torsdag 4 september 2014

NAAN, RAITA OCH INDISK MAT MED SPICENTICE


Jag älskar indisk mat och blev därmed överlycklig när det i våras öppnade en indisk restaurang i Falkenberg. Lars däremot är inte lika pepp, men han tycker om mat så det mesta brukar gå ner. 

Att själv laga indiskt är inget jag gör särskilt ofta. Men sommaren 2012 hade jag turen att få besök av fina Amy med bloggen Amy´s piece of cake. Håll i er... Amy har 165000 följare på Instagram. Helt galet, eller egentligen inte för hon är verkligen duktig. 

När Amy och hennes familj var här lagade hon mat till oss, blev så klart riktigt bra. Så här såg det ut när hon lagade Palak paneer till oss. 

Förra helgen var det dags för indisk mat i mitt kök igen, Coriander chicken och Bombay potatoes. Den här gången använde jag mig av Spicentice. Det är färdiga kryddblandningar utan vare sig färgämnen, konserveringsmedel eller tillsatser. Bara härliga kryddor alltså. Praktiskt som tusan eftersom man inte behöver köpa hem stora burkar av alla kryddor man behöver. På baksidan av förpackningen står en inköpslista till vad man behöver köpa till och i står instruktionen till hur man går till väga. 

Jag säljer Spicentice i min butik Annies Stuga i Glommen. Kommer i flera olika varianter, varav jag har sju stycken i butiken.



Jag har även Rubs och chutneys från Spicentice i min stuga, riktigt bra produkter! 






Fräsch färsk koriander i båda rätterna.

Lite brödbak fick det också bli och det naan. Receptet kommer så klart från Amy.

Naan (ca 8 st)
1 pkt torrjäst (eller ett paket vanlig jäst, 50 gram)
2 1/2 dl vatten, fingervarmt
2 1/2 dl naturell yoghurt
2,5 + 5 dl vetemjöl (Jag fick ta mer mjöl än det angivna)
1 tsk salt
2 msk olja
2 msk honung 
1 ägg, valfritt

Blanda torrjäst, 2 1/2 dl mjöl och salt i en bakskål. Rör i vatten, yoghurt, olja, ägg och honung till en smet. Blanda i resterande mjöl (5 dl) och knåda till en mjuk och smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek (cirka 40-60 min).

Använder du färsk jäst så smular du ner den i bunken först och sedan rör ut i fingervarmt vatten. Lägg sedan i salt och 2,5 dl mjöl, yoghurt osv.

Stjälp upp degen på bakbord och dela till 8 delar. Knåda varje bit någon halv minut och rulla ihop varje degbit till en bulle.

Kavla eller platta ut bullarna till ca 0,5 cm tjocka rundlar och ca 15-20 cm i diameter. Detta kan du göra efter hand som du gräddar naan (om du gräddar i stekpanna).

Baka naan i ca 3-4 minuter på varje sida i stekpannan.

Gräddar du naan i ugn (250 grader) så fördela dem på bakplåtspapper (3-4 på varje papper) och grädda naan i 5-8 minuter i mitten av ugnen.

Vid servering så kan du pensla naan med smält smör samt strö över lite salt (gärna gourmesalt/flingsalt). Det är även gott att ha i lite pressad vitlök i smöret. Då blir det vitlöksnaan (garlic naan).




Jag gjorde även en kall sås, en Raita. Glömde dock ta kort på såsen. Den kan skymtas i högra hörnet på bilden nedan.

Raita
2 dl turkisk yoghurt
3 msk färsk mynta
1 msk honung
1 st vitlöksklyfta
15 cm gurka
salt & svartpeppar
  
Blanda yoghurt, hackad mynta, riven gurka och honung. Pressa i vitlök och smaka av med salt och peppar i en bunke.



Det blev en riktigt god middag!


//Malin






5 kommentarer:

  1. Gahhh vad gott Malin! Tänk att vi fick våra söner på samma dag fast olika år : ) Zimon är född 05 kram Sofia

    SvaraRadera
  2. Det krävdes en Amy för att vi också skulle laga indisk mat, till Håkans glädje. Anki var inte alls förtjust i det vi hade ätit med indiska smaker tidigare men när vi laga till det efter konstens alla regler så blev det en helomvändning:)
    Smidiga kryddblandningar, smart att ha inköpslista tryckt på dom. Att dom sen är utan både det ena och andra är ju kanoners!

    Kramar

    SvaraRadera
  3. Verkar vara riktigt bra grejer! Naanbröd har jag alltid velat baka men jag törs inte prova... Kul att du har ett så brett sortiment i din butik och kul att den verkar gå så bra. Förstår ju att folk dras dit om inte annat så för dina härliga bakverk :-)

    Kram!

    SvaraRadera
  4. Det är bra med kryddblandningar som gör att man inte behöver köpa sjukt många olika kryddor för att laga en enda rätt. Dessa har jag inte stött på någonstans. Riktigt snygga förpackningar, perfekta till presenter. Maten ser fantastisk ut!

    SvaraRadera
  5. Finaste du, ser att jag inte har kommenterat här fastän jag läste det via mobilen. Nu gör jag det. Du är så go vännen! Så glad att vi har träffats och att vi även fått våldgästa er haha. När kommer ni hitåt då? Stor kram!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.