måndag 19 december 2016

FRÄSCH GRÖNKÅLSSALLAD OCH EN HELT FANTASTISK JULDESSERT

Vilken kväll vi haft! Bjöd hit vänner på julmys en helt vanlig sleten måndag. Kan ni tänka er! Vi kör all in på mys hela veckan, för helt plötsligt att julen förbi. Hm, tyvärr är det ju så hur negativt det än låter. Det går lika snabbt varje år, så bäst att passa på tänker vi. Vi har nu även huset städat och det doftar jul lite överallt. 


Vårt julpiffade hem innan gästernas ankomst

Skinkan påbörjade vi redan igår, men idag tog vi rejält av den. Vi kommer inte att vara här hemma här på julafton, så skinkan får ätas upp nu under veckan som kommer. Till skinkan gjorde jag en fräsch grönkålssallad. Har nog aldrig ätit så mycket grönkål som i år. Jag tycker både om halländsk grönkål och färsk grönkål. Är ju som sagt en kålmask.



Fräsch, fräschare, fräschast

Grönkålssallad med apelsin och granatäpple 4 pers
200 g färsk grönkål
1/2 granatäpple
2 apelsiner
10 valnötter

Repa grönkålen, skölj och finhacka. Skala apelsinen och skär bort allt det vita "skinnet". Filea sedan apelsinen genom att skära ut klyftor mellan det vita "skinnet". Pressa ut apelsinjuicen från resterna av apelsinen, direkt ner i en skål. Skär klyftorna i två delar. 

Blanda grönkål med apelsin, grovt hackade valnötter och granatäppelkärnor. 

Dressing
4 msk citronolja (Gunnarshögs rapsolja med citronsmak)
2 msk olivolja
1/2 citron, saften
1/2 dl apelsinjuice
1 msk honung

Vispa samman dressingen och häll över grönkålssalladen. Blanda runt och salta och peppra lätt. Salladen mår bra av att stå till sig lite. Jag hade tyvärr inte tid med det, och även det blev riktigt bra. 




En dessert var vi ju också tvungna att ha så klart. Den fick jag även i fredags när vi var på julbord hos min morbror. Kunde liksom inte riktigt släppa den och bestämde snabbt att den skulle vara med i kväll. Receptet kommer från Anna Bergenströms kokbok Sött sweet dulce: desserter från när och fjärran. 

En perfekt juldessert som går att förbereda, är lätt att göra och dessutom fantastiskt god. 

Saffransmarinerade apelsiner med julkryddor 4-5pers
6-8 saftiga och söta apelsiner

2 dl vatten
2 dl socker
2-4 stjärnanis
2 kanelstänger
1 påse saffran 0,5g
4-6 hela kryddnejlikor

1/2 granatäpple

Skär bort att skal och skär sedan ut alla apelsinfiléer och lägg i skål. 

Lägg socker och vatten i en kastrull och koka upp. Låt bubbla i ett par minuter utan lock och lägg sedan i kryddorna. Låt lagen småkoka, utan lock, i ungefär 5 minuter. Låt svalna något innan lagen hälls på apelsinklyftorna. Låt dra i minst 1h före servering. 

Toppa med granatäppelkärnor och servera med lättvispad grädde.



I glasen hade vi Glöet, ett mousserande vin med julkryddor. Blev positivt överraskad av bubblet, var faktiskt riktigt gott. Tyckte det passade perfekt att dricka till skinkmackan och även till desserten. Finns på några få Systembolag, annars i deras beställningssortiment. Lite sent att få hem till jul, men funkar även bra som fördrink till nyår. Jag tycker att smaken påminner lite om sangria, en mousserande sangria. 




I morgon är det skolavslutning, sedan en välbehövd semester. Den behöver jag, känner jag...



//Malin




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.