tisdag 12 juni 2012

SAGOLIK SOMMARTÅRTA


Skolavslutning i dag, sista dagen innan sommarlovet för många barn och ungdomar. På min skola hade vi en utomhusavslutning, vi hade inget val då idrottshallen är under renovering. Vädergudarna var med oss, för inget regn och solen visade sig till och med en stund.

På eftermiddagen hade vi en bjudning här hemma, då värmde solen riktigt skönt på altanen. Då fick vi äntligen smaka på tårtan, som hela familjen sett fram emot att sätta tänderna i. Sagolik är verkligen ordet att beskriva tårtan. Pappa beskrev tårtan mer som godis än tårta. 

En glad Malin


SAGOLIK SOMMARTÅRTA
Marängbottnar (3 st)
8 äggvitor
4 dl socker
6 dl rice krispies
Äggkräm
4 äggulor
1 dl socker
1 dl vispgrädde
100 gram smör, rumstemp.
1 tsk vaniljsocker
Nougatkräm
4 äggulor
1 dl socker
1 dl vispgrädde
100 g smör, rumstemp.
1 tsk vaniljsocker
50 g guldnougat
Dekoration
4 dl grädde
Jordgubbar

Sätt ugnen på 120 grader (varmluft). Klä tre långpannor med bakpapper. Rita på baksidan av pappret en ring som är ca 26 cm i diameter. Smöra gärna bakplåtspappret med flytande smör.

Vispa äggvitor till ett skum. Tillsätt socker under omrörning och fortsätt vispa tills det blir hårt. Vänd ner rice krispies. Bred ut smeten i ringarna på de tre plåtarna och grädda i 70 minuter. Dra bort bakplåtspappret när bottnarna svalnat något (de ska inte vara helt kalla - risk att de fastnar, men inte heller varma - för mjuka och kan spricka)

Sjud äggulor, socker och vispgrädde i en kastrull på medelstark värme. Rör hela tiden tills den tjocknar, ta då av kastrullen från värmen och häll över den i en bunke (sila den gärna först för att få bort ev. klumpar om äggen hunnit koagulera). Tillsätt vaniljsocker och smör och rör tills smöret smält. Låt svalna i kyl tills den tjocknar något.

Gör nougatsmeten på samma sätt. Nougaten finhackas och rörs ner tillsammans med smöret. Låt svalna i kyl en liten stund.

Lägg en marängbotten på ett tårtfat. Bred ut nougatkrämen och lägg på marängbotten nr 2. Bred ut äggkrämen och lägg på den sista marängbotten. Låt tårtan dra i kylen några timmar.

Vispa grädden och bred ut den över tårtan. Garnera med jordgubbar och chokladspån.

Receptet hittade jag på bloggen Min goda sida, men valde nougat i stället för choklad i krämen. 




I morgon ska vi till Liseberg med jobbet. Konferens fram till halv fyra och sedan lite Evert Taubes Värld, innan jag ska klå alla i femkamp, så det så! 




8 kommentarer:

  1. Vilken underbar tårta Malin! Jag som älskar maräng mmm kan riktigt se hur gott det smakar genom dina fina bilder. Lycka till imorgon och klart du vinner 5-kampen, kram!

    SvaraRadera
  2. Den ser verkligen ljuvlig ut och jag vet att den smakade underbart! Fin du är på bilden, kram!

    SvaraRadera
  3. Åååååh wow, vilken tårta!! Den hade jag gärna satt tänderna i :) Förstår att den blev omtyckt!
    Lycka till i femkampen på Liseberg idag..låter som en kul dag :)
    Själv ska jag slipa och måla möbler till butiken!

    Ha en fortsatt härlig vecka!
    Kram
    Ulrika

    SvaraRadera
  4. åh den där ser ju så god ut,vill oxå sätta tänderna i den,heheheh.

    SvaraRadera
  5. Rice krispies tårta hade vi också med häromdagen, men med nougatkrämen måste den ju bara bli ännu mer god! Trodde nästan inte det var möjligt:)

    SvaraRadera
  6. Så otroligt god tårtan ser ut! Skulle inte vara helt fel med en bit :)

    SvaraRadera
  7. Ser fantastisk gott =)
    Kramkram

    SvaraRadera
  8. Alltså... Seriöst, jag skojar inte - det här ser ut som den godaste tårtan jag någonsin fått syn på! Gud vad mycket gott, för varje ingrediens blir den bara bättre och bättre! Och snygg är den också -som ett konstverk!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.