söndag 17 december 2017

FÄRSK GRÖNKÅLSSALLAD MED APELSIN, ÄPPLE, GRANATÄPPLE OCH VALNÖTTER


I år har vi ätit ganska så mycket julmat redan innan jul, mer än vi brukar tror jag. Har blivit både på jobbet, hemma, hos mor och far och en lite finare julmiddag på restaurang. Men jag känner mig nöjd och glad i detta och har inte tröttnat ännu, som tur är för mer kommer det att bli. 

Kvällens middag blev julskinka från Gårdsbutik Thuresson. Köpte en lättrimmad skinka som jag ugnsbakat och griljerat idag. Inte alls fel faktiskt och det blev skinka över till fler skinksmörgåsar i veckan som kommer. Men det blev inte bara skinka utan även en färsk grönkålssallad med en massa godsaker. Ett fräscht tillbehör som passar utmärkt på julbordet. 


Grönkålssallad
ca. 250 g grönkål
1/2 granatäpple
1/2 äpple
1 apelsin
1/2 dl valnötter
1/4 dl citronolja
1 msk balsamvinäger
1 msk saft från apelsin
flingsalt & svartpeppar

Vispa samman olja, vinäger & apelsinsaft. Salta och peppra lätt. 

Dra av de mjukare bladen från grönkålen. Lämna den lite hårdare stammen. Skär i bitar och skölj. Lägg i skål och häll över dressingen. Massera in dressingen i grönkålen, detta både för att få ut den jämnt samt att mjuka upp grönkålen lite. 

Filéa apelsinen genom att skära ut klyftor mellan de vita hinnorna och skär äpplet i tunna skivor. Slå även ut kärnorna ur granatäpplet. Ja, det tycker jag är bästa sättet att få ut kärnorna. Håll äpplet över en skål och slå med en träslev på skalet. Vips, så ligger kärnorna i bunken. 

Fördela apelsinklyftor och äppleskivor på grönkålen och strö tillsist över granatäppelkärnor och grovt hackade valnötter. 

//Malin


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.