onsdag 13 november 2013

LAX I UGN MED RÄKOR OCH SMARRIG SÅS
Jag får nog tyvärr och ganska så motvilligt erkänna att vi äter fisk alldeles för sällan i det Kårdahlska/Anderssonska hushållet. Och då ska berättas att vi bor i Glommen, en gammal fiskeby på västkusten, 1 mil norr om Falkenberg. Nu är det väl i och för sig så att den mesta fisken kommer till Glommen i stora långtradare med släp. Inte många båtar kvar som utgår från Glommen längre. De som gör det är kräftfiskare de allra flesta. Tur för mig, för jag ÄLSKAR kräftor. Det äter vi dock inte varje vecka för det. 

Om vi äter fisk blir det oftast lax. Är med andra ord ingen vidare fiskkock. Makrill äter vi så klart på sommaren, när Lars och hans pappa fiskat egen. Makrillen gillar jag bäst stekt med kokt potatis och en god sås. Åh, fina minnen från sommaren flashade precis förbi. Under andra delar av året är det lax som gäller. Kanske lite trist, men jag tycker det är en riktigt god fisk. 

Lax med en god sås skulle jag kunna tänka mig att äta en gång i veckan. Såsen är sjukt viktig, och kan inte hoppas över. 

Lax i ugn med räkor och smarrig sås
700 g lax
2 dl cream fraiche
2 dl matlagningsgrädde
1 dl vitt vin
1 1/2-2 msk hummerfond
1 msk dill
3 tsk fransk senap
salt & peppar
1 burk stenbitsrom (spara halva till garneringen)
350 g skalade räkor (garnering, skall ej gå in i ugnen)


Blanda samman cream fraiche, grädde, vin, fond, dill, senap och rom i en kastrull. Koka upp och låt småputtra i 2-3 minuter. Lägg laxen i en form och häll såsen över. 
Ställ in i ugnen i ca. 25 minuter på 175 grader. 
Ta ut fisken, strö över räkorna och fördela den återstående stenbitsromen över laxen. Strö över lite hackad dill före servering. 

Jag serverade pressad potatis till laxen, vilken jag tycker passar bra. Bra sätt att suga upp all smarrig sås dessutom. 
Kram på er alla fina!

//Malin

4 kommentarer:

 1. Jag är inte heller så bra på att äta fisk. Men den här skulle jag svälja med hull och hår! Räkor är så gott tycker jag.

  SvaraRadera
 2. Hehe. Då äter du mest de blötdjur jag undviker - lax, makrill och kräftor. Torsk äter vi en del här, men inte så ofta. Blir det fisk så blir det torsk, eller möjligen räkor eller tonfisk. Vi är fiskfegisar :)

  SvaraRadera
 3. gahhh vad gott Malin : ) kram Sofia

  SvaraRadera
 4. Hade jag bott där ni bor tror jag knappt att vi hade ätit kött. Barnen oftast äter hellre fisk än kött, i alla fall helt kött.
  Gratängen låter helt ljuvliga i mina öron och ser likaså ut!

  SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.