fredag 16 februari 2018

LIME- & SESAMMARINERAD FÄRSK TONFISK PÅ HARICOTS VERTSBÄDD




Det är inte lika roligt att laga mat när inte Lars är hemma, så är det bara. När han var och åkte skidor förra helgen blev det smörgås, köpemat plus att jag bjöd in oss själva hos mina föräldrar. Ikväll är Lars på takfest och det stod då mellan att hitta någon att utnyttja eller köpemat. Men efter en liten shoppingtur blev det istället hamburgare till barnen och färsk tonfisk till mig. Lättlagat, men otroligt gott! 

Jag fick även användning av resterna från de färska vårrullarna, nämligen två av dippsåserna. Bra va!

Lime- & sesammarinad (2pers)
2 lime, saft och finrivet skal
2 msk olivolja
2 msk fisksås
2 msk Kikkomansoja
1 tsk sesamolja
flingsalt & svartpeppar
1 dl sesamfrön till panering

Rör ihop alla ingredienser till marinaden. Lägg två bitar tonfisk á 200g i en fryspåse, och häll över marinaden. Låt marinera i minst 2h. 

Rosta sesamfrön i en het stekpanna. Var försiktig så att dessa inte bränns. Vänd därefter tonfisken i sesamfröna. 

Stek tonfisken i en grillpanna, ca. 2 min på varje sida. Dra sedan stekpannan från plattan och lägg på ett lock. Låt stå några minuter. 

Bönorna tillagas enligt förpackningen, om ni köper frysta. Annars koka dem i lättsaltat vatten i ca.4 minuter. Kyl snabbt i kallt vatten för att avbryta tillagningen. Vänd därefter bönorna i sesamdippen. 

Nu är det väl mest troligt att ni inte har några dippsåsrester, utan att ni gör dem från scratch. Nedan följer receptet på dessa såser. 

Sesamdipp
1 1/2 msk ljus soja
1/2 msk ljust muscovadosocker
1/2 tsk sesamolja
1/2 tsk risvinäger
chiliflakes

Blanda samman alla ingredienser. 

Den heta honungs- & chilisåsen ringlas över den färdiga tonfisken och bönorna. 

Het honung- & chilisås
3/4 dl honung
1/2 dl rödvinsvinäger
1/4 msk risvinäger
1/2 tsk flingsalt
1/2 röd chili
1 finhackad vitlökklyfta


Koka alla ingredienser till dippsåsen i ca. 10 minuter. Låt svalna (såsen kommer att tjockna lite när den kallnar). 



Lycka till!

//Malin










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.