söndag 26 november 2017

SOCKER- & KANELDOPPADE SAFFRANSMUNKARMindre än 1 månad till julafton, kan ni fatta? Vips så var hösten över. Ganska skönt om ni frågar mig, för november är en ganska kelig månad. Min dotter fyller år i november och det är det enda som är trivsamt i den här månaden. 

December är en mycket trevligare månad. Så fort man får in advent i huset så känns livet lite lättare att leva. Äsch, livet är alltid lätt att leva när man mår så bra som jag gör, men ni fattar grejen. 

Med julen kommer även saffranet som även det gör livet ännu lite lättare. Hittade lite fint iranskt saffran som jag fått av mor och far en gång, efter en tur till Hötorgshallen i Stockholm. Matgåvor gör alltid en foodie lycklig, kom ihåg det! 
Det saffranet har fått rombada ett ta i väntan på bakdags. Lars hade en slatt mörk rom som inte var alltför svindyr, den fick jag till mitt bakförberedande. 
Så idag var det då sedan dags för årets första saffransbullebak. Jag valde den här gången en lite annorlunda variant. En variant jag kom på själv och som jag anade skulle bli en fullpottare, nämligen saffransmunkar. Har bakat munkar en gång tidigare bara, men fritering har jag övat på sedan förra gången så det var jag inte orolig över. 

Jag valde dock att göra munkar av halva dagen och lussekatter av andra halvan. Sockerdoppade lussebullar, för att vara exakt. 

Socker- & kaneldoppade saffransmunkar
1 g saffran
3 dl mjölk
50 g färsk jäst för söta degar
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
2 st ägg
ca. 13 dl vetemjöl
1-1 1/2 liter naturell olja till fritering (solrosolja)

Socker och kanel till topping

glasyr
1 dl florsocker
2 tsk vatten
strössel

Värm mjölk med saffran i till ca.37 grader och häll över smulad jäst i bakbunke eller hushållsmaskin. Jag använder alltid en hushållsmaskin. Rör tills jästen lösts upp. 

Rör ner strösocker, salt, mjukt smör och ägg. Tillsätt därefter lite mjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.

Jäs degen under bakduk till dubbel storlek, i 45–60 minuter.

Häll ut degen på ett mjölat bakbord och knåda den lite försiktigt. Dela degen i två, om du även vill göra vanliga lussekatter av degen.  

Dela degen i 10-12 bitar och rulla dem till bullar. Stick ett finger genom bullen och snurra degen runt fingret till en ring. Jäs munkarna under bakduk till dubbel storlek i cirka 45 minuter.

Nu till friteringen då, som faktiskt inte är så krångligt som man lätt för för sig. Värm oljan i en djup, tjockbottnad kastrull till 180 grader. Termometer är nödvändigt tycker jag. 

Lägg försiktigt ner ett par munkar i taget i den heta oljan och fritera dem tills de är gyllene (cirka 1 minut per sida). 

Lyft upp munkarna med hålslev och låt dem lite kort landa på ett bit hushållspapper. Inte för länge dock, eftersom sockret och kanelen måste kunna fastna på munken. Om du vill göra glasyr på några bör dessa svalna helt innan glasyren breds på. 

Vansinnigt goda munkar!


//Malin
2 kommentarer:

 1. Men alltså!! Lägg av så gott!!

  Kram Jenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du, det blev otroligt bra! De är ju helt klart bäst nygjorda. Mmmm!

   Kram kram

   Radera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.