fredag 23 maj 2014

RABARBERMARÄNGPAJ



Vi har rabarber på två platser i trädgården. Först har vi plats A, där de växte från början. Sedan fick vi för att att flytta dem, varför kommer jag inte riktigt ihåg. Jo, vi skulle ha plats för all vår ved, så var det. Sedan flyttade vi dem alltså till plats B. Plats A-rabarberna är snäppet större än plats B-rabarberna. Nu kommer vi att behöva flytta plats B-rabarberna till plats C, för där plats B-rabarberna är nu ska vi bygga en liten altan för vårt sommarcafé utanför butiken. Hm, så vart ska vi nu placera B-rabarberna. Tuffa val i vardagen...

Tufft val var det inte när jag bestämde desserten till i lördags. Hade fått äggvitor över från Ceasardressingen, och äggvitor behövs till maräng. Perfekt med andra ord!

Rabarbermarängpaj
4 dl vetemjöl
1 dl strösocker
150 g smör
1/2 ägg, lätt vispat
1 äggula
1 tsk vaniljsocker

Fyllning
1 liter rabarber i bitar
2 dl strösocker
finrivet skal av 1 apelsin

Maräng
4 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
ett par droppar citronsaft

Lägg alla ingredienser till pajskalet i en matberedare och kör tills det blir en smulig massa. Knåda till en boll och lägg i kylskåp ca. 30 minuter. 

Kavla ut degen och lägg i pajform. Nagga bottnen och förgrädda på 200 grader i 10 minuter. 




Dela rabarbern i bitar och lägg i kastrull tillsammans med socker och apelsinskal. Låt ingredienserna sjuda på medelvärme i cirka 20 minuter eller tills rabarbern blivit mjuk och saftig. Låt blandningen svalna något.

Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt socker, lite åt gången, samtidigt som du vispar. Tillsätt vaniljsocker och citronsaft. Fördela rabarbern i formen. Klicka ut marängen över pajen.







Grädda tills pajen får en gyllene yta i 20–25 minuter.






Tycker ni ska baka en rabarberpaj i helgen, för det är ni värda!




//Malin




5 kommentarer:

  1. Oj, oj rabarberpaj med märäng är så gott! Kram Malin, ha en fin helg!

    SvaraRadera
  2. Johan har pallat rabarber i sina föräldrars trädgård så paj blir det i helgen. Får se om det blir med smul eller maräng. Gillar inte att slänga vitor så bra att de kommer till användning.

    SvaraRadera
  3. Jag fick typ 2 kilo rabarber av mamma sist jag var hemma. Smältrabarber med hackade nötter och kardemumma blev det då, resten bor i frysen. Vilket angenämt problem att ha rabarber flera platser i trädgården :p

    SvaraRadera
  4. Åh... Det måste blivit helt ljuvligt!

    SvaraRadera
  5. Ser underbart god ut , den skall jag göra på fredag mums!
    Annika

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.