onsdag 20 november 2013

NATTJÄSTA SURDEGSFRALLOR


Vågar knappt skriva det, men jag har faktiskt klarat av att hålla mina älskade surdegar vid liv. Tyvärr hinner jag inte baka så ofta, då jag har häcken full av upptåg. Knasigt uttryck nu när jag tänker efter...

Jag pratar med dem, som nu förökat sig till fyra. Detta har kunnat ske eftersom jag tycker det är så sorgligt att hälla ut frisk surdeg. I stället skapar jag en ny i en ny burk. Snart finns det ingen plats kvar i kylskåpet, så det får nog stanna vid fyra. 

Om någon i min närhet skulle vilja ha lite surdeg, så är det bara att komma med en ren burk. Detta om ni lovar att på heder och samvete sköta om dem som om de vore era egna barn. Lite kaxigt att säga eftersom det mycket väl kan vara så att jag i nästa månad är tvungen att begrava mina surdegar eftersom jag misskött dem. Men men, nu ska vi inte gå händelserna i förväg.

Det tredje baket med surdeg blev de här underbara frallorna från Martin Johanssons blogg http://litemer.paindemartin.se/. Martin Johansson är ju faktiskt en av mina stora brödgurun. Hans bok Enklare bröd är välanvänd här hemma. En bok jag verkligen kan rekommendera för er som gillar att baka enklare bröd. Där finns även några icke så enkla bröd. 

De här frallorna faller inte in under enklare bröd, inte enligt mig i alla fall. Inte heller är det några frallor som man snabbt slänger ihop för att man är sugen på nybakat bröd. Nej, det tar tid men det blir också barnsligt gott!

Nattjästa surdegsfrallor
På morgonen
50 g vetesurdegsgrund
150 g vatten
150 g vetemjöl special

På kvällen
surdegen från morgonen (spar ev lite till kommande bak)
575 g vatten
450 g vetemjöl special
200 g durumvete
200 g rågmjöl
20–25 g salt

Blanda alla ingredienser och låt vila 10–30 minuter. Vik degen en vända där den ligger i bunken. Täck bunken och låt stå i rumstemperatur cirka 5–6 timmar (eller längre i svalare temperatur).

Sätt ugnen på 250 grader. Skrapa ut degen på et rikligt mjölat bakbord. Degen bör nu ha jäst upp ordentligt, men inte så mycket att den helt kollapsar när du nu försiktig skrapar ut den på ett rikligt mjölat bakbord. Strö på en eller två nävar mjöl och dra ut degen till en rektangel, kvadrat eller vad du vill. Cirka 4 cm tjock blir lagom.


Dela degen i frallstora rutor och lägg på ett bakplåtspapper. Täck med en handduk och låt jäsa 3o–40 minuter. Sätt in frallorna på en plåt eller låt papperet glida in på en het baksten. Baka av tills de fått fin färg. Lägg gärna några isbitar på en fulplåt på botten av ugnen. Ger en härlig skorpa. 


Pöss!

//Malin


9 kommentarer:

 1. Hurra, du ger din surdeg mycket kärlek. Bröden ser så goda ut Kram

  SvaraRadera
 2. Grattis! det är verkligen inte lätt att hålla liv i sina surdegar. Jag har försökt två gånger men tröttnar så fort. Frallorna ser suuuuper ut! Kan man komma med en burk och få sånna istället?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer du ända hit så lovar jag dig en burk frallor ;-)

   Radera
 3. Det är ändå häftigt hur degen lever vidare så där... Och natt/kalljästa frallor blev jag påmind om hos Russinet också. Bestämde mig för att såna skulle jag göra när jag först såg dem hos Mårtenssons för ett bra tag sedan men det har fortfarande inte blivit gjort... Jag kan inte ens skylla på en häck full med upptåg :-)

  Trevlig kväll!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vanliga nattjästa frallor är så smidigt och vansinnigt gjort. Har jag gjort flera gånger. Gör det i helgen!

   Kram

   Radera
 4. Alltså surdeg har jag testat några gånger men blir liksaom inte nåt av det. Bakar tyvärr alldeles för sällan. Men kalljästa frallor och nybakta frallor äter jag gärna!!:)
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 5. Åh vad jag blir sugen! Så tråkigt att inte tåla färskt bröd...

  Önskar dig en fortsatt fin helg! Kram Jenny

  SvaraRadera
 6. Vilka fina bröd.... jag älskar surdegsbröd och pain de Martin är ju en Gud.... ja nästintill åtminstone! Coolt med surdegen som lever lite sitt eget liv ;)
  Önskar er en fin kommande vecka, kram!

  SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.