fredag 9 april 2021

VEGETARISK KÅLPUDDING
Jag vet att jag tjatar om både kål och Anammas vegetariska färs, men går inte att gör annat för är så förbaskat gott! Kål har bara fördelar, typ. En stor nackdel är något man inte pratar om, men tror att ni fattar ändå. Nästan att taket lyfter här hemma nu...

Färsen tycker jag ni ska testa och dessutom bjuda nån riktig köttfantast på. Se till att smaksätta den ordentligt, gärna då mina recept så klart. Hamburgaren är riktigt bra, inte mycket skillnad från vanlig burgare där inte. HÄR hittar ni receptet på burgaren.  

Men kålpudding! Kålpudding med en riktigt god sås går knappt att slå. Detta receptet har jag laborerat med och den senaste ändringen är den sista decilitern vatten med fond i som hälls i formen innan den går in i ugnen. Detta gör just såsen extra extra god! Färsen släpper nämligen inte ifrån sig vätska på samma sätt som vanlig färs. 
Vegetarisk kålpudding

1/2 spetskål eller 1/4 vitkål
1 msk ljus sirap
salt & peppar

850g anammafärs
1 1/2 dl grädde
1/2 finhackad rödlök
1 msk grönsaksfond, el. oxfond om man inte är veggo
2 msk mörk soja
2 tsk salt
vitpeppar
50 g smör

1 dl vatten 

1 msk fond


Sås

1 dl vatten
3 dl grädde
2 msk fond
1 msk mörk soja
sky från puddingen
salt och peppar

Börja med kålen, strimla och bryn den i smör. Salta och peppra och tillsätt sirap. Kålen ska bli mjuk och härligt gyllene. Lägg åt sidan.

Finhacka löken och fräs mjuk i olivolja. Blanda sedan ner löken i färsen och tillsätt resten av ingredienserna. När allt är blandat läggs smeten i en smörad form och den smörstekta kålen läggs ovanpå. Klicka ner smöret i formen. 

Blanda hett vatten och fond och häll i formen. 

Ställ in i ugnen på 200 grader i ca. 30 minuter. 


Såsen är viktig, mycket viktig. Använd stekpannan som kålen stektes i. Vispa ut pannan med grädde och tillsätt sedan resterande ingredienser. Skyn från kålpuddningen är viktig för smaken. Ta ut formen ur ugnen och häll försiktigt skyn i kastrullen. Smaka av såsen med salt & peppar. 

Kokt potatis och lingon är ett måste till kålpudding. 

Ps, glöm inte av att du INTE ska micra överbliven kålpudding i personalrummet! Tänk på arbetsfriden... Äsch, skoja! Micra på!


//Malin


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.