fredag 20 september 2019

TOMATPAJ MED BALSAMICOLÖK & GRUYERESom ganska sen tomatgillare känner jag mig otroligt stolt när jag lagar en maträtt där tomat faktiskt är huvudingrediensen. För mig känns det stort och vuxet på något sätt. Men jag har också största respekt för personer inte inte tycker om tomat, har ju varit en i gänget till alldeles nyligen. Det är ju också så, som alla alltid sagt till mig, att svenska solmogna tomater är något speciellt. När säsongen är över kommer jag inte köpa hem hårda trista stressodlade tomater, utan kommer tålmodigt vänta till nästa säsong. Psst, skulle det inte vara härligt att snabbspola fram till april nu? Så säg, så säg! 

Nähä, går inte det. Då får det bli en paj i stället...

Tomatpaj

Pajdeg
3 dl vetemjöl
125g kallt smör
3 msk kallt vatten

Mixa samman till en deg och ställ kallt i kylen i ca. 30 minuter. Kavla ut och täck en pajform. Nagga bottnen med gaffel och klä in kanterna med lite aluminumfolie. Förgrädda pajen på 225 grader i ca. 10-15 minuter. 

Fyllning
ca. 10-15 småtomater
1 rödlök
1 purjolök, välsköljd
1 msk balsamvinäger
1 msk smör
flingsalt & svartpeppar

Äggstanning
3 ägg
2 dl créme fraiche Franska örter
1 dl riven gruyere (el. valfri ost)
flingsalt & svartpeppar
2 dl riven gruyere
färska hackade örterStrimla rödlök och purjolök och fräs i smör. Häll på balsamvinäger och låt puttra några minuter. Salta och peppra lätt. Lägg detta i botten på den förgräddade pajen. Vispa samman äggstanningen och häll försiktigt ovanpå löken i pajformen. Dela tomaterna i halvor och placera ut med snittytan uppåt. Strö över riven ost och lite hackade färska örter.Baka i ugnen på 200 grader i ca. 40-50 minuter. Pajen ska ha stelnat och fått fin gyllene färg. Varje gång jag gör paj, vilket är alldeles för sällan, säger jag "Det är ju så gott med paj, varför gör jag inte det oftare?". Ja, så även i går alltså. Nu är det ju bara jag och Lars som äter matpaj, så kanske är av just den anledningen jag inte gör det så ofta. 
Trevlig helg!


//Malin
2 kommentarer:

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.