måndag 14 oktober 2019

LAX UNDER KRÄMIGT TÄCKETänka sig! Två recept på två dagar, hör inte till vanligheten på bloggen nu precis. Det här laxreceptet är dock så fasligt enkelt att jag bara kände att jag ville dela det med er direkt. En perfekt rätt både till vardag och fest, skulle jag säga. Lax är också en råvara som det ofta går att hitta väldigt bra pris på. Här i Falkenberg köper jag sällan färsk laxfilé för över 199kr/kg. Ofta även under det dessutom. Mycket mat för pengarna och sedan är det ju så gott! 

Det här receptet kom till genom att jag öppnade kylen och tog vad jag hade. Börjar sina så smått och min handlingslista växer sig längre och längre för var dag som går, men kvällens middag blev riktigt bra. 

Lax med täcke
700g färsk lax
5 dl créme fraiche
5 dl riven parmesanost
4 stora nävar färsk spenat
2-4 tsk sambal oelek (beroende på hur hett man vill ha det, smaka av)
4 vitlöksklyftor
1 tsk salt
svartpeppar

Blanda créme fraiche med riven parmesan, spenat, sambal oelek och pressad vitlök. Smaka av med salt och svartpeppar. Kanske även lite mer sambal, om ni gillar extra hetta.

Bred ut krämen ovanpå laxen och ställ in i ugnen på 200 grader i ca. 20-25 minuter. Använd ugnstermometer för att kolla av innertemperaturen på laxen. Runt 50 grader i perfekt. 

Jag serverade laxen tillsammans med bulgur, men fungerar väldigt bra även med ris eller kokt potatis. Jag hade föredragit en härlig sallad upptill, men kan tyvärr inte trolla fram det ur ett ekande tomt kylskåp. 
Smaklig måltid!


//Malin


2 kommentarer:

 1. Trevlig sida, du har. Full med goda recept. Jag blir alldeles hungrig när jag läser.
  Kul också med en blogg som tar den "vanliga" maten på allvar (alltså en blogg som inte handlar om senaste diet-trenden eller är livsstilsblogg som bara låtsas handla om mat).
  Jag återkommer gärna till din sida.

  SvaraRadera
 2. Tack snälla Roland, vad glad jag blir! Klart mat ska ta spå allvar, dieter är ändå svåra att hålla. ;-) Jag var inne på din sida och kikade. Också en väldigt trivsam blogg med goda recept och kul texter.

  Ha en bra kväll!
  Malin

  SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.