onsdag 16 april 2014

BLOGGTRÄFF I FALKENBERG 2014 - DEL 2

Efter en god natts sömn och en stadig frukost, bar det av ut på äventyr. Första stoppet var Suseå choklad där Susanne höll en chokladprovning för oss. Kändes som en bra start på lördagen.

Susanne berättade för oss om chokladens historia och sedan fick vi smaka på lite olika sorters choklad, både i färg och kakaohalt. Min favorit var Suseå choklads fläderpralin, mums mums! Blir en del fotograferande på en bloggträff...Lite shopping i Suseå choklads fina butik hanns också med innan vi drog vidare.

Sedan var det in i bussen igen och färd avfärd mot Ugglarp och Ugglarps grönt, där Mikael Jidenholm stod och väntade på oss. 


Mikael Jidenholm är en passionerad man som brinner för det han sysslar med. Mikaels engagemang smittar av sig och efter 1 1/2 h med honom känner jag att jag också vill odla grönsaker, eller ogräs. Börjar med det vilt växande ogräset i trädgården, som Lars kan få provsmaka först... 

Mikael börjar studiebesöket med att berätta om bakgrunden till sitt intresse för mat och odling, vilket kommer från barndomen tillsammans med äldre släktingar. Han pratar doft- och smakminnen som många känner igen sig i. 

Ugglarps grönt säljer till restauranger i hela Norden och har specialiserat sig på att hitta udda grönsaker och annat grönt. Mikael berättar att kockar ofta kommer till honom med önskan om just annorlunda saker och Mikael berättar till exempel om en fransk kock som efter ett besök i Ugglarp helt ändrar på en sedan länge förutbestämd meny. 

Under vår vandring på ägorna plockar Mikael upp ogräs på en slänt och uppmanar oss att smaka. "Den här smakar lök" säger han och han har rätt. 9 av 10 saker i naturen går att äta, det gäller bara att veta vad, menar Mikael. Lite lätt förfrusna bloggare, inte helt rätt klädda för västkustens hårda och kalla vindar. 


Sallad i mängder och även ogräs bland salladen. Jag frågade om inte den gick att äta, och så klart gjorde den det. 


Med stora steg marscherar Mikael i väg med 13 bloggare tätt efter. Eller tätt och tätt, men vi var med i alla fall...


Nästan så det såg ut som en granodling där vi hamnade, men icke då, det var kål i alla möjliga färger och former. Vad sägs om grönkålssparris till exempel? Det gäller att ta vara på grönkålen även efter det att julen är slut. Vacker rosa kålNågon slags kålblomma, som vi senare på kvällen åt på pizzan på Prostens.


Lite slätbladig grönkål kanske?
Vitlök i långa rader
Mikael hade med lätthet kunnat prata i flera timmar till och han hade fler odlingar att visa oss. Jag hade gärna också stannat längre, för det var verkligen intressant att lyssna på Mikael. Tyvärr hann vi inte stanna, vi hade nya äventyr på lut.

Men jag kommer att åka tillbaka och det snart hoppas jag. Mikael berättade att han från och med midsommar kommer att hålla matvandringar på fredagsförmiddagar. Då finns det mer att smaka på och mer att titta på och mycket kommer då att finnas till försäljning i gårdsbutiken. 

En annan spännande sak som Mikael berättade om är hans planer på ett Matens Hus. Han vill skapa en plats för både producenter och konsumenter. Där ska finnas plats för kurser, utställningar och försäljning. Mikael har också stora planer på en restaurang, eller fler, där upplevelsen ska vara helt olik allt som redan finns. Man ska kunna välja att sitta ute i grönsakslandet eller rapsfältet och äta och allt ska vara närproducerat och bara det finaste är bra nog. 


Just nu byggs det nya växthus och Ugglarps grönt ska nu även odla bär och frukt. Det finns med andra ord mycket att hålla utkik efter när det gäller Ugglarps Grönt och Mikael Jidenholm. Detta var alltså del 2 av bloggträffen i Falkenberg 2014. Fortsättning följer...//Malin9 kommentarer:

 1. Vilken fin bloggträff du har ordnat Malin! Kram.

  SvaraRadera
 2. Vilka fantastiska odlingar! Jag vill också kunna odla en massa kul. Men jag har kaniner, rådjur och mördarsniglar emot mig... Så att kunna odla på friland så där är en dröm!

  SvaraRadera
 3. Hängde ju med er via Insta och såg hur många vackra bilder som helst på kål :-) Underbart med så engagerade människor!

  Trevlig påskhelg till dig, Malin!

  Kram

  SvaraRadera
 4. Kålen såg verkligen ut som en liten granskog, inte trodde jag att kål kunde se ut så...
  ska bli spännande att läsa del 3!!
  Kram
  Trevlig påskhelg!!

  SvaraRadera
 5. Så komiskt, jag läste förra numret av Äkta mat nu igår (läser sakta, försöker spara tidningen så den håller länge, hehe) och där hittade jag en intervju med Mikael. Kul! :)

  SvaraRadera
 6. Hoho, jag gillar inställningen att Lars ska provsmaka allt ogräs först! Ska skicka ut Olof på en runda i trädgården också att gnaska på ett och annat. Kan dock vara bra att skölja det innan, någon gillar ju att markera sitt revir här... Och då menar jag faktiskt inte Olof, utan den lite mer håriga familjemedlemmen.

  SvaraRadera
 7. Mikael är verkligen en av de mest otroliga människor vi mött och lyssnat på, vilken inspirerande människa. Snacka om rätt man på rätt plats:)
  Och att börja lördagarna med choklad, oh yes!

  Kramar till dej, finaste Malin

  SvaraRadera
 8. Visst är det mycket ogräs man kan äta som man inte har en aning om. Lite tråkigt att man inte kan plocka sin sallad själv varje dag på väg från jobbet ;)

  SvaraRadera
 9. Haha, javisst är det jag som är framme där med kameran ;)
  Mikael var ju helt fantastisk, så inspirerande alltså kramis!

  SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.