Visste ni att det i början av 1900-talet gavs en ledig dag i samband med Fettisdagen, Fettisdagslovet. Hade väl varit något. Tänk om man skulle få en dag ledig för varje dag som firas i Sverige. Allt verkar kunna firas nu för tiden, så frågan är om det skulle bli några skoldagar kvar. I går var det till exempel Kramens dag, kanske skulle varit ett kramdagslov då. Sedan hade vi tulpanens dag för inte så länge sedan, en lovdag till tack.
Nu vet jag ju att Fettisdagen har med annat att göra, alltså inte bara en fet tisdag i februari. Men det är jag inte lika insatt i, så det får ni googla på själva. Eller varför inte fråga era gudföräldrar. Tror att det kan ligga på deras lott att informera om.
I vilket fall som helst så tjuvstartar vi alltid med semlor. Tror att de flesta i Svea rike gör samma sak. Så fort lussebullarna är uppätna påbörjas semmelbullebaket.
Hittade ett nytt recept på bullar på Icas hemsida, detta med hjorthornssalt i degen. Blev väldigt fina bullar, perfekta för stora härliga feta semlor!
Klassiska semlor
50g jäst för söta degar
200 g smör
5 dl mjölk
2 ägg
2 dl vit baksirap
3 krm salt
4 krm hjorthornssalt
ca 14-16 dl vetemjöl
ägg till pensling
Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av degvätskan, ägg, socker, salt, hjorthornssalt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
Sätt ugnen på 250°C.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i 20 delar. Forma varje bit till en slät bulle som läggs på en bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 20 min.
Pensling: Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt bullarna kallna på galler.
Skär av ett lock och gröp ur lite av inkråmet.
Fyllning
100 g mandelmassa
1/2-1 dl grädde
1/2 dl hackade mandlar
inkråmet från bullarna
Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med inkråm, hackade mandlar och grädde. Fyll tillbaka i bullarna. Vispa grädden och spritsa eller klicka ut grädden på bullarna och lägg på locken. Pudra över florsocker.
Största hypen just nu är ju semmelwrapsen. Sociala medier svämmas över av bilder av mästerverket. För mig får det nog räcka med en klassisk och traditionell semla i alla fall.
//Malin
Mmm, de ser så goda ut! Kram
SvaraRaderaSå gott med semlor har inte bakat några ännu i år, men än finns det ju tid kvar till det :)
SvaraRaderaWrapsen är jag tveksam till men jag är sugen på att testa. Finns ett konditori som har wrapsen så testar nog någon dag här framöver :) Ha det gott
Jag hade mer än gärna haft en helgdag med ledigt bara för att få sitta hemma och äta hembakade semlor! Tillbaka med den dagen säger jag!
SvaraRadera