lördag 15 februari 2014

PAJ UTAN PAJSKAL MED SVARTKÅL, BACON OCH VÄSTERBOTTENSOST



Jag har nu hittat ännu en kålsort som kan få ingå i min älskade kålgrupp. Fick just en idé... Kanske ska starta en Facebookgrupp till kålens ära. Vad tror ni, är ni på? Jag vet i alla fall att jag skulle få en anhängare, och det är Emmy med bloggen Remsans Bistro. Eller hur Emmy? 



Svartkål är namnet på skönheten och den är nära släkt med grönkålen. Svartkålen går även under namnet Palmkål. Svartkålen är kanske inte den mest förekommande kålen i Sverige, men desto vanligare i Italiensk matlagning. Svartkålen skördas, precis som grönkålen, sent in på vintern. Den är med andra ord perfekt när man vill äta efter säsong. Så passa på!

Kålen hittade jag på Gårdsbutik Thuresson.  

Svartkålspaj utan pajbotten
Svartkål, ett stort knippe
1/2 purjolök
1 pkt bacon
4 dl riven Västerbottensost
1/2 vitlök solo
3 ägg
2 1/2 dl grädde
salt & svartpeppar
smör

Smörj en pajform med smör. Skölj, ansa och strimla svartkålen. Hacka löken och vitlöken. Fräs kålen i rikligt med smör, tillsätt purjolök och vitlök. Salta och peppra. Lägg över i pajform.
Skär baconet i bitar och fräs i stekpanna. Strö baconet över kålen i pajformen. 

Vispa ihop ägg och grädde, salta och peppra. Blanda ner 2 dl riven ost. Häll över kålen och baconet i pajformen. Strö över riven ost. 
Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca. 30-40 minuter. 




Smaklig spis!

Heja Kalla!

//Malin


6 kommentarer:

  1. Svartkål har jag aldrig ätit, men däremot paj utan pajskal. Kram och ha en fin lördag!

    SvaraRadera
  2. Jag blir med, jag också! Svartkål är en variant på grönkålen va? Smakar typ detsamma? :)

    SvaraRadera
  3. Jag har aldrig provat svartkål, men jag gillar kål, så jag är med! Meddela när FB-gruppen är startad bara! :)

    SvaraRadera
  4. Vi hänger också med i kålgruppen om det finns plats:) Svartkål har vi käkat några gånger under de senaste månaderna, riktigt god var den. Vi slängde vår i stekpannan med massor av vitkål, tydligen the Italian way:)
    Kramar

    SvaraRadera
  5. Självklart skulle jag gå med i kålälskarnas grupp och du skapar en sådan. Jag är ju en riktigt kålmask som du vet.

    SvaraRadera
  6. Du måste ju prova paj med LCHF deg. Mandelmjöl, sesamfrön, fiberhusk, salt, ägg och antingen smör eller kokosolja. Jag är beroende! Galet gott:)

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.