tisdag 27 december 2016

KLADDKAKA MED EXTRA ALLT OCH EN SÅS...



Julen är officiellt över, alla dagar som heter något med jul är förbi. Jag hade gärna haft några fler juliga dagar ändå, även om jag verkligen arbetade för att njuta varje sekund av dagarna som varit. Inte för att jag slutar njuta för att julen är över, nu är vi ju inne i nyårsveckan.

I dag har till exempel mina föräldrar varit här på middag. Julmaten är slut, så det fick bli varmrökt lax. Har ett väldigt bra recept på en sås som passar till lax. Så det här inlägget får bli på kall sås och efterrätt, så tokigt! 



Kall sås till lax
2 dl grädde
4-5 msk majonnäs
2-3 msk senap (Hultbergs)
3/4 dl hackad färsk dill
salt & svartpeppar

Vispa grädden och blanda ner majonnäs, senap och hackad dill. Smaka av med salt och peppar. 


Delikatesspotatis, kokt sparris och lite romsås. Ja, två såser bör man ha till lax. Eller till allt, för såserna är oftast det bästa.  








Till varje finmiddag hör en dessert, så det sägs i alla fall och inget att ifrågasätta. Därför hastades denna kladdkaka samman, eller kladdkakor faktiskt. Fick fina små formar av svärföräldrarna i julklapp som idag fick invigas.  

Kladdkaka
100 g smör
3 ägg
2 dl rårörssocker
1 dl ljus sirap
1 1/2 dl mjöl
4 msk kakao
1 1/2 tsk vaniljsocker
lite salt

Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg, sirap och socker luftigt. Rör ner mjöl, kakao, vaniljsocker och lite salt. Tillsätt tills sist det smälta smöret och blanda samman allt. 

Baka i ugnen på 175 grader i ca. 20 minuter. I småformar går det lite snabbare, så håll koll. 

Kolasås
1 dl socker
1 dl ljus sirap
1 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk flingsalt

Blanda socker, sirap och grädde i en kastrull och låt småputtra i ca. 10 minuter. Ta från plattan och tillsätt vaniljsocker och lite flingsalt. 

Om man är bra på att göra maränger så kan man så klart göra egna, annars går det bra att köpa färdiga. Det gjorde jag! Frystorkade jordgubbar är nog svårt att göra själv, så de köper du helt enkelt. Jag hittade dem på Ica, bland bakprodukterna. När allt är fixat är det bara att arrangera det hela. Nom nom! 


På fredag drar jag och familjen till Dalarna för lite nyårsfirande och skidåkning med vänner. Lite för varmt för skidåkning egentligen, men hoppas att det kanske ändå finns lite snö kvar i backarna. 





//Malin







1 kommentar:

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.