söndag 1 oktober 2017

CITRONPAJ MED ITALIENSK MARÄNG


Om du tycker om syrliga och fräscha desserter, så är detta något för dig! Föredrar du tunga chokladdesserter, så leta vidare...

Igår hade vi besök av min gamla kollega Gerd och hennes man Lasse. Riktigt fina människor och jag saknar min Majsan faktiskt, så är det ju. Tur då att få tillbringa kvällen med henne och Lasse. Kan nu leva på detta ett tag och sedan får vi helt enkelt boka in en ny träff. Inte värre än så. 



Jag börjar med att delge er receptet på desserten. Börjar baklänges med andra ord. Men lugn, resten kommer att komma också, bara lite mer att skriva, så tar lite tid. 

Den här pajen har jag gjort tidigare, men då utan marängen. Receptet på citronpajen kommer från Mary Berry, domaren i engelska "The Great British Bake Off". Älskar hennes namn, Mary Berry låter som en lyxig bärkaka. 

Lemon tart
175 g vetemjöl
100 g smör
25 g florsocker
1 äggula
1 tsk kallt vatten

Fyllning
5 ägg
125 g grädde
225 g socker
3-4 citroner, juice och finrivet skal


florsocker för garnering

Mixa mjöl, smör och florsocker i en matberedare tills det liknar brödsmulor. Tillsätt sedan äggula och vatten.


Mixa tills allt blandats ordentligt och knåda sedan ihop degen till en boll. Ställ kallt i ca 15 minuter.


Smöra en pajform med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter.
Ta loss bottnen och lägg på bakplåtspapper. Rita en ring runt om som är ca 4 cm större än själva bottnen.


Mjöla bottnen och placera degen ovanpå. Kavla ut degen så att den täcker den ritade cirkeln runt bottnen. Lyft upp och placera i pajformen. Ställ kallt i ca. 30 minuter.


Nagga bottnen och lägg folie över kanterna, så de inte sjunker ner under förgräddningen. Grädda i ca 12-15 minuter på 200 grader. Ta bort folien och jämna till kanterna om det behövs. Grädda sedan i ytterligare 10-12 minuter, tills pajbottnen är torr och fått fin färg.


Ställ för att kallna medan du gör fyllningen. Sänk också ugnen till 170 grader.

Fyllning
Knäck äggen i en skål och vispa samman dem. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda väl. 

Häll fyllningen i den avsvalnade pajformen. För att undvika spill kan man hälla i lite fyllning innan formen går in i ugnen och fylla på resten när formen är på plats i ugnen. 

Baka i ca 30-35 minuter eller tills pajen känns klar. Den ska vara lite lösare i mitten än i kanterna. 

Låt pajen kallna något och lyft sedan upp pajen ur formen. Det lättaste sättet är att ställa pajen på en burk, och låta den löstagbara kanten falla ner på underlaget. 

Italiensk maräng
4 äggvitor
1/2 vatten (ca 1/2 dl)

2 1/4 dl socker

Koka upp socker och vatten i kastrull till detta uppnår 121 grader. Vispa under tiden äggvitorna till hårt skum. Häll sedan sockerlösningen i tunn stråle ner i äggvitan, samtidigt som du fortsätter att vispa. När allt är i fortsätter du att vispa tills dess att marängen är kall. 

Spritsa ut marängen ovanpå pajen och bränn av marängen med en brännare. Har man ingen kan man använda grillfunktionen i ugnen, men lite svårare. Jag råkade sätta eld på marängtopparna med brännaren, fick blåsa ut innan servering. 


Fantastiskt gott faktiskt! 

Ska nog gå och ta mig en bit paj nu faktiskt. Hade ju turen att bli en del över. Väldigt passande en lite gråmulen söndagseftermiddag i oktober. 



//Malin




2 kommentarer:

  1. Föredrar lätta, syrliga och marängsöta efterrätter vilken dag som helst. Italiensk maräng gillar vi skarpt att använda, det är så smidigt att förbereda har vi märkt och sen bara klatta på när det ska serveras!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag föredrar det mesta. Lättast så... ;-)

      Kram kram

      Radera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.