tisdag 24 januari 2017

HET BUTTERNUTSOPPA MED VISPAD VITLÖKSCRÉME FRAICHE



Hur har ni det? Känner ni av att det är fattig-januari? Hemma hos oss har jag grävt lite längre ner i frysen den senaste veckan och lite har vi nog fått tulla på alternativa konton. Känns som om lönen är extra välkommen den här månaden i alla fall. 

Soppa är en perfekt maträtt att göra när det är lite skralt på kontot. Ofta har man lite morötter, potatis och lök i kylen och med någon grönsakstärning och vatten är soppan klar. 

Hos oss i kväll blev det i stället en het pumpasoppa. Hur god som helst med lite vitlökscrémefraiche och knaprigt bacon. Skippa baconet och måltiden är helt vegetarisk. 

Både Rasta Pasta och Dilip´s chili finns att köpa i min butik Annies Stuga i Glommen. Går även att beställa, om man inte bor i närheten. 


Het butternutpumpa
1 butternutpumpa
1 sötpotatis
2 bananschalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1/2-1 tsk chiliflakes (Dilip´s chili från Mill&Mortar)
2 tsk Rasta Pasta från Mill&Mortar (karibiska smaker)
1-2 tsk salt
7 dl vatten 
2 1/2 st grönsaksbuljongtärningar
svartpeppar
2 msk olivolja

Skala och skär pumpa och sötpotatis i lika stora bitar. Strimla därefter löken och vitlöken. Fräs pumpa, potatis, lök och vitlök i olivolja och strö över chiliflakes, Rasta Pasta och salt. 
Häll på vatten och smula i grönsaksbuljongen. Låt småkoka tills pumpa och sötpotatis är mjuka. 

Mixa soppan slät och smaka av med flingsalt och svartpeppar. 

Baconen läggs på bakplåtspapper och bakas i ugnen på 200 grader i ca. 10-12 minuter. Vänd baconet efter halva tiden. Lägg sedan baconet på hushållspapper. 

Créme fraichen vispades med elvisp tillsammans med pressad vitlök och lite svartpeppar. Den blir då lite extra fluffig och god. 

Hade en torr fralla liggandes, som fick bli till vitlöksbröd. Blandade då smör, vitlök och torkad körvel, vilket penslades på brödskivorna och bakades i ugnen tillsammans med baconet. 


Rasta pasta - kryddmix med karibiska smaker. 


Smaklig måltid!


//Malin




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.