fredag 1 november 2013

GLOMMAGLÖGGEN 2013 - DET ÄR GREJER DET!

Har i flera år tänkt att göra egen glögg, meeen ni vet hur det kan bli. Alltså inget har det blivit. Inte förrän i år, då Lars var det mest engagerade av oss två. Han styrde kosan mot stan för att inhandla alla ingredienser. Vilket egentligen var det svåra och mest krävande momentet. Resten var en barnlek, fast inget barn får göra så glöm det. Lite skala och skiva, annars bara att öppna påsar och hälla i innehållet i en plastlåda. 

Se så, gör nu så att ni skickar er respektive till stan för att inhandla alla ingredienser. Eller vänta tills i morgon bitti förresten, kan vara snäppet bättre. Under tiden det händer sätter ni er och läser ett magasin. Jag råkade visst få med mig de här hem när jag var och handlade i dag. Där rök hela min veckopeng...Men nu tillbaka till glöggen och det som ska göras för att få den redo för jäsning inför julen 2013. Ursprungsreceotet kommer från Göteborgsposten 10 oktober 2009. 

Dunderglögg
5 l svagdricka
5 skivade råa potatisar
1 paket bakjäst
1 kanelstång
1 påse nejlikor
1 påse kardemummakärnor
1 liten bit ingefära ca. 5 cm
500 g russin
2 1/2 kg socker

Blanda allt i en plastlåda, minst 14 l. Täck med plastfolie som du gör små hål i – och låt brygden stå i lugn och ro i rumstemperatur, minst tre veckor, gärna sex. Tappa upp på väl rengjorda flaskor med hjälp av en hävert. Var noga med att inte få med bottensatsen. Värm och njut.
Lars tyckte inte att plastfolie var tillräckligt, så han köpte en sådan här mojäng. Men det ska räcka bra med plastfolie med hål i. 

Nu står den här skönheten och kurrar i vårt kök. Ska bli spännande och se vad den smakar om si så där 5 veckor.

Ha en skön helg!

//Malin


7 kommentarer:

 1. Åh vad gott!! Jag har inte gjort sån glögg på säkert tio år. Skulle gärna vilja, men har inte hittat svagdricka i USA.

  SvaraRadera
 2. Men oj vad kul med egen glögg!
  Vi är inga stora glöggdrickare men kanske skulle man prova ändå.

  Ha det gott, Lena från make a head food

  SvaraRadera
 3. Jag har kvar av min Dunderglögg från 2010. Årgångsglögg nu! Fina saker det. Hoppas nu bara ata jag vågar dricka lite glögg. Jag har ju haft en vit månad nu, säkert behövlig.

  Vad är det med mön som gör att allt som ska göras blir ett projekt? En sån där mojäng hade ju aldrig du och jag gått och köpt? Nej, bättre att lägga pengar på julmagasin. Här plöjer jag magasin som sparats ända från åttiotalet. Allt Om mat, Allt om julen, Amelia jul, Lantliv jul, Allt i hemmet jul, ja säg de magasin jag inte har köpt genom åren! Veckorna före jul är bäst. Själva julen struntar jag i, men advent. Härligt! Kram,

  SvaraRadera
 4. Hej Malin! Satt och drack en juldoftande kopp te när jag läste just ditt glöggrecept och blev himla sugen på jul nu! Jättenyfiken på att testa - älskar glögg! Himla fin blogg du har förresten - massa kul recept, jag kommer säkerligen att bli en trogen besökare på din blogg. /Anna

  SvaraRadera
 5. Kikki Johansson4 november 2013 20:01

  Blev jätteinspirerad direkt och bara några timmar senare står den här och ser hemtrevlig ut köket. Vi rotade fram en plastdemajeange (tror jag det stavas) som använts för ett försök till vintillverkning för 15 år sedan, av någon anledning aldrig mer.. Den har ett sånt där jäsrör i locket, hur funkar nu detta undrar vi... ska man bara låta glöggen stå utan att röra eller?? Jag hoppas den hinner bli färdig för avsmakning denna julen!! Känns som ett härligt sätt att nosa lite på det som komma skall.

  SvaraRadera
 6. Jag gjorde dunderglöggen för ett par år sedan, men efter det har det inte blivit av. Den blir verkligen supergod!

  SvaraRadera
 7. Det blir faktiskt ingen dunderglögg för oss i år, både jag och Calle tycker den är liiiite för söt så vi ska prova en annan variant. Ska bli spännande det med!

  SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.