torsdag 6 februari 2014

LAKRITSPANNACOTTA MED HALLON OCH JORDGUBBAR


I julas fick jag en burk lakritspulver av min lillebror. Jag har gått och sniffat i burken med jämna mellanrum. Bör dock varna för att stoppa näsan för nära pulvret... Har testat, ingen höjdare. 

Provsmakat pulvret har jag också gjort. Stoppat ned en sked och så in i munnen, mmmm. Jag älskar lakrits! Men att baka med lakrits är något jag inte har någon vana i. Får nog bli ändring på det. Har läst recept både här och där innehållande både lakritspulver och lakritsbitar. 

Det här är alltså första desserten jag gjort med lakrits, och gott blev det. Jag valde ett recept helt utan socker, och jag tycker inte det saknades. Bären på toppen tillför all sötma man behöver. 

Lakritspannacotta 4 port
4 dl grädde
1 vaniljstång
1 msk lakritspulver
2 gelatinblad
200 g frusna hallon
Färska jordgubbar & Hallon

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca. 5 minuter.

Dela vaniljstången i mitten och gröp ur fröna. Lägg frön och stång i kastrull tillsammans med grädde och lakritspulver. Låt grädden småputtra i ca.5 minuter. 

Tag från plattan, sila av vaniljstången och tillsätt därefter gelatinbladen. 

Låt svalna lite och häll sedan upp i glas. Låt de stå svalt i minst fyra timmar innan servering.

Värm de frusna hallonen i kastrull och mixa dem sedan med stavmixer. Låt svalna. Häll hallonsåsen ovanpå pannacottan och toppa med färska hallon och jordgubbar. Sikta lite lakritspulver över det hela precis innan servering. 

Receptet hittade jag på 56kilo.se





Känner att jag nu inte hade tackat nej till en av de här godisarna faktiskt.




//Malin



16 kommentarer:

  1. Snyggt! Nu blev jag sugen på pannacotta.

    SvaraRadera
  2. Ojoj...både pannacotta och lakrits är ju favoriter.

    SvaraRadera
  3. Så galet gott! Jag bakar ju ofta med lakrits och har en hel låda med olika lakritspulver. Din varning för att stoppa näsan för djupt i pulverburken är befogad. Man vill ju inte nysa i pulvret precis! Kram och trevlig helg till dig och din familj!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Synd och skam vore det att nysa där i, verkligen!

      Kram och ha en skön helg! Hälsa J

      Radera
  4. låter väldigt gott
    var hittar jag lakrispulver?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror att det kan finnas på de större mataffärerna typ Coop och Ica. Annars om ni har någon delikatessbutik kanske.

      Kram

      Radera
  5. Jag är den enda i familjen som gillar, eller snarare älskar, lakrits. Det finns ju vissa fördelar med det. Jag får ha mitt lakritsgodis ifred. När någon annan i familjen har fått någon lakrits i sin godispåse eller i present så är det jag som får äta upp det. Nackdelen är att om jag gör en efterrätt till oss så gör jag aldrig något smaksatt med lakrits. Men jag precis som du ser fler och fler goda recept på desserter smaksatta med lakrits. Och jag blir så sugen...inte minst på pannacotta som är min favorit dessert. Den måste ju bli hur god som helst smaksatt med lakrits.

    Svar på din fråga: Jag är absolut intresserad! Men vill förstås veta mer. Mejla mig gärna på filippan64@gmail.com

    SvaraRadera
  6. Älskar lakrits. Och har också en burk lakritspulver hemma. Ingen tvekan om vad jag ska göra med den....
    Ha en go helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snorta den inte bara! ;-)

      Kram kram

      Radera
  7. mums vad gott!! Älskar lakrits!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mmm, finns det i Skottland?

      Kram kram

      Radera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.