söndag 14 mars 2021

FISKGRATÄNG MED RIMMAD TORSKRYGG, VITVINSSÅS MED DILL & DUSCHESSEPOTATIS

Jag lagar sällan fisk och ännu mer sällan fiskgratäng. Oftast blir det något med lax och på sommarens svärfars nyfiskade makrill. Kanske torskrygg nån gång om året. Men i kväll blev det alltså fiskgratäng. Hade en klar bild i mitt huvud hur jag ville det skulle se ut och smaka. Det är så jag funkar. Jag får en bild och smakbild av det jag ska laga. 

Har längtat efter middagen hela dagen och det med rätta för det blev så gott!


Fiskgratäng 

4 bitar torskrygg

5 dl vatten

2 msk salt

2 tsk socker

Vispa samman rimningslagen och lägg ner torsken. Låt rimma i ca. 60 minuter. 

Gör under tiden klart såsen och potatisen. 

Vitvinssås med dill

2 bananschalottenlökar

1 morot

3 dl vatten

2 dl matlagningsvin el. vitt vin

2 msk fiskfond

3 dl grädde

färsk dill

flingsalt & vitpeppar

olivolja


Hacka lök och skär morot i mindre bitar. Fräs detta olivolja. Tillsätt vatten, vin och fond och låt sedan detta koka ner till ca. hälften. 

Sila av såsen och tillsätt grädden och låt koka ner ytterligare lite. Blanda därefter ner finhackad dill och smaka av med salt och peppar. 

Om man vill ha såsen lite tjockare kan man reda av den med lite mjöl blandat med grädde. 




Duschessepotatis

1 kg potatis, mjölig

1 äggula

75g smör, rumsvarmt

1-2 dl mjölk

salt, vitpeppar & lökpulver


Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Låt sedan ånga av.

Mosa potatisen lite med elvisparna innan den sätts igång. 

Klicka ner smöret och tillsätt äggulan. Vispa samman och tillsätt mjölken lite i taget. 

Smaka av med salt, vitpeppar och lökpulver. 

Lägg torsken i ugnsform. Klicka eller spritsa ut moset runt om. 

Häll såsen över fisken. Ställ in i ugnen på 200 grader i ca. 20-25 minuter. Avsluta med grillfunktionen för att få lite mer färg på moset. 

Toppa gratängen med hackad dill och räkor. 




Hoppas ni vill testa detta!


//Malin




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.