måndag 9 juli 2012

TANUMSTRAND




Underbara Sverige, underbara sol! Salta vatten och vågbrus, det är så jag vill tillbringa min semester, vare sig jag är hemma i Glommen eller ute på vift. Nu befinner vi oss i Tanumstrand i Bohuslän, vi och familjen Qvarnström. Ja, och en hel del norskar också förstås. 

I dag har det varit en härlig dag i solen, först i Grebbestad och sedan på stranden. Krabbfiske, klippklättring och solande stod på schemat. Krabborna nappar gång på gång, himmelriket för fiskande barn. 

Ella älskar att klättra på klippor
Så vackert här är, kobbar och skär och mängder av segelbåtar.


Det här är bilder från sträckan mellan Grebbestad från Tanumstrand, där vi bor i stuga. En sträcka på 1,5 km, perfekt att gå av sig några ynka kalorier på. Vi äter och dricker gott, det är semester det. Grillning blir det så klart, i går fläskfilé och i dag kycklingfilé. Till det ugnsrostade rotfrukter och vitlökssås. 


På kvällen försvinner solen från altanen, vad gör man då? Jo, man flyttar efter den. Skål på er kära vänner!


lördag 7 juli 2012

SESAMFRALLOR



Vilken härlig vecka jag haft! Min bror med familj har varit i Falkenberg, vilket har varit supermysigt. Sedan har vi haft besök av Nitima och Mathias. Massa god mat och dryck, lite för mycket mat i bland nästan, men men... Thaimaten i går var galet god, undra om jag skulle kunna få till det själv också en dag. Testa måste jag ju. Min favorit var nog Laab Gai, kryddstark kyckling med chili. Så finskuren att det nästan blev som kycklingfärs. Den får jag nog göra om ganska snart.


Laab Gai


Lite sol fick jag ju dessutom i veckan, det är ju inte alls fel det heller.


Jag har bakat frukostfrallor fredag och lördag, lite lyx får man ha när man har gäster. Det blev ju så klart långjästa frallor, där degen rördes ihop på kvällen innan de skulle intas.


Sesamfrallor
3 g jäst
300 g kallt vatten
390 g vetemjöl special
6-9 g salt
20 g honung
sesamfrön till utbakning


På kvällen
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan de övriga ingredienser. Rör tills allt blandats ordentligt. Degen ska vara lös men inte rinnig. Tänk bunken med lock eller plastfolie och låt jäsa i 8-10 timmar.


På morgonen
Sätt ugnen på 275 grader med en plåt i mitten. Skrapa ut den lösa degen på mjölat bakbord och dra ut den till en långsmal rektangel. Vik ihop degen en gång på längden så att den blir ungefär som en baguette. Pensla degen med vatten och strö på rikligt med sesamfrön. Låt jäsa i cirka 30 minuter.

Baka av bröden
Dela degen i bitar, 4-5 centimeter långa, och lägg på ett bakplåtspapper. Låt pappret glida in på plåten via en skärbräda eller bricka, sänk värmen till 250 grader och låt bröden stå 15-20 minuter. Ta ut bröden och låt svalna på ett galler.


Ni som är lite uppmärksamma kanske känner igen receptet, men med annan mjölsort och andra frön. Och visst är det så, har bakat solrosbullar tidigare, med rågsikt. Man kan alltså välja vilka mjölsorter och frösorter man vill, men använder rätt mängder bara.

Nu ska jag titta på Kommissarie Thorne på tv4play. Älskar playfunktionen, men hatar premiumdelen av det. Hade helst sett att allt var gratis, så klart. Ruskigt spännande serie får jag säga, och brittisk dessutom.

fredag 6 juli 2012

ÄKTA THAILÄNDSK LUNCH


I dag har det hänt grejer i mitt kök ska ni veta. Det pågick både brödbak, pajbak, kladdkakebak och thailändsk matlagning. Det sistnämnda var det mest intressanta. 

Vi har besök från Stockholm av Nitima och Mathias. Nitima är från Thailand, och de gånger hon kommer på besök, lagar hon alltid fantastisk mat. I dag blev det tre olika maträtter, en Tom Yum-soppa med glommatorsk, Laap Gai och Yum Pla muk. Maträtterna innehåller fisk, kyckling och bläckfisk.

Det blev en sen lunch, förberedelserna tog tid. Mycket hackande av grönsaker, men den som väntar på något gott...


Underbara dofter spreds i mitt kök. Galanga, citrongräs, koriander, mynta, lime, listan med ingredienser är lång. 

Konstig känsla att vara betraktare i mitt eget kök. Nitima hade befälet och vi andra tittade storögt på.


Ingredienserna till Yum Pla Muk
Yum Pla Muk
500 g bläckfisk (frusen)
50 g glasnudlar
1 knippe vårlök
1 knippe thaiselleri (eller vanlig)
3 tomater
1/2 gul lök
4 små chili
saften av 1 lime
2 1/2 msk fisksås
1 tsk socker

Om inte bläckfisken är tömd och rengjord, så är det viktigt att göra det ordentligt. Töm inälvor och skölj flera gånger i vatten. Strö över maizenamjöl den sista gången och låg ligga några minuter. Skölj en sista gång och skär sedan bläckfisken i ringar.
Lägg glasnudlarna i en skål och täck med kallt vatten, låt stå i 10 minuter. När nudlarna blivit mjuka, klipp längderna i 3 bitar.
Skär grönsakerna i 2 cm långa bitar och löken i tunna klyftor. Hacka den röda chilin i småbitar. 
Blanda fisksås, limesaft, socker, chili i en liten skål och ställ åt sidan. 
Koka upp vatten i en kastrull. Lägg i bläckfisken och nudlarna och låt småkoka i ca. 5 minuter. Häll sedan över i en sil och därefter i en skål. Blanda i såsen och vänd runt. Tillsätt till sist grönsakerna och vänd försiktigt runt allting. 

Smaka av med fisksås, limesaft, socker och chili. 

En väldigt fräsch rätt med sting i.
Ingredienser till Laab Gai
Laab Gai
500 g kycklingfilé
1 knippe sågtandskoriander
1 knippe mynta
saften av 1/2-1 lime
4-6 st thaischalottenlök (eller 1-2 bananschalottenlök)
1 knippe vårlök
1 knippe koriander
1 tsk chilipulver (torkade röda chili som mortlas till pulver)
3 msk rispulver (jasminris som rostats och mortlas till pulver)
1 msk fisksås
1 tsk socker

Förberedd grönsakerna genom att skära dem i mindre bitar. Hacka kycklingen i småbitar, väldigt smått. Bryn kycklingen i kastrull utan smör eller olja. Ta från plattan och tillsätt chilipulver, rispulver, fisksås, socker, limesaft och blanda samman. Därefter tillsätts resterande ingredienser och allting blandas samman. 

Smaka av med fisksås, limesaft, socker och chilipulver. 


Sista rätten var en Tom Yum-soppa med torsk fiskad av svärfar.

Ingredienserna till Tom Yum-soppa
Tom Yum-soppa med glommatorsk
500 g Torsk
1 liter vatten
1 tsk salt
5 st thaischalottenlök (eller bananschalottenlök)
4 röd chili
5 stänger av citrongräs
1 st galanga
5 st kaffirlimeblad
1 knippe sågtandskoriander
1 msk buljongpulver 
1/2 msk fisksås
1 tsk socker
saften av 1 lime

Skär galanga och citrongräs i bitar. Krossa löken med kniv. Koka upp vattnet och salt, när det kokar häftigt tillsätt galanga, citrongräs och lök. Låt koka i 10 minuter. Tillsätt limeblad, chili i bitar och buljongpulver och låt koka ytterligare 10 minuter. Tillsätt torsk i bitar, koka upp och stäng sedan av plattan. Skär koriandern i 5 cm stora bitar och lägg ner i soppan. 
Blanda fisksås, socker och limesaft i den skål du tänkt servera soppan i. Häll försiktigt över soppan i skålen och servera genast. 

Smaka av med fisksås, limesaft, socker och chili. Beroende på hur stark ni vill ha soppan. 


En helt underbar matdag hos oss i Glommen alltså. Nitima och Mathias ska härifrån vidare ut på en bilsemester i Europa, men på vägen hem planerar de att stanna till här igen. Vad kan jag önska mig från det thailändska köket då tro... 

onsdag 4 juli 2012

BANANKAKA MED NÖTCHOKLAD



En fullständigt fulländad banankaka, om ni frågar mig. Banan i kakan gör den saftig och lite choklad på det, försämrar den INTE. Ingen bantarkaka precis, men god är den i alla fall.  


Banankaka med nötchoklad

150g mjukt smör
1 dl strösocker
2 dl florsocker
3 mogna bananer
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 nypa salt
250 g nötchoklad (jag valde en från Fazer)
Hasselnötter till garnering
Smör & ströbröd till formen.


1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Vispa smör, strösocker och florsocker vitt och krämigt.
3. Mosa bananerna och rör ner i smeten, tillsätt äggen.
4. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt bland ningen i banansmeten. Hacka 150 g av chokladen och blanda med i smeten.
5. Fyll en smord och bröad form med smet och grädda i mitten av ugnen i ca 30min. Prova med sticka, den ska inte vara kletig.


Under tiden kakan svalnar ska resterande choklad smältas i vattenbad. När kakan svalnat breds chokladen övanpå och hasselnötter hackas och strös över. 


Det ursprungliga receptet är Leila Lindholms, från " A Piece of Cake"




Tänkte nu visa två bilder från mitt hem och samtidigt göra reklam för en kompis till mig, Linda Qvarford som tillsammans med sin man Peter, driver en målarfirma i Falkenberg. Det är hon som målat liljan på min vägg. Den gjordes för många år sedan, men jag är fortfarande lika nöjd med den. Deras företag heter Lilla Extra - Dekor & MåleriLinda är så konstnärlig och galet duktig på att dekormåla. Ja, Peter är duktig han också så klart!





Nu bara ett kort inlägg om vädret... Jippiiiiiiiii!!!


I kväll ska vi till Glommens Fiskekrog och äta hela familjen. Restaurangens läge är top notch, precis vid vattnet. I kväll blir det dessutom uppträde av Andreas Lindh, en falkenbergskille som nyligen vann en utmanarplats till Svensktoppen. Han spelade dessutom på bröllopet jag var på för en månad sedan. 


Jag har bara hört positiva kommentarer av de som varit och ätit på Glommens Fiskekrog. Återkommer med recension av mat och uppträde. 


Vill avsluta med att utbringa en skål för den svenska sommaren, SKÅL!

tisdag 3 juli 2012

UGNSROSTAD POTATIS MED FETAOST, RÖDLÖK OCH OLIVER


Vilken underbar dag! Sommaren är här, förhoppningsvis för att stanna.




Man kan inte annat än att grilla sådana här kvällar. Testade ett nytt recept med potatis, ett recept jag definitivt kommer göra igen. Mariette med bloggen Liljor och tulpaner, hade blivit bjuden på detta på en fest och bloggade om det. Än en gång, tacka vet jag andra bloggar som inspiration.


Till potatisen serverade jag kycklingfilé med värsta bästa glazen. Den gör köttet så mört och smarrigt, så det är inte riktigt klokt. Dessutom vitlökssås och en sallad. Vid sådana här måltider tycker jag det är sorgligt att bli mätt. Känner ni igen känslan?


Ugnsrostad potatis med fetaost, rödlök och oliver
Potatis
Olivolja
Flingsalt
Fetaost
Svarta oliver
Rödlök


Skrubba potatisen, men behåll skalet på. Vänd potatisen i olivolja och lägg i ugnsform. Strö över flingsalt. Rosta i 25-30 minuter i 225 grader. Skalen ska bli gyllene och nästan bubbla. När potatisen är klar, blandas den med skivad rödlök, oliver och fetaost. 


Glaze
1/2 dl rörsocker
1/2 dl honung
1/2 dl soya
1/2 dl ketchup
1 msk finriven färsk ingefära
1-2 pressade vitlöksklyftor


Blanda samman alla ingredienser. Pensla kycklingfiléerna med glazen under grillningen. Räcker till ca. 2 kg kycklingfiléer. 




Jag började dagen med en morgonpromenad, men idag tog jag en paus. Jag tog lite bilder för att kunna visa er hur vackert det är här. Jag känner mig som en riktig ambassadör för Glommen nu, men det är faktiskt riktigt vackert här. Jag tar gärna emot fikagäster om någon har vägarna förbi i sommar. 




I morgon hoppas jag på ännu en solig dag, och då får det bli stranden. 

måndag 2 juli 2012

FÖDELSEDAGSTÅRTA



I går var det ingen vanlig dag, nej för i går var det Puttes födelsedag, hurra hurra hurra! Nej, nu ljuger jag, för i torsdags fyllde Putte år. Nej, nu ljuger jag igen. Vi tror att han kanske fyllde år i torsdags, i alla fall någon gång i slutet av juni. Bli inte förskräckta, Putte är inget stackars barn utan födelsebevis, utan en liten dvärghamster. En supersöt lite filur, som sover på dagarna och springer som en tok i hamsterhjulet på natten. 


Ella fick honom i början på hösten förra året, efter att hon gråtit över att hon inte hade något husdjur. Katt och hund var uteslutet, men en liten hamster tyckte vi var ok. Behöver inte mycket tillsyn, inga promenader i ösregn och fäller ingen päls. 


Så nu är han alltså ett år den lille spjuvern. Detta skulle firas med pompa och ståt. Hade Ella fått välja hade hon säkert velat skicka ut inbjudningskort till alla gäster. Det fick duga att ringa runt till de åtta inbjudna gästerna. Men sjöng för Putte gjorde vi och vi hade ballonger. Inget dåligt kalas alltså.


Ella och Putte


Födelsedagshamstern fick så klart paket, en golfboll och lite hamstermat. Han var dock inte värst intresserad.


Ella stod för tårtbaket, vilket blev en gräddtårta med chokladpudding och hallongrädde som fyllning. En riktig sommartårta alltså. 


Ellas sommartårta

3 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
3 dl grädde
2 dl sylt
2-3 dl färdiggjord chokladpudding
2 bananer
jordgubbar


Gör så här
1. Vispa ägg och socker vitt och poröst
2. Blanda mjöl och bakpulver.
3. Blanda försiktigt i mjölblandningen tillsammans med mjölken i äggblandningen.
4. Bred ut smeten jämnt i en bakplåtsbeklädd form.
5. Grädda cirka 5-7 minuter i 250 grader.
6. Tag ut kakan ur ugnen och låt den svalna. Lyft sedan upp kakan med hjälp av pappret. Dela kakan i 2 delar. 
7. Vispa grädden och blanda ca. 1 dl av den med sylten.
8. Bred fyllningen på en av bottnarna och lägg sedan på nästa. 
9. Gör chokladpudding enligt måtten på förpackningen, bred sedan på bottnen och lägg på sista bottnen.
9. Bred resten av grädden på tårtan och garnera med jordgubbar och bananskivor. Strö ev. lite strössel över tårtan precis innan servering.





söndag 1 juli 2012

KRÄFTOR I SJÖBODEN


Jag älskar kräftor, så nedrans gott! Jag som bor i Glommen har ju turen att få äta kräftor ganska ofta. Vi köper kräftor, som Lars kokar själv, eller som i igår när svärfar kokade dem. 

Vi satt i går och diskuterade hur det var när vi var yngre. Jag och min svåger Savan, som också är från Falkenberg, var "vana" vid upptinade utländska flodkräftor vid forna kräftskivor. Lars och min svägerska Eva-Lena, hade dock ätit färska havskräftor redan som barn. Det var först när jag och Savan träffade våra respektive som vi fick upp ögonen för de underbara havskräftorna.

I går satt vi i mina svärföräldrars sjöbod och hade en liten kräftskiva. Barnen sprang på bryggan och lekte och fångade maneter och krabbor. Vi satt där och mös fram till halv tolv. Vilken härlig kväll! Hade kunnat vara lite varmare i luften, men med massa ljus, vin och trevligt sällskap så gick det bra ändå.

Mina svärföräldrars sjöbod är den närmast kameran. På skylten ovanför står det Annie. Samma namn som Lars mormor hade och som nu deras snipa (båt) nu heter. 


En vintrig bild av sjöbodarna, nu också med båten Annie med på bilden. 

Lars och hans pappa Sven-Ove är just nu ute med båten. Hoppas få massa makrill om några timmar.


Känns lite tjatigt med brödrecept nu, men det var i alla fall det här brödet vi åt tillsammans med kräftorna. Jag satte degen på morgonen och bakade ut baguetterna precis innan vi skulle ner. Smakade utmärkt tillsammans med goda ostar.

Sommarbaguetter
3 g färsk jäst
300 g kallt vatten
200 g vetemjöl special
190 g vetemjöl special fullkorn
9 g salt
sesamfrö till utbakningen

På kvällen (morgonen)
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan mjöl och salt. Rör tills allt blandats ordentligt. Degen ska vara ganska lös. Täck bunken med plastfolie eller lock och låt stå i rumstemperatur i 8-10 timmar. Jag lät den bara stå i 7 timmar i går.

På morgonen (eftermiddagen)
Sätt ugnen på 275 grader med en plåt i mitten och en oöm plåt på nedre hyllan. Skrapa ut degen på mjölat bakbord och dra ut den till en kvadrat. Vik ihop degen till ett litet paket, först ovanifrån och sedan underifrån, sedan från båda sidor. Den bör bli cirka 25*25 cm. Vänd skarven neråt, så håller paketet ihop. Strö på lite mjöl och låt jäsa ungefär 40 minuter.

Dela bröden i tre avlånga bitar och dra ut dem en aning på längden. Om man vill rullar man dem i sesamfrön innan man snurrar dem ett kvarts varv och lägger dem på bakplåtspapper. Dra upp pappret på en bricka eller skärbräda och låt det sedan glida in på den heta plåten i ugnen. Lägg några isbitar på den nedre plåten.

Låt stå tills baguetterna fått ordentligt med färg, 15-20 minuter. De sista 10 minuterna kan man öppna ugnen ett par gånger och släppa ut lite ånga. Ibland kan man också vända på baguetterna mot slutet så att de får fin färg även på undersidan. Ta ut baguetterna och låt svalna på ett galler. 

I dag ska vi fira Putte, Ellas hamster, som nyligen fyllt 1 år. Ella står i köket och bakar tårta. Vi har bjudit in 7 personer att fira med oss. En stor händelse i Ellas och Puttes liv alltså. Visar bilder från tillställningen i morgon.

Nu verkar det som om solen är på väg, solsängen nästa alltså! Ha en skön dag kära vänner!

fredag 29 juni 2012

SMÖRDEGSPIZZA MED MOZZARELLA OCH KÖRSBÄRSTOMATER


Nu hemkomna från två dagar i Göteborg. Så galet bra vi haft det. Gårdagens väder var perfekt för Liseberg, och dagens väder perfekt för Universeum. Vi var varken ensamma på Liseberg eller Universeum, men det fungerade faktiskt över förväntan ändå. 


Som tur var, satte jag mig i slänggungan lagom till vi hade pratat om att gå till hotellet, för efter det ville jag inte åka något mer. Fy, vad jag avskyr när det bara gå runt runt runt... Jag åkte den bara för att Ludvig ville åka, och Lars och Ella var i väg på annat. Huvaligen, för slänggungan!


Aldrig mer!
Hade tänkt föreviga allt jag åt på resan, men jag vara för hungrig vid alla tillfällen, så jag glömde helt enkelt.


I kväll blir det smördegspizza till kvällsmat, en riktig favorit.  Frasig smördeg, smält mozzarella, söta körsbärstomater och färsk timjan. Sedan lite olivolja och flingsalt på toppen. Riktigt ljuvliga faktiskt. Har serverat dem som förrätt, vid sittande bord samt som försnacks vid stående bord. Att föredra stående utomhus, för de smular ganska bra. 


Smördegspizza med mozzarella och körsbärstomater 
6 kvadratiska smördegsplattor
2 påsar mozzarella
15 cocktailtomater
Färsk timjan
Flingsalt
Olivolja


Gör så här:
Låt smördegsplattorna halvtina och skär sedan en mindre kvadrat i rutan. Som en ram ungefär. Skär inte för hårt så det går igenom. Ramen kommer sedan lyfta på sig i ugnen och bilda en håla för fyllningen.
Skär mozzarellan i skivor och placera mitt på plattan. Skär sedan cocktailtomaterna i skivor och placera dem på osten. Lägg på färsk timjan efter tycke och smak. Ringla lite olivolja på toppen.
Ställ in i ugnen på 175-200 grader tills ramen runt fyllningen fluffat till sig och fått fin färg. Cirka 15 minuter. 
Strö flingsalt på och ringla lite olivolja över pizzan innan servering. Kan med fördel serveras med lite ruccola på toppen. 
Bör serveras varma direkt från ugnen.


Ha en underbar fredagkväll kära vänner!





onsdag 27 juni 2012

VIK & VILA-BRÖD


Bröd, guds gåva till människan! Nybakat bröd är bland det bästa som finns, näst efter nybakade kanelbullar. Doften som fyller huset när man bakar bröd, är en doft som borde finnas på flaska. 


Har sagt det tidigare, säger det igen. Har ni inte Martin Johanssons brödbok "Enklare bröd", så köp den. Boken är full av användbara enkla brödrecept, som inte kräver hushållsassistent. 


Mina favoriter är de bröd där man rör ihop degen på kvällen, låter den stå framme över natten, för att på morgonen baka och grädda. Så lyxigt att kunna äta nybakat bröd till frukost.


De här bröden har jag pysslat om i dag. Bröden är så kallade "vik-vila-bröd". Bröd som är klara på fyra timmar och som inte heller kräver särskilt mycket arbete och innehåller få ingredienser. Gillar man naturellt bröd, är dessa perfekt.

Naturellt vik-vila-bröd (1 limpa)
10 g jäst
300 g kallt vatten
6-9 g salt
390 g vetemjöl special


Blanda ut jästen i det kalla vattnet. Blanda till jästen är upplöst. Häll i allt mjölet och saltet och rör ihop till en deg. Låt jäsa i 30 minuter. Efter 30 minuter ska man vika brödet i bunken. Ta tag i degen och vik dubbelt. Fortsätt tills du vikt ett helt varv. Detta ska man göra 3 gånger med 30 minuters mellanrum. Det här gör att degen blir luftig och det färdiga brödet får härliga luftbubblor i sig.


När man vikt klart brödet ska det jäsa i en timme i bunken. 
Därefter ska degen hällas ut på en bakhandduk med ganska rikligt med mjöl på. Dra ut degen till en rektangel och vik dubbelt. Gör sedan ett löst paket av handduken och låt jäsa i 1 h. 


Sätt under tiden ugnen på 250 grader. Ställ in två plåtar, en vanlig plåt i mitten av ugnen och en oöm plåt i nedre delen av ugnen. 


När degen jäst klart så vänds degen upp på bakplåtspapper, gärna med skarven uppåt. Pappret kasas sedan in i på den heta plåten mitt i ugnen. På den nedre plåten läggs några isbitar. Detta för att få en knaprig yta.

Efter 15 minuter öppnar man ugnen och släpper ut ånga. Detta upprepas var femte minut till brödet stått inne i ca 30-35 minuter. 



I morgon är överraskningarnas dag för våra barn. Vi ska till Göteborg, gå på Liseberg och sova på hotell Gothia Towers. Detta vet de ingenting om ännu. Vi berättar lite i taget, vilket kommer få Ella att gå i taket. Ella önskade sig hotellövernattning i julklapp. Ska bli så himla mysigt att få lyxa lite tillsammans med min söta familj.

Skulle vilja ha tips på bra barnvänliga restauranger i centrala Göteborg. Någon som har någon att rekommendera? 

Ha en underbar kväll kära vänner!

tisdag 26 juni 2012

SOCKERBULLAR MED VANILJKRÄM


På sommaren ska frysen vara full av bullar, så är det bara. Bullar att plocka upp strax innan man sticker till stranden, för de tinar snabbt i solen. Nu är de ju så att lilleman inte är så fasligt förtjust i vanliga  gick dock hem, eller det kanske är att överdriva för han lämnade det gottigaste i mitten. Jag som lätt hade kunnat skeda i mig vaniljsåsen. 


I dag har jag alltså fått min dagliga dos av bakning och också min dagliga dos av sol. I går höst, i dag sommar igen!


Det här är ett nytt recept på sockerbullar, som jag inte gjort tidigare. Alla ingredienser ska blandas samtidigt i assistenten. Jag gjorde felet att ta allt mjöl från början. Mina bullar blev därför lite tunga. Gör alltså inte det, utan ta lite i taget. 


Sockerbullar med vaniljkräm
5 dl  mjölk
50 gram  jäst, för söta degar
200 gram  socker
200 gram  smör, mjukt
2 tsk  salt
2 1/2 tsk  kardemumma
1,1 kg  vetemjöl (ta lite i taget)


Vaniljkräm
2 1/2 dl  mjölk
vaniljstång, 1/4
2 msk  maizena
1/2 msk  vetemjöl
3 st  äggulor
4 msk  socker
15 gram  smör


1. Börja med vaniljkrämen. Koka upp mjölken i en rostfri kastrull tillsammans med de urskrapade fröna och skalet av vaniljstången. Ställ åt sidan. Blanda maizena med vetemjöl och tillsätt äggulorna och sockret. Vispa samman.
2. Vispa ner lite av den varma vaniljmjölken i äggblandningen. Vispa sedan ner äggblandningen i mjölken. Sätt kastrullen på svag värme och koka upp under vispning. Var försiktig så att det inte skär sig. Tillsätt smöret när krämen har tjocknat. Låt krämen kallna i vattenbad. Rör om då och då.
3. Blanda alla ingredienserna till vetedegen i en köksmaskin. Jag smulade jästen, även om det i receptet stod att det inte behövdes. Kör maskinen i ca 15 minuter tills degen är smidig. Täck över med bakduk och låt degen jäsa ca 30 minuter.
4. Rulla bullar av degen och låt jäsa under bakduk till ungefär dubbel storlek.
5. Värm ugnen till 225 grader.
6. Spritsa en klick vaniljkräm i mitten på varje bulle. Se till så att vaniljkrämen kommer ner i bullen ordentligt. 
7. Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter.
8. Pensla bullarna med smält smör och rulla i strösocker. Ska du frysa bullarna så låt bli att sockra dem. Gör det vid upptiningen. 



En riktig drömbulle
Nu förbereder jag mig för Morden i Midsomer. Sommaren är inte riktigt invigd innan Detective Chief Inspector Barnaby, har gjort  sitt intågande. Så nu är snart sommaren här på riktigt!

måndag 25 juni 2012

VIT CHOKLADMOUSSETÅRTA


Innan jag ger er receptet på tårtan, vill jag visa er en bild från vårt fina fina uthus. Det var här vi firade midsommarafton tillsammans med vänner. Jag är så himla nöjd med hur allt blivit så här långt, men klart är det inte. Själva tanken med uthuset är att det ska bli en inredningsbutik inom en ganska så överskådlig framtid. Vad tror ni om det? 

Det går snabbt framåt nu när Lars har semester, men butiken dröjer lite längre än så. Vi kollar runt och planerar och funderar på hur vi vill ha det, men stilen blir lite som det ni ser på bilden. Lantligt, mysigt med lite inslag av hav. Passar bra då vi bor i en fiskeby.

Bordet på bilden har Lars byggt, nu syns det inte så tydligt men det är ett tre meter långt bord med kryssade bordsben. Han är galet händig min "man". Tanken är att vi även ska sälja lite hemmasnickrade möbler som Lars fixat ihop. Plädarna har min mormor virkat. Jag älskar alla mina plädar, tycker de är så fina. Riktiga mormorsplädar alltså.

En nöjd pappa Leif
Nu till tårtan som jag gjorde till tårtlotteriet på midsommardagen. Denna tårta som till slut hamnade hemma hos mina föräldrar. 

Mamma och pappa köpte åtta lotter i tårtlotteriet, varav en visade sig vara vinstlott. Efter dansen följde de med hem för lite fika. Mamma säger då till pappa att kolla så telefonen var på, om de skulle ringa om en vinst i lotteriet. Minuten efter ringer det i pappas telefon och han säger direkt "Nu ringer de om vinsten". Så rätt han hade. Visst vann de och det var min tårta de vann. Så tokigt så, men de blev glada. På kvällen skulle de ha gäster och hade inte ordnat med efterrätt. 

Inte bara jag med tur i min familj alltså. Har nog glömt berätta att jag, min turgumma, vann en OBH Nordica brödrost på Willy´s nyligen också. Hade lämnat in en motivering för något jag inte är helt säker på vad, men vann gjorde jag i alla fall. 


Vit chokladmoussetårta med mandelbotten 
250 g mandelmjöl
2 dl florsocker
3 äggvitor

Lägg bakplåtspapper i botten på en springform, rund eller fyrkantig. Blanda mandelmjöl med florsocker. Vispa äggvitorna till fast skum, vänd varsamt ner mandel- och florsockerblandningen till en jämn smet. Bre ut smeten jämt i formen grädda mitten av ugnen ca 12min på 200 grader.

Chokladmousse till fyllning:
3-4 gelatinblad
200g vit choklad
3 äggulor
4dl vispgrädde
1msk pressad citronsaft
1 liter jordgubbar

Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5min, bryt den vita chokladen i bitar och smält den. Vispa äggulorna och vispgrädden i olika skålar. Låt gelatinbladen droppa av och smält den med citronsaften. Häll ner gelatinen i en fin stråle i äggulorna under ständig omrörning. Vänd därefter ner den smälta chokladen i smeten. Vänd sist ner chokladsmeten i den vispade grädden och rör slät.

Lossa den kalla kakan från formen och diska ur den. Täck därefter formen med bakplåtspapper och lägg tillbaka kakbotten. Bre ett tunt lager chokladmousse över ytan och lägg ut skivade jordgubbarna. Skeda över resten av moussen, bre jämt. Ställ i kylen ca 2-3 tim så den stelnar.

Garnering:
Mörk choklad + Jordgubbar
Smält choklad och ringla ut mönster på bakplåtspapper. Lossa kakan och garnera med jordgubbar och choklad.

Receptet hittade jag hos Mårtenssons kök


I dag fullkomligt öser regnet ner, så vansinnigt trist. Därför blev det Sannarpsbadet i Halmstad för mig, barnen och min kusin Kajsa. Det var fler som tänkte som vi, ganska så mycket folk, men det funkade ändå. 

Nu blir måndagsmys med tacos och sedan soffmys hela kvällen. I morgon är en annan dag...