torsdag 28 november 2013

QUESADILLAS - BRA VID KYLSKÅPSTÖMNINGAR



Har sagt det innan och säger det igen, vardagsmat är inte alltid så lattjo att laga. Framför allt inte på torsdagar när jag går från mitt lärarjobb till min butik, som jag sedan stänger klockan 18.00. Att då ställa mig att laga mat är inte det jag mest ser fram emot. Oftast blir det smörgåsar de dagarna, men inte alltid. 

I dag blev det quesadillas efter att ha gjort ett röj i ett ganska så tomt kylskåp. Det är det som är det bästa med just quesadillas. Man kan nära på trycka in vad som helst mellan de två tortillabröden. Kräver egentligen inget recept, men skriver ner vad jag hade i mina quesadillas. 

Quesadillas
Tortillabröd
Philadelphiaost
Rökt skinka
Riven Västerbottensost
Tacosås
Avokado

Bred philadelphiaost på tortillabröden och lägg på skinka, riven ost, tacosås och avokado i skivor på hälften av bröden. Lägg på ett bröd på toppen och tryck ihop. 
Stek i stekpanna och håll varma i ugnen.

Servera med en god sallad, gräddfil och lite tacosås. 




//Malin





tisdag 26 november 2013

KYCKLINGGRYTA MED SPENAT OCH BUTTERNUT-PUMPA

Köpte för någon vecka sedan hem en butternutpumpa och lade den i fruktskålen. Och där låg den och spanade på mig varje gång jag gick in i köket. Nästan så den sträckte lite på sig varje gång vi plockade en frukt vid sidan av den. Så igår blev det äntligen pumpans tur att bli plockad. 

Det blev en riktigt god och het gryta med kyckling, pumpa och spenat. Hettan kom från sambal oelek. Vi åt den som en matigare soppa, helt utan tillbehör. Verkligen gott och något jag absolut kan rekommendera er att testa. 





Kycklinggryta med spenat och butternut-pumpa
5 kycklingfiléer
1 dl mjöl
1 gul lök
1/2 butternut-pumpa
3 vitlöksklyfta
1 lagerblad
8 dl kycklingbuljong
1 dl vitt vin
2 tsk sambal oelek
140 g babyspenat
Chili explosion
flingsalt & svartpeppar

Skär kycklingen i bitar och vänd bitarna i mjöl. Bryn i smör/olja och lägg åt sidan. Skär löken i skivor och fräs den i smör tillsammans med pressad vitlök. Häll tillbaka kycklingen i grytan och tillsätt buljong, sambal oelek, lagerblad och vin. 
Skala och skär pumpan i bitar som är ungefär 2 cm stora. Lägg i pumpan i grytan och låt småputtra tills pumpan känns klar. Överkoka inte pumpan. Vänd till sist ner spenaten i grytan och smaka av med salt, peppar och chili explosion. Smaklig spis!




//Malin






söndag 24 november 2013

SAFFRANSKAKA MED MANDELTOSCA

Jag sitter här nu, fullständigt urlakad men galet lycklig! Vilken helg vi haft i butiken. Rekord både på dagskassa och helgkassa. Kul att kunna göra det den helg butiken fyller 1 år. Jag tycker det är så roligt med min lilla butik, det roligaste jag gjort på mycket länge. Som en rolig hobby, fast mer på riktigt. Blir så glad för alla kunders fina ord om vår lilla butik, men jag kan inte annat än att hålla med, för den är faktiskt riktigt fin. 






Nu när det börjar närma sig jul, är det dags för mer saffran i mina bakverk. Jag älskar saffran, i lagom mängd. En påse i kakor och bullar räcker gott för mig. Kakan jag bjöd på i går i butiken hade just en påse saffran i sig. Precis lagom mycket smak och riktigt fin färg. 





Saffranskaka med mandeltosca
50 g smör
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
1/2 g saffran (jag blandade ut saffranet i pyttelite cognac)
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver

Tosca
2 dl mandel
75 g smör
1/2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1 1/2 msk vetemjöl
1 1/2 msk mjölk

Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter. 

Smält smöret och häll i mjölken. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt saffran och den varma mjölkblandningen. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det.

Grädda kakan nätt och jämnt färdig i nedre delen av ugnen, ca 25 min.

Toscaglasyr
Hacka mandel till glasyren. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, sirap, mjöl och mjölk. Sjud blandningen under omrörning tills den tjocknat. Rör ner mandel.


Bred glasyren över kakan. Sätt in den lite högre upp i ugnen. Grädda tills glasyren fått färg, ca 15 min. Låt kakan svalna innan den tas ur formen.

Recept från coop.se

Nästa gång kommer jag använda en lite större form och göra kakan lite lägre. Tror att det kan bli snäppet bättre. Jag var lite för snabb med att lägga på toscan och smeten föll ner i kakan. 
Jag gjorde då mer tosca som jag försökte täcka kakan med, därav färgskillnaden på bilden. Det blev ett bra resultat ändå, för kakan fick då en toscafyllning längst in i kakan. En liten surprise i kakans mitt alltså. 

Gillar man saffran så kommer man tycka väldigt mycket om den här kakan. Gillar man inte saffranssmak så ska man baka något annat, eller hoppa över saffranet i receptet. Kan bli bra det också. 


I kväll kommer sista avsnittet på Bron, superspännande! Vad ska jag hädanefter göra på söndagskvällar? 






//Malin




onsdag 20 november 2013

NATTJÄSTA SURDEGSFRALLOR


Vågar knappt skriva det, men jag har faktiskt klarat av att hålla mina älskade surdegar vid liv. Tyvärr hinner jag inte baka så ofta, då jag har häcken full av upptåg. Knasigt uttryck nu när jag tänker efter...

Jag pratar med dem, som nu förökat sig till fyra. Detta har kunnat ske eftersom jag tycker det är så sorgligt att hälla ut frisk surdeg. I stället skapar jag en ny i en ny burk. Snart finns det ingen plats kvar i kylskåpet, så det får nog stanna vid fyra. 

Om någon i min närhet skulle vilja ha lite surdeg, så är det bara att komma med en ren burk. Detta om ni lovar att på heder och samvete sköta om dem som om de vore era egna barn. Lite kaxigt att säga eftersom det mycket väl kan vara så att jag i nästa månad är tvungen att begrava mina surdegar eftersom jag misskött dem. Men men, nu ska vi inte gå händelserna i förväg.

Det tredje baket med surdeg blev de här underbara frallorna från Martin Johanssons blogg http://litemer.paindemartin.se/. Martin Johansson är ju faktiskt en av mina stora brödgurun. Hans bok Enklare bröd är välanvänd här hemma. En bok jag verkligen kan rekommendera för er som gillar att baka enklare bröd. Där finns även några icke så enkla bröd. 

De här frallorna faller inte in under enklare bröd, inte enligt mig i alla fall. Inte heller är det några frallor som man snabbt slänger ihop för att man är sugen på nybakat bröd. Nej, det tar tid men det blir också barnsligt gott!

Nattjästa surdegsfrallor
På morgonen
50 g vetesurdegsgrund
150 g vatten
150 g vetemjöl special

På kvällen
surdegen från morgonen (spar ev lite till kommande bak)
575 g vatten
450 g vetemjöl special
200 g durumvete
200 g rågmjöl
20–25 g salt

Blanda alla ingredienser och låt vila 10–30 minuter. Vik degen en vända där den ligger i bunken. Täck bunken och låt stå i rumstemperatur cirka 5–6 timmar (eller längre i svalare temperatur).

Sätt ugnen på 250 grader. Skrapa ut degen på et rikligt mjölat bakbord. Degen bör nu ha jäst upp ordentligt, men inte så mycket att den helt kollapsar när du nu försiktig skrapar ut den på ett rikligt mjölat bakbord. Strö på en eller två nävar mjöl och dra ut degen till en rektangel, kvadrat eller vad du vill. Cirka 4 cm tjock blir lagom.


Dela degen i frallstora rutor och lägg på ett bakplåtspapper. Täck med en handduk och låt jäsa 3o–40 minuter. Sätt in frallorna på en plåt eller låt papperet glida in på en het baksten. Baka av tills de fått fin färg. Lägg gärna några isbitar på en fulplåt på botten av ugnen. Ger en härlig skorpa. 


Pöss!

//Malin


måndag 18 november 2013

NOUGATRUTOR I LÅNGPANNA



Långpannekakor är bra grejer tycker jag. Framför allt när jag ska baka till butiken. Det blir ju några stycken på en sats, då kan både jag och kunderna äta. Jag kan till och med ta flera stycken...

Till helgen blir det fest i min lilla butik ska ni veta. Annies Stuga fyller nämligen 1 år och detta ska firas rejält. På lördag bjuder jag som vanligt på fika mellan kl. 11-15, men klockan tre smäller det och glittertoppen åker på. Vi bjuder då på bubbel och tilltugg i butiken och håller öppet ända fram till klockan 20.00. Butiken blir nämligen lite mysigare på kvällen när det är mörkt, och mys vill vi ha!

Ni är hjärtligt välkomna att komma och fira med oss. Jag har en facebooksida för butiken, där lägger jag ut nyheter och annat kul som händer hos oss i Annies Stuga. Här hittar ni Annies Stuga på Facebook. 





Butiken är nu pyntad både på insidan och utsidan.  


Och nu tillbaka till receptet på det goda kakan som både jag och mina kunder smaskade på i helgen som var.

Nougatrutor
300 g smör 
9 dl havregryn
100 g mandelspån
1 1/2 tsk bakpulver
3 dl socker
1 ägg

Topping:
250 g mjuk nougat

Chokladspån eller strössel

Smält smör i en kastrull och blanda ner havregryn. Låt blandningen stå några minuter. Blanda under tiden socker, mandelspån och bakpulver. Detta blandas sedan ner i havreblandningen. Vispa upp ett ägg och blanda även ner det. Rör tills allt blandats väl. 
Tryck ut i bakplåtsklädd långpanna. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca. 10 minuter. 
När kakan är klar får den vila några minuter innan nougaten hyvlas över den varma kakan. Nougaten smälter då och täcker kakan så fint, så fint. 
Strö över chokladspån, strössel eller ringla över smält mörk choklad. Gott vilket som. Skär kakan i rutor av valfri storlek och njuuut!    







//Malin





lördag 16 november 2013

PASTAGRATÄNG MED KÖTTFÄRS OCH BACON


Jag har en liten förkärlek till gratänger och andra allt-i-ett-recept. Tycker att de för det mesta är väldigt goda och dessutom smidiga att tillaga. 

Det här receptet fick jag av svärmor, som i sin tur blivit bjuden på den hos en väninna. Bara genom att läsa listan med ingredienser visste jag att den skulle vara riktigt god, och det var den! Inga krångliga ingredienser utan sådana man oftast har hemma. Absolut något att rekommendera er att testa med andra ord.

Pastagratäng med köttfärs och bacon
900 g köttfärs
1 purjolök
2 paket bacon
6 dl grädde
4 dl cream fraiche
2 grönsaksbuljongtärningar
7 msk chilisås
3 dl riven ost
12 dl pasta (spiralmakaroner)
Salt & peppar
Chili explosion
Vegeta

Koka pastan al dente, den får inte vara överkokt.
Stek baconet i bitar och tillsätt köttfärsen. Bryn tills klar och lägg sedan i pastagrytan. 
Fräs strimlad purjolök i smör och lägg sedan öven den med pastan. Salta och peppra efter smak. Jag tog även lite chiliexplosion och vegeta. Krydda efter egen smak helt enkelt. Blanda runt. Häll i ugnsfast form.
Koka upp grädde, cream fraiche, smulade buljongtärningar och chilisås. Slå såsen över pastan i formen och toppa med riven ost. 
Ställ in i ugnen på 225 grader i ca. 25-30 minuter. Osten ska ha fått fin färg.




Ha en skön lördag kära vänner!
Har ni vägarna förbi Glommen så kan ni besöka mig i butiken fram till klockan 16.00.
Ps, Jag bjuder på fika!


// Malin





torsdag 14 november 2013

ÄPPLEMUFFINS MED KANEL- & KOKOSSTRÖSSEL



Nu är det dags för ett sött recept igen. Man kan ju inte bara äta mat, måste blanda upp det med lite socker. För att själen ska bli nöjd så klart!

De här godingarna bjöd jag på i butiken i lördags. Fikan uppskattades som vanligt. Klurar nu på vad jag ska baka till denna lördag, men tror att jag bestämt mig faktiskt. Dock berättar jag det inte, kom till butiken på lördag så får ni både se och smaka. 

Äpplemuffins med kanel- & kokosströssel
125 g smör
2 dl socker
2 ägg
3 1/2 dl mjöl
1 1/2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl gräddfil

Strössel
1-2 äpplen
1 1/2 msk socker
1 tsk kanel
1/2 dl kokos

Rör ihop mjukt smör och socker. Tillsätt äggen ett i taget, under vispning. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Vänd ner blandningen växelvis med gräddfilen i smörblandningen. Fördela smeten i muffinsformar i en muffinsform. Fyll dem lite mer än hälften.

Skala, kärna ur och dela äpplena i småbitar. Stick ner några bitar i varje muffins. Blanda samman allt till strösslet och strö det på muffinsen. 

Grädda dem mitt i ugnen i ca. 15-20 minuter. 





//Malin







onsdag 13 november 2013

LAX I UGN MED RÄKOR OCH SMARRIG SÅS




Jag får nog tyvärr och ganska så motvilligt erkänna att vi äter fisk alldeles för sällan i det Kårdahlska/Anderssonska hushållet. Och då ska berättas att vi bor i Glommen, en gammal fiskeby på västkusten, 1 mil norr om Falkenberg. Nu är det väl i och för sig så att den mesta fisken kommer till Glommen i stora långtradare med släp. Inte många båtar kvar som utgår från Glommen längre. De som gör det är kräftfiskare de allra flesta. Tur för mig, för jag ÄLSKAR kräftor. Det äter vi dock inte varje vecka för det. 

Om vi äter fisk blir det oftast lax. Är med andra ord ingen vidare fiskkock. Makrill äter vi så klart på sommaren, när Lars och hans pappa fiskat egen. Makrillen gillar jag bäst stekt med kokt potatis och en god sås. Åh, fina minnen från sommaren flashade precis förbi. Under andra delar av året är det lax som gäller. Kanske lite trist, men jag tycker det är en riktigt god fisk. 

Lax med en god sås skulle jag kunna tänka mig att äta en gång i veckan. Såsen är sjukt viktig, och kan inte hoppas över. 

Lax i ugn med räkor och smarrig sås
700 g lax
2 dl cream fraiche
2 dl matlagningsgrädde
1 dl vitt vin
1 1/2-2 msk hummerfond
1 msk dill
3 tsk fransk senap
salt & peppar
1 burk stenbitsrom (spara halva till garneringen)
350 g skalade räkor (garnering, skall ej gå in i ugnen)


Blanda samman cream fraiche, grädde, vin, fond, dill, senap och rom i en kastrull. Koka upp och låt småputtra i 2-3 minuter. Lägg laxen i en form och häll såsen över. 
Ställ in i ugnen i ca. 25 minuter på 175 grader. 
Ta ut fisken, strö över räkorna och fördela den återstående stenbitsromen över laxen. Strö över lite hackad dill före servering. 

Jag serverade pressad potatis till laxen, vilken jag tycker passar bra. Bra sätt att suga upp all smarrig sås dessutom. 




Kram på er alla fina!

//Malin









måndag 11 november 2013

SPRÖDA KNÄCKEBRÖD




Det finns en uppsjö av recept på olika fröiga knäckebröd på bloggar och andra receptbanker. De flesta säkert väldigt goda. Jag har testat två olika knäckebröd, det ena hittar ni här och det andra får ni recept på i det här inlägget. 

Både när det gäller knäckebröd och müsli så kan man experimentera ganska så friskt när det gäller frö- och mjölsorter. Men vill man ta det säkra före det lite osäkra så följer bara nedanstående recept och det kommer bli kanoners! Jag har testat med den kombinationen mjölsorter som står i receptet. Båda funkar! 




Spröda Knäckebröd
1 dl dinkelmjöl/grovt rågmjöl
1 dl rågsikt/ljust rågmjöl
1/2 dl linfrö
1/2 dl solrosfrön
1 dl sesamfrö
1/2 dl rapsolja
2 dl kokande vatten
1 tsk flingsalt

Blanda samman alla ingredienser och häll ut på bakplåtspapper. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå och kavla ut en tunn kaka. Skär ut ca. 25 rutor i det ogräddade knäckebrödet. Skär man i bitar efter gräddning smular knäcket lättare sönder. Jag strödde över lite flingsalt på toppen precis innan gräddning. 

Grädda i 150 grader i ca. 30-40 minuter. Håll koll på ugnen hela tiden, då alla ugnar varierar. Jag vände på mina knäcke de sista minuterna, för att få lite extra kras där också. 





Mums på den här!

//Malin


torsdag 7 november 2013

FRUSEN JORDGUBBSDRINK - UPP- OCH NERVÄND TOMTELUVA


Förra helgen var det idrottsfest i Samlingslokalen i Glommen. Eftersom jag och min familj alla spelar fotboll i LGM - Långås-Glommen-Morup, så var ju den här festen given. Hade span på diverse priser under kvällen, bl.a. Årets målgörare och Årets kompis. Eller nej, nu ljuger jag igen. Enda anledningen jag gick var att jag gillar fester. Är då festen inom krypavstånd från hemmet, så är det ju ännu bättre. Så fest fick det bli!

Lars syster Eva-Lena kom förbi på fördrink innan festen, en frusen jordgubbsdrink för att vara mer exakt. Kanske inte den mest passande drinken i höstrusket, men fasligt god och det räcker för mig. Men om man tittar på drinken som Anna med bloggen kvinnan.blogspot.se gjorde, så blir det genast lite bättre. Anna tyckte nämligen att drinken såg ut som en upp och nervänd tomteluva. Lite sen sommardrink och samtidigt en lite tidig juldrink, välj själva. Hur som helst är det god och kan kanske passa som fördrink i helgen.

Frusen jordgubbsdrink
500 g halvfrusna jordgubbar
2 dl jordgubbsvodka
1-2 lime, saften
1/2-1 msk honung
1/2 dl socker
1/2 dl vatten 

Blanda först sockerlagen. Dvs. socker och vatten ska försiktigt småputtra tills alla sockerkristaller lösts upp. 
Lägg lite lätt tinade jordgubbar i en matberedare och kör tills de bildar en isig massa. Tillsätt vodka, lite limesaft och 1/2 dl sockerlag. Smaka av med honung och limesaft. Doppa först glasen i sockerlag och därefter i strösocker. Servera med ett sugrör och dröm er bort till varmare breddgrader.





Skål!

//Malin





tisdag 5 november 2013

ASIATISKA KYCKLINGBIFFAR MED INGEFÄRA, CHILI OCH LIME




Köttfärs är något vi alltid har hemma, vem blir inte glad av en god köttfärssås till exempel. Kycklingfärs däremot använder jag inte lika ofta, vilket egentligen är väldigt synd för det är ju väldigt gott och nyttigt. Ganska ofta är kycklingfärsen dessutom slut i butiken jag handlar i. Visst kan man använda filé och mala eller finhacka, men blir liksom inte av. 

Jag köpte faktiskt egentligen hem kycklingfärsen för att göra färska vårrullar, receptet hittar ni här. Lite av en favorit för både mig och min familj (räkna bort Ludvig). Dock ändrade jag mig på vägen och det blev biffar i stället. Inget dåligt val, för det blev riktigt bra. 

Jag hade tidigare i veckan köpt hem en färdigsås från Kelda. En ny sås tror jag allt, nämligen Panengcurrysås. Den var riktigt god och perfekt att ha hemma när det är ont om tid för matlagning. Allt smakade riktigt bra tillsammans. 

Asiatiska kycklingbiffar
1 kg kycklingfärs
1 dl finhackad schalottenlök
1 ägg
1 dl vispgrädde
2-3 tsk sambal oelek
1 msk finriven ingefära
1 lime (saften)
Flingsalt och färskmalen svartpeppar
Chiliexplosion

Blanda samman färsen med lök, ägg och grädde. Tillsätt sambal, ingefära och limesaft. Salta och peppra. Forma till biffar och bryn i smör och olja. Baka klart biffarna i ugnen på 200 grader i ca. 15-20 minuter.



I dag har vi firat min dotter Ella som fyller 11 år. Mycket tårta och många paket, precis som det ska vara. Tårtan får ni se i ett annat inlägg, men följer ni mig på Instagram vet ni ju redan hur den såg ut. 

Ett present Ella fick var en mysnatt med familjen i Göteborg. Vi ska bo på hotell, bowla och äta på Hard Rock Café. Ska bli så mysigt, längtar! <3



//Malin


fredag 1 november 2013

GLOMMAGLÖGGEN 2013 - DET ÄR GREJER DET!

Har i flera år tänkt att göra egen glögg, meeen ni vet hur det kan bli. Alltså inget har det blivit. Inte förrän i år, då Lars var det mest engagerade av oss två. Han styrde kosan mot stan för att inhandla alla ingredienser. Vilket egentligen var det svåra och mest krävande momentet. Resten var en barnlek, fast inget barn får göra så glöm det. Lite skala och skiva, annars bara att öppna påsar och hälla i innehållet i en plastlåda. 

Se så, gör nu så att ni skickar er respektive till stan för att inhandla alla ingredienser. Eller vänta tills i morgon bitti förresten, kan vara snäppet bättre. Under tiden det händer sätter ni er och läser ett magasin. Jag råkade visst få med mig de här hem när jag var och handlade i dag. Där rök hela min veckopeng...



Men nu tillbaka till glöggen och det som ska göras för att få den redo för jäsning inför julen 2013. Ursprungsreceotet kommer från Göteborgsposten 10 oktober 2009. 

Dunderglögg
5 l svagdricka
5 skivade råa potatisar
1 paket bakjäst
1 kanelstång
1 påse nejlikor
1 påse kardemummakärnor
1 liten bit ingefära ca. 5 cm
500 g russin
2 1/2 kg socker

Blanda allt i en plastlåda, minst 14 l. Täck med plastfolie som du gör små hål i – och låt brygden stå i lugn och ro i rumstemperatur, minst tre veckor, gärna sex. Tappa upp på väl rengjorda flaskor med hjälp av en hävert. Var noga med att inte få med bottensatsen. Värm och njut.




Lars tyckte inte att plastfolie var tillräckligt, så han köpte en sådan här mojäng. Men det ska räcka bra med plastfolie med hål i. 

Nu står den här skönheten och kurrar i vårt kök. Ska bli spännande och se vad den smakar om si så där 5 veckor.

Ha en skön helg!

//Malin