jag var i paradiset...






Ni som läser min blogg vet att jag har en fadäs för kål och den här gången fick blomkålen huvudrollen. Jag tittade på ett Jamie Oliver-program i veckan och där lagade han en gratäng med blomkål. Är nog lite av en nationalrätt i England, Cauliflower and cheese. De är mycket för det där "and cheese", vilket jag är för! Receptet hittade jag på Icas hemsida, men gjorde några få lchf-förändringar. 





Krispig blomkålsgratäng (lchf)
1 blomkålshuvud
2 dl grädde
2 dl créme fraiche
1-2 vitlöksklyftor
färsk rosmarin
salt & svartpeppar
2 lchf-frallor (eller 2 skivor ljust bröd)
4 dl riven parmesan
olivolja
1 paket bacon (kan uteslutas)

Dela blomkålen i buketter och lägg i ugnsform. Blanda grädde, créme fraiche, hälften av vitlöken (pressad) och hälften av osten. Häll såsen över blomkålen.
Lägg frallor, rosmarinkvist och vitlök i matberedare och kör till det blir ströbröd. Fördela brödsmulorna över blomkålen och strö till sist över den resterande rivna osten. Ringla olivolja över osten och ställ in i ugnen på 175 grader i ca. 45-60 minuter. Känn efter under tiden om kålen är mjuk och täcket krispigt. Sista tiden ändrade jag till grill för att få fin färg på toppen. Skär baconet i bitar och stek krispiga. Strö detta över gratängen innan servering.






Sportlovet är slut och nu tillbaka till rutiner. Hm, rutiner är ett fult ord tycker jag...




//Malin



söndag 23 februari 2014

KOKOSTRYFFELKAKA MED HALLON - LCHF



Allt som är gott behöver inte vara onyttigt, och tur är ju det. Men vad som passar i en diet fungerar inte alls i en annan. Så är det ju. Men för mig passar den här och äter man inte enligt någon diet alls så funkar den alldeles utmärkt då också. Ingen gluten är det i heller, så får man lite ont i magen av mjöl, så kan jag meddela att i den här finns det bara mandel- och kokosmjöl. Med andra ord får man inte vara allergisk mot mandel. Då kan det sluta illa. 

Hallonet på toppen behövs för att få lite sötma till den annars ganska mäktiga lilla kakan med mycket chokladsmak. I går kväll tog jag även en klick vispad grädde upptill. Kan jag verkligen rekommendera, mmmmmm! 


Kokostryffelkaka med hallon
1 dl  vispgrädde
50 gram  mörk choklad med kokos, 70% kakao 
35 gram  smör
1 tsk  vaniljpulver
1 1/2 dl  mandelmjöl
1 1/2 dl  kokosmjöl
1 msk  stevia

Chokladganache
75 g mörk choklad 70% kakao
1/2 dl vispgrädde
50 g smör


Häll grädden i en kastrull, värm och låt chokladen smälta i grädden.
Tillsätt smöret och rör tills smeten tjocknat. 
Tillsätt vaniljen och rör ner mandel- och kokosmjöl och Stevian. Tryck ut degen i en fyrkantig eller rektangulär form klädd med aluminiumfolie. Ställ i kyl.

Häll grädden i en kastrull, värm och låt chokladen smälta i grädden. Ta bort från plattan och rör i smöret. Blanda till allt smält och blivit härligt glansigt. Kyl ner chokladen en stund, för att sedan hälla den över kakan. 

Skär i små rutor och garnera med ett hallon på varje bit.

Receptet kommer från tasteline.se, men jag har gjort några förändringar i receptet.




I dag skidas det lite här och lite där. Lycka till var ni än befinner er!


//Malin








lördag 22 februari 2014

GLUTENFRIA FRALLOR - PONES



Jag är så lycklig över att ha hittat så många bra alternativ till vanligt bröd. Sedan kan de kanske aldrig helt jämföras med ett nybakt Vik-Vila-Bröd, men nybakta pones var inte mycket sämre. Smöret smälte och livet kändes på topp. 

Ett plus med de här bröden är att det går snabbt att få nygräddade frallor på bordet. Inga långa jästider här inte.

Frallorna innehåller pofiber och fiberhusk, som hittas bland de glutenfria produkterna i mataffären. 




Pones 6 st
5 ägg
2 dl pofiber
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
1 krm salt
50 g smält smör
3 msk grädde
2 dl riven parmesanost

Vispa äggen fluffiga, smält smöret och blanda ihop med grädden. Blanda de torra ingredienserna och häll först ner smör/gräddblandningen sedan de torra ingredienserna. Låt svälla i ca 5 minuter.

Blöt händerna och forma till bollar. Strö över rikligt med riven ost. Grädda i 200 grader i ca 15 minuter tills de fått fin färg.

Receptet har jag hittat på flera olika Lchf-bloggar och Instagramalias. 







Måste köpa hem nytt pofiber för måste helt klart baka fler väldigt snart.





//Malin




torsdag 20 februari 2014

EGENGJORD TACOKRYDDA



Vår familj är, som många andra barnfamiljer, ena riktiga tacotokar. Det är faktiskt en av de få rätter som alla i familjen äter. Inga klagomål och sura miner, vilket kan vara skönt då och då. 

Jag har egentligen inte tänkt så mycket på innehållet i tacokryddan tidigare. Det har bara varit smidigt att strö över köttfärsen på fredagskvällarna och något jag nästan alltid har hemma i kryddlådan. 

Men sedan vi börjat äta efter lchf har mina ögon öppnats ganska rejält. Socker finns överallt, och så även i tacokrydda. I kryddan finns även e-ämnen och klumpförebyggandemedel och detta vill jag slippa.

Jag gjorde därför en egen tacokrydda till kvällen tacomys. Hur lätt som helst och något jag borde gjort för länge sedan.

Tacokrydda
1-2 tsk salt
2 tsk vitlökspulver
4 tsk chilipulver
2 tsk spiskummin
2 tsk lökpulver
4 krm cayennepeppar
4 tsk paprikapulver
1 tsk kakao

Blanda samman alla kryddor och häll i glasburk med lock. 

Kryddan räcker till ca. 700-800 g köttfärs och används på samma sätt som krydda på påse. Alltså blandas 1 1/2 - 2 dl vatten till färsen efter kryddan blandats i. Häll inte på all krydda från början, utan smaka av efter hand. 




Kryddan gick hem hos båda barnen. Ella märkte att det var en annorlunda smak på köttfärsen, men tyckte den var god. 

Till tacosen gjorde jag en vitlökssås med créme fraiche, vitlök, salt och svartpeppar och en avokadosås.

Avokadosås
1 avokado
1 dl créme fraiche
1/2 - 1 pressad vitlöksklyfta
några droppar tabasco
salt & svartpeppar

Mosa avokadon och blanda samman med resterande ingredienser. 








//Malin




onsdag 19 februari 2014

HALLON- OCH BLÅBÄRSMUFFINS




Min mormor är 95 år gammal, och inne på sitt nittiosjätte. Underbart söta mormor Majken Andersson. En riktigt liten tant i bästa bemärkelsen.

Mormor Majken bor på tredje våning utan hiss och virkar de finaste mormorsplädarna ni kan tänka er. Jag samlar dem på hög, så jag har så det räcker hela livet. Barnen har fått också, som ska sparas för framtiden. 

I måndags var min mormor och morbror här på eftermiddagsfika. Riktigt mysigt var det! Jag var ju då så klart tvungen att baka lite, besöket till ära. Bara det bästa är bra nog. 

Fick blir muffins med hallon och blåbär. Funkar i alla lägen och uppskattas av de flesta, men inte av mina barn tyvärr. Ella tyckte de var för mycket blåbär i, hur det nu är möjligt.

Hallon- & blåbärsmuffins 15 st
4 1/2 dl mjöl
1 1/4 dl socker
1/2 tsk salt
3 tsk bakpulver
1 ägg
1 1/2 dl mjölk
1 dl vaniljyoghurt
120 g smör (smält)
75 g hallon
75 g blåbär

Blanda bären med 1/4 dl mjöl. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Vispa upp ägget och vispa i mjölk, yoghurt och smält avsvalnat smör. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt runt tills allt blandats. Rör tillsist ner bären, också detta försiktigt. 
Fördela smeten i muffinsformar, gärna i muffinsplåt, nästan upp till kanten. Grädda i 20-25 minuter i 180 grader varm ugn. 






Fina och goda muffins!


I eftermiddag blir det badhuset. 
"Sportlov is da shit!"


//Malin



måndag 17 februari 2014

FYLLD BENFRI KOTLETTRAD THE ITALIAN WAY OCH LITE COGNACSÅS


Gick hela förra veckan och längtade efter lördagens middag. Hade nämligen redan en idé om vad jag ville laga, klar i mitt lilla huvud. Lilla och lilla, men ni fattar. 

Mozzarella har den senaste tiden blivit en stamgäst i vårt kylskåp. Dottern föredrar den naturell, eller i alla fall med enbart massa massa svartpeppar. För mig, som är ett matvrak, spelar det ingen roll hur den serveras, bara den serveras. 

Min fyllda kotlettrad blev pimpad The Italian way, min tolkning av den italienska vägen bör tilläggas. My way or the high way alltså.





Fylld kotlettrad
ca 1 kg benfri kotlettrad (från Gårdsbutik Thuresson)
2 påsar mozzarella 
1 hg lufttorkad kallrökt skinka (från Gårdsbutik Thuressons)
1/2 kruka basilika
ca. 10 st soltorkade tomater
salt & svartpeppar

Börja med att putsa köttet rent från hinnor och stora fettbitar. Valfritt, gillar man mycket insprängt fett så låt det vara kvar. Sedan är uppdraget att skära ut köttet så att man får en platt rektangel. Skär köttet som en rulltårta ser ut, runt, runt och runt. Hm, svårt att förklara men det klarar ni bra själva.

Lägg ut skinkan på köttet, därefter mozzarella, tomater och till sist basilikablad. Avsluta med salt och peppar. 
Rulla och bind ihop allt med steksnöre. Salta och peppra runt om köttet. 

Bryn köttet runt om i rikligt med smör. Lägg därefter i ugnsform och ställ in i ugnen på 160 grader. Använd stektermometer och låt stå till den visar ca. 68 grader. Linda sedan in köttet i folie och låt det vila lite innan servering.





Cognacsås
3 dl vatten
2 1/2 dl grädde
1 dl crème fraiche
1-2 tsk oxfond
1 tsk tamarisoja
1/2 – 1 msk cognac
salt & svartpeppar

Häll vattnet i stekpannan där köttet stektes. Vispa runt och låt småputtra några minuter. Blanda sedan i grädde, crème fraiche, fond, soja och cognac. Börja med lite och smaka av och Låt såsen puttra vidare ytterligare några minuter. Smaka sedan av med salt och peppar. 






Lite sparris och kokta sockerärtor blev perfekta tillbehör till köttet. Nästa gång blir det annan fyllning, kan varieras i oändlighet.



Den här veckan har jag och barnen Sportlov.
Gött mos!


//Malin



söndag 16 februari 2014

CITRONKAKA MED MANDELMASSA



Citron och mandelmassa var en trevlig kombination. Det gifte sig fint, som det så fint brukar heta. Här fick jag användning av rapsoljan jag säljer i min butik Annies Stuga. I kakan användes inget smör utan det blev citronrapsolja från Gunnarshög. Kakan blev riktigt saftig och god! 

Citronkaka med mandelmassa
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
4 msk rapsolja (Jag använde Gunnarshögs citronrapsolja)
1 dl grädde
3 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
140 g mandelmassa
rivet skal och saft av 1 citron

Vispa ägg, socker och vaniljpulver vitt och pösigt.
Rör i rapsolja och grädde.

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål och sikta sedan ner blandningen i äggsmeten. Rör försiktigt i smeten tills allt blandats. 

Riv mandelmassan grovt på rivjärn.
Rör in i smeten tillsammans med citronskalet och citronsaften.
Smöra en sockerkaksform och strö rörsocker i formen.

Fyll formen och grädda i ugnen på 175 grader i ca.40-45 minuter.




Vill man inte baka sockerkaka kan man köpa fina citrontryfflar i butiken. Eller kör man på båda delar, det är mer min melodi!

I dag söndag och jag håller öppet butiken till kl. 16.00.

Välkomna!





//Malin


lördag 15 februari 2014

PAJ UTAN PAJSKAL MED SVARTKÅL, BACON OCH VÄSTERBOTTENSOST



Jag har nu hittat ännu en kålsort som kan få ingå i min älskade kålgrupp. Fick just en idé... Kanske ska starta en Facebookgrupp till kålens ära. Vad tror ni, är ni på? Jag vet i alla fall att jag skulle få en anhängare, och det är Emmy med bloggen Remsans Bistro. Eller hur Emmy? 



Svartkål är namnet på skönheten och den är nära släkt med grönkålen. Svartkålen går även under namnet Palmkål. Svartkålen är kanske inte den mest förekommande kålen i Sverige, men desto vanligare i Italiensk matlagning. Svartkålen skördas, precis som grönkålen, sent in på vintern. Den är med andra ord perfekt när man vill äta efter säsong. Så passa på!

Kålen hittade jag på Gårdsbutik Thuresson.  

Svartkålspaj utan pajbotten
Svartkål, ett stort knippe
1/2 purjolök
1 pkt bacon
4 dl riven Västerbottensost
1/2 vitlök solo
3 ägg
2 1/2 dl grädde
salt & svartpeppar
smör

Smörj en pajform med smör. Skölj, ansa och strimla svartkålen. Hacka löken och vitlöken. Fräs kålen i rikligt med smör, tillsätt purjolök och vitlök. Salta och peppra. Lägg över i pajform.
Skär baconet i bitar och fräs i stekpanna. Strö baconet över kålen i pajformen. 

Vispa ihop ägg och grädde, salta och peppra. Blanda ner 2 dl riven ost. Häll över kålen och baconet i pajformen. Strö över riven ost. 
Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca. 30-40 minuter. 




Smaklig spis!

Heja Kalla!

//Malin


torsdag 13 februari 2014

VEGETARISK RÖD CURRY



Det var inte så länge sedan vi åt något liknande här hemma, men då med kyckling i rätten. Kålen är med andra ord i familjen Andersson/Kårdahl för att stanna. Det är ju så galet gott!

Hur söt är förresten inte brysselkålen? Då menar jag inte smaken utan utseendet. Har ni inte inspekterat de små gröna huvudena innan, så tycker jag ni ska göra det. Det är ena små fulländade juveler!

Vegetarisk röd curry
500 g brysselkål
1/2 blomkål
1/2 broccoli 
1 msk rapsolja
salt
500 ml krämig kokosmjölk
1 tsk ingefära
1 tsk tamarisoja (eller kinesisk soja)
1 tsk sambal oelek
1 tsk risvinäger (kan uteslutas)
2 tsk röd curry
1 tsk fisksås

Ansa och skär brysselkålen i två delar. Dela broccoli och blomkål i små minibuketter. Lägg i en skål och häll oljan över grönsakerna. Vänd runt så oljan täcker allt. Salta lätt. Stek kålen i stekpanna tills de mjuknat och fått fin färg. 

Häll kokosmjölk i en kastrull och tillsätt ingefära, soja, sambal oelek, risvinäger, röd curry och fisksås. Låt småputtra i ca. 5 minuter. 

Lägg kålen i en skål och häll försiktigt den röda curryn över.

Nu kan ni välja om ni vill servera något upptill den här curryn, eller som den är. 






Vill avsluta med att visa en bild på mitt mellanmål från i går eftermiddag. Nämligen vispad grädde, hallon och riven mörk choklad. Så gott!




//Malin





onsdag 12 februari 2014

MANDELKAKA MED RIVEN CHOKLAD


Jag har nu 216 stycken bakverk under etiketten Fika här på bloggen. Inte illa, om jag får säga det själv. Vilket jag faktiskt får! 

När jag bakar kakor till butiken vill jag gärna göra något jag inte testat innan. Jag vill också att det ska vara smidigt och lättbakat, detta eftersom jag bakar kakan på lördag morgon. Alltså innan jag öppnar butiken kl. 11.00. 

Den här kakan är just detta. Inte ens en elvisp behövdes, inte dåligt alls. Kakan blir låg, men väldigt saftig. I ursprungsreceptet är den utan choklad, men min erfarenhet säger att allt blir bättre med lite choklad. Jag är så gammal och vis, så lyssna på mig!






Mandelkaka med riven choklad
100 g smör 
2 dl mandelmjöl 
2 dl florsocker 
1/2 dl mjöl 
4 äggvitor
50 g riven mörk choklad 

Smält smöret, låt det få lite färg. Sikta mjöl, mandelmjöl och florsocker i en skål. Blanda ner äggvitorna och tillsist det smälta smöret. Häll i smörad och bröad form. Riv choklad över kakan. 
Baka kakan på 175 grader i ca. 15-20 minuter. Låt svalna och sikta sedan florsocker över kakan och tillsist mer riven choklad. 

Recept från recept.nu







//Malin



måndag 10 februari 2014

GLUTENFRIA VÅFFLOR



Våfflor är barnsligt gott och något som borde vara en mänsklig rättighet att få äta då och då. Inte tycker jag att man ska hålla sig till våffeldagen heller. Tänk om man ligger supersjuk och inte klarar av att grädda våfflor den dagen. Måste man då vänta ett helt år till nästa chans? Nej, ta alla tillfällen ni kan få. Det är min uppmaning till er. 

Glutenfria våfflor 6 st
2 dl mandelmjöl
2 dl vispgrädde
4 ägg
2 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
lite salt
vaniljpulver

Separera äggen och vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa samman övriga ingredienser och vänd tillsist försiktigt i äggvitorna. 

Vispad grädde och varma hallon var mumma till våfflorna. Får nog bli våfflor snart igen och då ska jag testa kokosvåfflor. 






//Malin




lördag 8 februari 2014

LAMMFILÉ MED GREMOLATA OCH VITKÅLSGRATÄNG




I dag skedde det, jag tillagade lamm för första gången. Lamm är inget jag är van vid hemifrån. Mamma lagade däremot mycket rådjur och älg, eftersom pappa jagade. 

Har inte ätit mycket lamm i mina senare dagar heller. Kan nästan räkna de gångerna på en hand faktiskt. Har varit lite rädd för att det ska smaka för mycket kofta, vilket inte är min grej. Jag tycker till exempel inte om fetaost som är gjord av getmjölk. Chevré går bra om jag får mycket annat gott upptill, som tar bort den starkaste smaken av just get. 

Men lamm är ju inte get, get är get och lamm är lamm. Lammkött är fina grejer...




Jag köpte som vanligt det fina köttet hos Janette på Gårdsbutik Thuresson. Vilken lyx att ha det så nära och personalen är alltid väldigt hjälpsamma. 

Som tillbehör blev det en krämig och smakrik vitkålsgratäng och på lammet lite gremolata och vitlökssmör. Maten i dag blev så god att jag blev lite sorgsen när jag blev mätt. 




Gremolata
1 citron 
2 dl hackad bladpersilja
2 vitlöksklyftor
1 dl citronrapsolja (eller olivolja med citronsaft i)
salt & svartpeppar

Tvätta och riv citronen på rivjärn. Blanda med finhackad persilja och pressad vitlök. Häll i olja och blanda runt. Salta och peppra lätt. 

Lammköttet saltade och pepprade jag och stekte det sedan i vitlökssmör och olivolja. Jag kollade av köttet med stektermometer och tog bort det från pannan när det låg på ca. 53 grader. Köttet lade jag på alufolie och på köttet bredde jag på gremolatan. Sedan bakade jag in köttet i folien och ställde in det i ugnen på eftervärme från gratängen. Där stod det i högst 
3-4 minuter. 




En annan första gång för mig var vitkålsgratäng. Något jag med säkerhet kommer att göra igen, galet gott! 

Vitkålsgratäng
1/2 vitkålshuvud
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 burk Cantadou basilika/gräslök
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 tsk tamarisoja
2 tsk sambal oelek
salt & svartpeppar
3 dl Västerbottensost

Skär kålen i strimlor, hacka löken och vitlöken. Fräs detta i rikligt med smör. Blanda ner Cantadou, grädde, creme fraiche, tamari och sambal oelek. Låt småputtra till kålen känns mjuk. Smaka av med salt och peppar. 

Häll över i ugnsform och toppa med riven ost. Ställ in i ugnen på 200 grader tills gratängen fått fin färg, ca. 15-20 minuter. 




Nu är det soffhäng resten av kvällen, det är ju dags för Mello! Har ingen koll på vilka som tävlar, men det får jag ju snart. 



Ha en underbar kväll kära vänner! 


//Malin



torsdag 6 februari 2014

LAKRITSPANNACOTTA MED HALLON OCH JORDGUBBAR


I julas fick jag en burk lakritspulver av min lillebror. Jag har gått och sniffat i burken med jämna mellanrum. Bör dock varna för att stoppa näsan för nära pulvret... Har testat, ingen höjdare. 

Provsmakat pulvret har jag också gjort. Stoppat ned en sked och så in i munnen, mmmm. Jag älskar lakrits! Men att baka med lakrits är något jag inte har någon vana i. Får nog bli ändring på det. Har läst recept både här och där innehållande både lakritspulver och lakritsbitar. 

Det här är alltså första desserten jag gjort med lakrits, och gott blev det. Jag valde ett recept helt utan socker, och jag tycker inte det saknades. Bären på toppen tillför all sötma man behöver. 

Lakritspannacotta 4 port
4 dl grädde
1 vaniljstång
1 msk lakritspulver
2 gelatinblad
200 g frusna hallon
Färska jordgubbar & Hallon

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca. 5 minuter.

Dela vaniljstången i mitten och gröp ur fröna. Lägg frön och stång i kastrull tillsammans med grädde och lakritspulver. Låt grädden småputtra i ca.5 minuter. 

Tag från plattan, sila av vaniljstången och tillsätt därefter gelatinbladen. 

Låt svalna lite och häll sedan upp i glas. Låt de stå svalt i minst fyra timmar innan servering.

Värm de frusna hallonen i kastrull och mixa dem sedan med stavmixer. Låt svalna. Häll hallonsåsen ovanpå pannacottan och toppa med färska hallon och jordgubbar. Sikta lite lakritspulver över det hela precis innan servering. 

Receptet hittade jag på 56kilo.se





Känner att jag nu inte hade tackat nej till en av de här godisarna faktiskt.




//Malin