onsdag 26 oktober 2016

BARNSLIGT GOD STICKY TOFFEE PUDDING


Detta är min nya favoritkaka alla kategorier. Inte så vidare krånglig att göra och fantastisk god! Serverade den i kväll på kundkvällen jag hade i min butik Annies Stuga och alla älskade den. 

Kakan innehåller dadlar, men två kunder frågade om den innehöll banan. Kan kanske bero lite på konsistensen, som faktiskt påminner mycket om just banankaka. Men smaken är bättre än den bästa banankakan. Såsen gör ju sitt så klart. Den skulle nog kunna piffa till även den tristaste och torraste kakan. 

Sticky toffee pudding
17 st färska dadlar
1 1/2 dl mjölk
100 g rumsvarmt smör
2 dl socker
2 ägg
1/2 dl cane syrup
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl

Kärna ut dadlarna och lägg i en skål. Koka upp mjölken och häll över dadlarna. Låt ligga i ca. 30 minuter och mixa därefter samman. 

Vispa smör och socker med elvisp. Tillsätt äggen och vispa i ca. 5 minuter. Blanda sedan ner dadelmix, syrup och vaniljsocker. Sikta tillsist ner mjölet och vänd ner det försiktigt i smeten. 

Smöra en form och häll ner smeten. Grädda i 175 grader i ca. 35-40 minuter. Det bästa sättet är ändå att känna efter med sticka om kakan är färdig. Låt kakan svalna helt och gör under tiden den klibbiga såsen. 

Klibbig sås
1 dl mörkt muscovadosocker
1 dl cane syrup (finns vid honungs- & sirapshyllan i affären)
1 dl grädde
4 msk smör

Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Vispa konstant under ett par minuter och efter det har ni en gudomlig sås. 

När kakan är kall ska den prickas med gaffel för att såsen ska kunna tränga ner i den. Häll alltså såsen över kakan, tills den är mättad. Jag hällde det som blev över i en kanna, som kunderna sedan fick ta själva av. 

Receptet hittade jag i boken "Världens bästa kladdkakor!" av Anette Rosvall och Emma Hamberg. Lova att testa!

//Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.