fredag 6 juli 2012

ÄKTA THAILÄNDSK LUNCH


I dag har det hänt grejer i mitt kök ska ni veta. Det pågick både brödbak, pajbak, kladdkakebak och thailändsk matlagning. Det sistnämnda var det mest intressanta. 

Vi har besök från Stockholm av Nitima och Mathias. Nitima är från Thailand, och de gånger hon kommer på besök, lagar hon alltid fantastisk mat. I dag blev det tre olika maträtter, en Tom Yum-soppa med glommatorsk, Laap Gai och Yum Pla muk. Maträtterna innehåller fisk, kyckling och bläckfisk.

Det blev en sen lunch, förberedelserna tog tid. Mycket hackande av grönsaker, men den som väntar på något gott...


Underbara dofter spreds i mitt kök. Galanga, citrongräs, koriander, mynta, lime, listan med ingredienser är lång. 

Konstig känsla att vara betraktare i mitt eget kök. Nitima hade befälet och vi andra tittade storögt på.


Ingredienserna till Yum Pla Muk
Yum Pla Muk
500 g bläckfisk (frusen)
50 g glasnudlar
1 knippe vårlök
1 knippe thaiselleri (eller vanlig)
3 tomater
1/2 gul lök
4 små chili
saften av 1 lime
2 1/2 msk fisksås
1 tsk socker

Om inte bläckfisken är tömd och rengjord, så är det viktigt att göra det ordentligt. Töm inälvor och skölj flera gånger i vatten. Strö över maizenamjöl den sista gången och låg ligga några minuter. Skölj en sista gång och skär sedan bläckfisken i ringar.
Lägg glasnudlarna i en skål och täck med kallt vatten, låt stå i 10 minuter. När nudlarna blivit mjuka, klipp längderna i 3 bitar.
Skär grönsakerna i 2 cm långa bitar och löken i tunna klyftor. Hacka den röda chilin i småbitar. 
Blanda fisksås, limesaft, socker, chili i en liten skål och ställ åt sidan. 
Koka upp vatten i en kastrull. Lägg i bläckfisken och nudlarna och låt småkoka i ca. 5 minuter. Häll sedan över i en sil och därefter i en skål. Blanda i såsen och vänd runt. Tillsätt till sist grönsakerna och vänd försiktigt runt allting. 

Smaka av med fisksås, limesaft, socker och chili. 

En väldigt fräsch rätt med sting i.
Ingredienser till Laab Gai
Laab Gai
500 g kycklingfilé
1 knippe sågtandskoriander
1 knippe mynta
saften av 1/2-1 lime
4-6 st thaischalottenlök (eller 1-2 bananschalottenlök)
1 knippe vårlök
1 knippe koriander
1 tsk chilipulver (torkade röda chili som mortlas till pulver)
3 msk rispulver (jasminris som rostats och mortlas till pulver)
1 msk fisksås
1 tsk socker

Förberedd grönsakerna genom att skära dem i mindre bitar. Hacka kycklingen i småbitar, väldigt smått. Bryn kycklingen i kastrull utan smör eller olja. Ta från plattan och tillsätt chilipulver, rispulver, fisksås, socker, limesaft och blanda samman. Därefter tillsätts resterande ingredienser och allting blandas samman. 

Smaka av med fisksås, limesaft, socker och chilipulver. 


Sista rätten var en Tom Yum-soppa med torsk fiskad av svärfar.

Ingredienserna till Tom Yum-soppa
Tom Yum-soppa med glommatorsk
500 g Torsk
1 liter vatten
1 tsk salt
5 st thaischalottenlök (eller bananschalottenlök)
4 röd chili
5 stänger av citrongräs
1 st galanga
5 st kaffirlimeblad
1 knippe sågtandskoriander
1 msk buljongpulver 
1/2 msk fisksås
1 tsk socker
saften av 1 lime

Skär galanga och citrongräs i bitar. Krossa löken med kniv. Koka upp vattnet och salt, när det kokar häftigt tillsätt galanga, citrongräs och lök. Låt koka i 10 minuter. Tillsätt limeblad, chili i bitar och buljongpulver och låt koka ytterligare 10 minuter. Tillsätt torsk i bitar, koka upp och stäng sedan av plattan. Skär koriandern i 5 cm stora bitar och lägg ner i soppan. 
Blanda fisksås, socker och limesaft i den skål du tänkt servera soppan i. Häll försiktigt över soppan i skålen och servera genast. 

Smaka av med fisksås, limesaft, socker och chili. Beroende på hur stark ni vill ha soppan. 


En helt underbar matdag hos oss i Glommen alltså. Nitima och Mathias ska härifrån vidare ut på en bilsemester i Europa, men på vägen hem planerar de att stanna till här igen. Vad kan jag önska mig från det thailändska köket då tro... 

10 kommentarer:

  1. Kan tänka mig den ljuvliga doften som spreds hemma hos er! Kram

    SvaraRadera
  2. Åhhh Malin ser ljuvligt ut så sugen man blir : ) kram på dig finis/Sofia

    SvaraRadera
  3. Ser ganska pyssligt, men mycket gott ut!

    SvaraRadera
  4. Herregud vad gott. Nu längtar man tillbaka till Thailand. Det var verkligen en kanon lunch!!

    SvaraRadera
  5. åh vad spännande de ser ut.skulle gärna prova på

    SvaraRadera
  6. Thaimat är så gott. :) Måste varit en rolig upplevelse att vara betraktare i sitt eget kök ;)
    Kram!

    SvaraRadera
  7. Men mums vilken mat! Äkta thaimat är inte dumt! Så skönt att få träda tillbaka och någon annan bara fixar och donar!

    Ha en skön lördagskväll, det som är kvar av den. Kram kram!

    SvaraRadera
  8. Låter himla gott! Vilken lyx att ha någon som kommer hem till en och lagar så där mycket och god mat!

    SvaraRadera
  9. Alice Gustafsson28 februari 2013 10:05

    Skriver ett arbete i skolan om Thailänds mat och om det är okej vill jag gärna låna din bild och ha med i arbetet. Hör gärna av dig om det är ok! :)
    alice.viktoria@hotmail.com

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.