fredag 14 oktober 2016

SMULPAJ MED HAVRE- KARDEMUMMA- & MANDELMASSASMUL



Ännu en gång har jag korsat gränsen in till grannarna och plockat på mig ett gäng äpplen. Snälla Lisbeth sa åter igen att jag har fri tillgång till äpplen när jag vill. Inte illa det alltså. 

Den här gången skulle äpplena användas till en god paj, eller 8 små goda pajer för att var mer exakt. När jag fyllde år fick jag nämligen små formar med lock av min familj. Formarna är från Mio och kostar endast 29kr styck. Just nu är det dessutom tag 4, betala för 3. Spring och köp!



Äppelpaj med smul
2 1/2 dl mjöl
1/2 dl havregryn
1 dl rörsocker
1 tsk nystötta kardemummakärnor
1/2 tsk malen kardemumma
2 dl grovt riven mandelmassa
1 nypa flingsalt
2 tsk vaniljsocker
120g smör

7 äpplen
1 msk kanel
2 msk rörsocker
1/2 dl äppelmust (utan kolsyra)

Blanda mjöl, havregryn, socker, kardemumma, vaniljsocker, mandelmassa och salt. Tillsätt smör i tärningar och använd fingrarna för att arbeta ihop till en smulig massa. 

Skala och skär äpplena i klyftor. Stek skivorna i smör och tillsätt kanel och socker. Häll på äppelmust och låt puttra i ett par minuter tills äpplena mjuknat något.




Fördela äpplena i formar, eller i en stor form. Toppa med smuldegen och baka i ugnen på 225 grader i ca. 20-25 minuter. 




Jag kommer inte ihåg var eller när det var jag hörde talas om äppelskum. Jag vet bara att det var ett danskt matprogram på tv, eller kanske på nätet, och jag vet att det bara innehöll två ingredienser. Jag fick labba lite och jag behöver nog ytterligare några försök innan det blir helt som jag vill. 

Vid första försöket lät jag sifonen stå för länge, vilket gjorde att innehållet blev till gelé. God gelé, men inte riktigt det jag tänkt mig. Någon som såg programmet och kan berätta exakt hur de gjorde?

Äppelskum
5 dl äppelmust (utan kolsyra)
5 st gelatinblad

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca. 5 minuter. Krama därefter ur vattnet och lägg i kastrull tillsammans med 1 dl must. Värm upp musten och vispa tills gelatinet lösts upp. Blanda den varma musten med den kalla och häll upp i sifonen. Tillsätt kolsyra och skaka sifonen kraftigt. Ställ sifonen kallt i ca. 45-60 minuter. Testa sifonen med jämna mellanrum för att kolla av när skummet är lagom. Var noga med att skaka sifonen innan den används. 

Äppelpaj, äppelskum och en stor kula vaniljglass gjorde alla magar glada och alla gäster nöjda.




Har ni inget eget äppelträd eller grannar med äppelträd, så får ni helt enkelt köpa er några äpplen i butiken.

//Malin




6 kommentarer:

  1. Så gott! Jag får köpa äpplen i affären eller från torget. När mina föräldrar var på besök i slutet av september hade de med sig äpplen och dem har jag njutit av :) Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, äpplen med sig. Det var ambitiöst och väldigt snällt!

      Kram kram

      Radera
  2. Vilka ljuvliga små formar!!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, verkligen hur söta som helst. I helgen gjorde jag potatisgratäng i dem.

      Kram kram

      Radera
  3. Har just ätit äppelkakan, var jättegod med glass, hade likadana formar som du, första gången dom användes, har varit prydnad i kökshyllan

    SvaraRadera
  4. Har hört flera som ringt på hos folk med fruktträd i trädgårdarna och bett om att få plocka, bra initiativ om man inte har en snäll granne som din! Själva har vi snälla kompisar som låter oss palla på deras träd och göra pajer:)
    Kram på dej!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.