söndag 22 januari 2017

LASAGNE PÅ HEMMAGJORDA PASTAPLATTOR


Flyg upp till Stockholm, två hektiska dagar på Formex, två nätter på hotell och sedan tåg hem. Ja, det var min helg det, vilket var en helt underbar helg. Jag brukar vara förberedd med restaurangbokningar, men i år ingenting. Första kvällen blev det bra ändå, då vi åt på hotellets fina restaurang The Market. Väldigt vällagad och god mat och nära "hem", med andra ord perfekt! Andra kvällen tänkte vi begett oss iväg en bit. Men tröttheten satte stopp för det och vi slank in på grannrestaurangen O´Learys. Lars hade ätit på O´Learys i Örebro tidigare och tyckt om det. Vi tänkte att en burgare där blir nog alla tiders. Men så fel vi hade. 

Det började med att vi blev bortglömda och vår beställning dröjde. När Lars sedan uppsökte "huset" var det nära vi gick, för där var inte ok enkelt sagt. Men vi satt kvar. Hamburgare kom och jag kom då på att jag missat att säga till om vitlöksdipp. Försent, sa servitrisen... Så då till burgaren, en processad torr bit färs från Irland. Ja, inte helt ok den heller då. När vi då ville betala och dra därifrån, glömdes vi bort igen och vi fick ropa och ropa för att få dra vårt kort. Ångrar nästan att vi inte tog springnota. Vi var irriterade på oss själva för missen, när vi väl är i storstaden och det utbud som finns där, då får man inte göra sådana missar helt enkelt. Till augusti blir det att leta restauranger igen, var så säker!

Efter tågresan, som blev 1 timme försenad, var det skönt att få komma hem till Glommen och få krama om barnen igen. Jag har saknat barnen så klart, men också att laga mat. Det satte jag därför igång med direkt. 

Var ett tag sedan pastamaskinen fick jobba, gjorde därför hemmagjorda lasagneplattor till kvällens lasagne. Lasagnen blev så förbenat god! Kan vara den godaste jag gjort någonsin faktiskt. Extra lyx med de egengjorda pastaplattorna, men har man inte möjlighet eller ork, så går det så klart bra att köpa dem också. 




Paolos pastarecept
3 dl vetemjöl
3 dl durumvete
2 ägg
2 äggvitor
2 msk olivolja
2 tsk salt
2-4 msk vatten

Vispa ihop ägg, äggvitor och salt.

Häll mjölet på en arbetsyta och gör en grop i mitten. Tillsätt de vispade äggen.

Blanda snabbt samman med en gaffel eller med fingrarna tills allt kan samlas ihop till en degklump. Tillsätt olivoljan. Om det behövs för att samla ihop torrt mjöl, fukta med lite vatten.

Knåda degen på en mjölad arbetsyta cirka 15 minuter. Arbeta degen tills den är jämn och elastisk.

Om degen känns kladdig arbeta in ytterligare lite mjöl. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylskåp i 20-30 minuter.¨


Nu är degen klar att användas. Antingen att den kavlas ut tunt och användas eller att ni nu plockar fram pastamaskinen och kör den därigenom. Dela sedan den utkavlade degen i lagom stora bitar för lasagne. Inte alls särskilt noga hur jämna de blir. Det blir mer pastadeg än det behövs till lasagne. Ni kan därför halvera receptet om ni vill.



Lasagne
1 kg blandfärs
1 gul lök
1 morot
2 tsk salt
1 1/2 tsk timjan
2 msk tomatpuré
2 msk kalvfond
1 msk kinesisk soja
400 g krossade tomater (Mutti)
400 g vatten 
svartpeppar

Finhacka lök och skär den skalade moroten i små kuber. Fräs i olivolja och blanda ner färsen. Bryn färsen och tillsätt därefter salt, vitpeppar, timjan, tomatpuré, fond och soja. Blanda samman och häll sedan i tomatkross och vatten. Låt färsen småputtra under tiden bechamelsåsen görs, minst 20-25 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. 




Bechamelsås
50 g smör
5 msk mjöl
6 dl mjölk
1 dl riven ost
2 tsk salt
två nypor vitpeppar

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjöl och blanda runt. Vispa i mjölken lite i taget, lägg i ost, koka upp och låt småputtra i ca. 4-5 minuter. Var försiktig så att den inte bränner. Smaka av med salt och vitpeppar. 

När alla delar är klara är det bara att börja lägga de olika lagren i en ugnsform. Börja med färsröra sedan bechamelsås och avsluta med lasagneplattor. Fortsätt så tills dess att färsen är slut och du har bechamelsås överst. Toppa med riven ost och ställ in i ugnen på 225 grader i ca. 15-20 minuter. Osten ska ha smält och fått fin färg. 





Seså, planera nu in lasagne i veckomenyn. Hur gott som helst!


//Malin





2 kommentarer:

  1. Vad duktig du är som gör egen pasta.
    Den beställer vi nästa gång när vi hälsar på ;-)
    Kram
    Camilla

    SvaraRadera
  2. Jag var i Stockholm bara över dagen i lördags hade en mysig dag med min syster. Vilken otur med maten inte bra reklam för O´Learys. Men skönt att höra att de sköter sig i min stad:)
    hA DET GOTT
    kRAM mILLA

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.