fredag 24 januari 2020

CHILI- & VITLÖKSFRÄSTA KRÄFTSKJÄRTAR MED GUACAMOLE OCH FRITERADE TORTILLACHIPS




Bor man i Glommen har man ibland lättare att att få tillgång till färska havskräftor och det är en otrolig lyx. Så i stället för att äta hummer till förrätt på nyår blev det för oss havskräftor. Känns rimligt ändå. Eftersom vi körde mexikanskt tema på nyår var vi ju tvungna att tänka till hur vi skulle få in temat i förrätten. Ja, i alla rätter så klart, men i dag med fokus på just förrätten. 

Vi, jag och min bff Jenny, bestämde oss för att tillaga den från råa och att skala dem innan vi stekte dem. Detta visade sig vara en riktigt bra idé. Förrätten blev otroligt god!

Chili- & vitlöksfrästa kräftor 
1 kg färska havskräftor
1-2 röd chili
3 vitlöksklyftor
olivolja
flingsalt & svartpeppar
1 kruka färsk koriander

Skala de råa kräftorna. Finhacka vitlök & chili och fräs detta i olivolja. Tillsätt kräftorna och vänd runt försiktigt. Kräftorna tar inte många minuter att bli klara. Salta och peppra lätt. 
Hacka koriandern och vänd ner tillsammans med kräftorna. 

Servera detta tillsammans med fiterade tortillachips och guacamole. 

Lite Margarita hör till mexikanskt tema

Friterade tortillachips
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 msk olja
2 dl mjölk


Blanda samman alla torra ingredienser. Värm mjölken tillsammans med oljan. Mjölken ska vara 37 grader, är den varmare blir bröden inte lika fluffiga. Bakpulvret kan då inte göra sitt jobb. Häll långsamt den varma mjölken över mjölblandningen. Blanda till en kletig deg. 

Knåda degen på mjölat bord i ca. 2 minuter. Lägg på tallrik och täck med fuktig kökshandduk. Låt vila i ca. 20 minuter. När degen vilat delas den i åtta bitar, som rullas till bollar. Lägg tillbaka på fatet och låt vila i 10 minuter till. 

Kavla ut till rundlar och skär ut små trekanter, stora som tortillachips.  

Värm nu upp naturell olja i kastrull till ca. 160grader och fritera chipsen tills de är gyllene. Var försiktig och ha ett lock i närheten. Lägg över de friterade chipsen på hushållspapper fram till servering. 



Guacamole
2 mogna avokado
2 tomater
schalottenlök
1-2 tsk sambal oe1ek 
1 pressad vitlöksklyfta
2/3 dl tacosås
1 dl créme fraiche
några droppar tabasco
1/2 lime
salt och peppar

Mosa avokadon med gaffel. Blanda ner hackad tomat, lök och pressad vitlök. Tillsätt sambal oelek, tacosås och créme fraiche. Blanda ihop ingredienserna och smaka av med limesaft, tabasco, salt och peppar. 


Inte särskilt mexikanskt, men hör nyår till. Eller rättelse...


Lite bubbel hör livet till!



//Malin



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.