onsdag 1 maj 2019

LJUMMEN GRYNSALLAD MED RÖDBETOR, FETAOST OCH SVENSK SPARRISJag är inne i en riktig sparrisperiod. Äter sparris som om det inte fanns någon morgondag. Har fram till i dag ätit den importerade sparrisen som jag hittat på Ica och Willys. Men i dag var det då äntligen dags för premiären av den lokalt odlade sparrisen från Lilla Lis i Stafsinge, ett stenkast från Glommen. Ja, ett långt stenkast, eller väldigt långt stenkast kastat av en jätte med stora biceps. I vilket fall som helst så är det nära och jag är så pepp. 

Efter jag stängt stugan i dag drog jag bort till Jeannettes lilla sparrisbod där man tar sin sparris och swishar pengar. Undra om Jeannette har dygnet-runt-öppet? Får nog kolla upp. 

Påsen med ekologiska 5 gryner fick jag i en vinst från Zeta i förra veckan. Kan ni tänka, jag vann en tävling anordnad av Zeta och Smakbox. Blev tokglad, så klart! Jag vann en låda fylld med godsaker och då bland annat dessa gryn. 

En väldigt lätt sallad att göra och den är otroligt god. Jag serverade grillad kycklingfilé till den ljumna grynsalladen. 

Ljummen grynsallad
1 1/2 dl ekologiska 5 gryn från Zeta
4 rödbetor
1 rödlök
250g färsk sparris
150g fetaost
olivolja
flingsalt & svartpeppar

Dela rödbetorna i kvartar, löken i klyftor och skär sparrisen i fyra delar. Lägg betor i en form och lök och sparris i en annan. Ringla olivolja över och salta och peppra. Börja med att baka betorna i ugnen på 200 grader i ca. 20-25 minuter. När ca. halva tiden gått ställs lök och sparris också in i ugnen. Koka nu grynen enligt instruktionerna på förpackningen. 

När alla delar är förberedda är det bara att sätta samman salladen. Blanda alltså samman allt, men spara några fina sparristoppar och lite fetaost att toppa salladen med. Dra även några drag med pepparkvarnen och strö över lite flingsalt. 

Ps, salladen är lika god kall.


Smaklig måltid!

//Malin
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.