tisdag 30 juli 2019

MIDDAG MEXICAN STYLE - LIME- & KORIANDERRIS MED SVARTA BÖNOR, TOMAT- & MANGOSALSA, PARMESANRULLAD HABANEROMAJS MED MISOSMÖR



Sedan min och Jennys londonresa har jag grunnat på detta recept. Vi åt nämligen på en riktigt bra mexikansk restaurang i Soho och beställde där in både majs och en risrätt liknande detta recept. Smakar inte exakt, men bra j..la nära i alla fall. Majs brukar vi vanligtvis inte lägga ner så mycket arbete på här hemma, utan brukar mest bli grillad förkokt majs med salt och smör. Inget fel på det heller, men detta slog nog faktiskt det ändå. Kanske ska ta och leta upp lite självplock av majs i närområdet. Det är ju ändå inget strandväder just nu...


Lime- & korianderris med svarta bönor
6 dl kokt basmatiris
1 fp kokta svarta bönor
1 kruka koriander
1 lime, saften
3-4 dl riven ost
flingssalt & svartpeppar

Koka riset enligt förpackningen och låt svalna något. Rör därefter ner bönor, hackad koriander och 2/3 av osten. Pressa över limen, salta och peppra och rör om tills allt blandats väl. Fördela blandningen i 6 st små ugnsfasta formar och toppa med riven ost. Jag valde parmesanost, men gör jag om det kommer jag att välja en annan ost som smälter lite lättare. Detta kan förberedas i god tid innan serveringen och sedan är det bara att värma på formarna i ugnen på ca. 200grader i ca. 20 minuter tills allt blivit varmt och osten smält. 




Parmesanrullad grillad majs med habaneromajjo, misosmör & koriander
4 färska majskolvar
3 dl majonnäs
Habanerotabasco
4 dl finriven parmesanost
1/2 kruka färsk koriander

Misosmör
100g smör
2-3 msk misopasta
cayennepeppar
svartpeppar

Börja med att dra av "skägget" på majsen. Låt blasten vara kvar. Lägg sedan majskolvarna i kallt vatten i ca. 1h. Under tiden kan man göra habaneromajjon och misosmöret. 




Blanda majonnäs med tabasco med habanerosmak. Hur mycket beror på hur känslig man är, så smaka av under tiden. Det får vara ganska bra häs i den enligt mig!

Misopasta blandas samman med rumsvarmt smör och kryddas med lite cayennepeppar och svartpeppar. Inget salt behövs, finns tillräckligt i både misopasta och smöret. Börja med 2 msk miso och smaka av även här. Misopasta är full av umamismak och kan för många vara en lite ovan smak. Forma smöret till en korv i bakplåtspapper och ställ i kylskåp för att stelna. 





När majsen legat i vattnet 1 h är det dags att grilla dem. Grilla dem med blasten på i ca. 25-30 minuter. Ta därefter bort blasten och lägg tillbaka dem på grillen. Pensla nu majsen med habaneromajonnäsen under andra grillningen tills dess att majsen fått fin gyllene färg. 

Efter det är det misosmörets tur att "work its magic". Låt smöret smälta över majskolvarna och rulla dem sedan genast i finriven parmesanost. Lägg upp på serveringsfat och strö över rikligt med hackad koriander. Ät och njut!






Tomat- & mangosalsa är verkligen en favorit. Fräscht med mango tillsammans med hettan från chilin. Passar till vanlig tacos också eller varför inte Pulled pork. 

Tomat- & mangosalsa
1 låda körsbärstomater
1/2 paket frusen mango (upptinad)
2 salladslökar
1-2 tsk hackad vitlök & chili i olja el. sambal oelek
1-2 msk olivolja
1/2 kruka färsk koriander
flingsalt & svartpeppar

Dela tomaterna i bitar och blanda samman med mango, finstrimlad salladslök och chilipasta. Vänd ner hackad färsk koriander och ringla över olivolja. Vända samman allt och smaka av med salt och peppar. 




Vi grillade även fläskytterfilé som jag kryddat med Mill&Mortars mexikanska kryddblandning Gringo. En bra kryddblandning utan tillsatser. På köttet passade det även väldigt bra med misosmör.






//Malin




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.