söndag 26 februari 2017

KÖTTBULLAR, GRÄDDSÅS, POTATISMOS & SVÄRMORS LINGONSYLT


Men alltså, hur tomt får ett kylskåp och en frys vara egentligen? Hur många gamla lasagnepaket får ett skafferi innehålla och hur länge kan man gå utan att äta grönt och utan att samtidigt få vitaminbrist? Ja, lite så är det hos oss nu. Jag får skylla mig själv då jag varit klantig och åstadkommit skada på vår bil. Har alltså bara haft en bil under min lediga vecka, vilket inneburit att jag inte kunnat handla som jag velat. Och ja, Lars vet hur man handlar men har liksom inte passat in i vårt schema i veckan. 

Jag ska nu sätta ihop min första veckomeny någonsin och barnen har fått välja varsin maträtt. Inte helt otippat valde Ludvig stuvade makaroner och stekt falukorv. Till Ella fick jag sätta lite gränser och be henne välja mat som jag faktiskt kan åstadkomma efter jobbet i veckan. Kan lätt sväva iväg den lilla tonåringen. Hon valde sushi... Ja, just det ja snabbt och lätt efter jobbet var det. Hon fick välja om och valde lasagne. Så två dagar lösta, eller i alla fall bestämda. Får se om jag kan få till allt annat som krävs, det vill säga handla och laga maten. Har några sena jobbdagar och inbokade kvällsaktiviteter, så jag tror tyvärr att det kan skita sig redan första eller kanske andra kvällen. Men håll tummarna för mig nu, det behöver jag.


Köttbullar
500 g blandfärs
1/2 gul lök
2 1/2 tsk salt
2 krm kryddpeppar
1 krm vitpeppar
1 ägg
1 dl grädde
1/2 dl ströbröd

Finhacka löken och fräs mjuk i smör. Blanda ströbröd med grädde och tillsätt därefter färs, den mjuka löken och övriga ingredienser. Forma till bollar och stek i smör och olivolja. När köttbullarna nästan är klara tas de upp ur pannan och läggs åt sidan en stund. Pannan ska nämligen användas till såstillverkning. 

Till köttbullar är en god och gräddig sås ett måste. En tomatsås kan också funka, men i kväll blev det alltså gräddsås. 

Gräddsås
2 dl vatten
3 tsk kalvfond
1 tsk kinesisk soja
2 dl grädde
1 dl mjölk
salt 

Häll vatten i stekpannan och vispa ur all god smak från köttbullarna. Tillsätt fond och soja och låt puttra i ett par minuter. Häll därefter i grädde och mjölk och låt såsen puttra vidare. Välj sedan om du vill reda av den med lite mjölredning, eller behålla den som den är. 

Lägg i köttbullarna och låt dem bli helt klara i såsen. Potatismoset har jag inget recept på. Det är inget svårt och säkert något ni gjort flera gånger. Gör som ni brukar med andra ord. I mitt mos har jag varm mjölk, riktigt smör, salt och vitpeppar. Ganska mycket smör faktiskt... 

Har man inte tillgång till min svärmors lingonsylt kan det gå bra med någon annans svärmors lingonsylt också. Eller kanske till och med en köpt lingonsylt, men lingonsylt ska det vara, punkt slut!


Ha en skön vecka!

//Malin


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.