måndag 5 september 2011

KANTARELLRISOTTO OCH GRILLAD ROSTAS


I går var det varmt, nästan så att jag fick tillbaka lite sommarkänsla. Tyvärr försvann solen tidigt, så solsängen stod orörd hela dagen. Kanske bara måste acceptera att det dröjer nio månader till jag får ligga och gotta mig där igen, hemska tanke.


En sak som vi i alla fall passade på att göra, var att grilla. Sommaren mötte hösten i form av kantarellrisotto och grillad härlig rostas från Gårdsbutik Thuresson i Bölse utanför Glommen. Har ni aldrig varit där, så åk dit. Där finns det mesta i köttväg. 


Ella älskar den här maten, hennes favoritmat faktiskt. Dock utan kantareller, så hon fick en egen kastrull. Hon gillar dessutom köttet rosa, precis som det ska vara för att inte förstöra det. Rödvinssås, vitlökssmör och grillad sparris var de övriga tillbehören. 


Inte för att jag vill förstöra känslan, men Ludvigs måltid bestod av grillad korv med bröd... Det enda positiva med hans diet är väl i så fall att han är billig i drift för tillfället. Får ha det i minnet när han 15 år gammal tömmer mitt kylskåp på allt i matväg.


Jag gör grundrisotton efter receptet på förpackningen med arborioris. 


Kantarellrisotto
2-3 dl förvällda kantareller
1 stor vitlöksklyfta
5 schalottenlökar
2 dl vitt vin
4 dl arborioris
ca. 1,3 l varm grönsaksbuljong
2,5 dl färskriven Grana Padano
Olivolja
salt & nymalen svartpeppar


Stek kantareller och finhackad vitlök i en panna tills svampen får lite färg. Ställ åt sidan.
Hacka löken och fräs den i rikligt med olivolja. Låt den inte brännas. 
Vänd i riset och blanda runt med löken tills riset känns torrt. Häll på vinet och låt det ånga bort helt. 
Tillsätt ungefär 6 dl av den varma buljongen, den måste vara varm för annars avstannar kokningen. Rör sakta i riset tills det absorberat all buljong. Tillsätt sedan 1-2 dl av buljongen i taget tills allt har hällts i. Det tar ca. 17-20 minuter innan risotton är klar. Tänk på att risotton måste koka lugnt och regelbundet och att man måste röra runt ofta, så den inte bränner fast i botten. 
Ta sedan bort risotton från plattan och blanda svampblandningen och rör därefter i den rivna osten. Se till att risotton är lös när du rör i osten. Osten gör risotton fastare.
Låt risotton vila något innan servering.


Rödvinssåsen är Leila Lindholms recept, så klart!


Rödvinssås

1 msk olivolja
4 st schalottenlökar
4 klyftor vitlök
1 matsked torkad rosmarin
2.5 dl rödvin
4 dl vatten
2 msk socker
2 msk kalvfond
0.5 msk balsamvinäger
1 tsk majsstärkelse
0.5 dl kallt vatten




Gör så här


1. Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek mörkbrunt tillsammans med rosmarinen.
2. Tillsätt rödvin, vatten, socker, kalvfond och vinäger.
3. Reducera (koka ner) vätskan till hälften och sila sedan genom en finmaskig sil.
4. Blanda majsstärkelsen med det kalla vattnet och red av den silade såsen.


Det finns många recept på rödvinssås, men detta är den bästa! Bara så ni vet. 


Detta var vår söndagsmiddag, vad åt ni? Snälla, skriv en kommentar och berätta. Ni kan lika gärna berätta vad ni åt i lördags, eller fredags. 














4 kommentarer:

  1. Åh, fy tusan så gott!

    Jag har faktiskt lite kantareller hemma nu...
    Om man skulle...

    Pöss!

    SvaraRadera
  2. I fredags kotlett med klyftpotatis och tzatziki.
    I lördags blev det stekt lax med kokt potatis o en sås på creme fraiche, rödlök, vitpeppar, dill o citron. Mums!
    Igår blev det middag på Max efter dansen hahaha.

    SvaraRadera
  3. Åh, kantarellrisotto. KANTARELLrisotto. Kan det bli bättre än så? Risotto är mer eller mindre det bästa som finns, ja förutom kantareller då, så ihop måste det vara helt himmelskt! Mmmmm

    SvaraRadera
  4. Ser fantastiskt gott ut. Bra!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.