torsdag 9 februari 2017

ASIATISKA MUSSLOR MED KORIANDER, LIME OCH CHILI & VIK-VILA-BRÖD


Musslor är gott, väldigt gott. Det är dessutom billig mat, så inte många fel där inte. Köpte ett nät för 39 kronor på Hav52. Jag brukar ofta göra gräddiga musslor med vin, men idag blev det i stället asiatisk touch med lime, chili och koriander. 

Passade öven på att baka ett vik-vila-bröd från boken Enklare bröd av Martin Johansson. Kan vara världens lättaste bröd, och resultatet blir alltid bra. 

Asiatiska musslor
1 nät musslor
3 st salladslökar
1 st röd chili
2 st vitlöksklyftor
1 lime, saften 
2 dl torrt vitt vin
1 kruka koriander
flingsalt

Skrubba musslorna och släng de som har trasiga skal. Öppna musslor knackas i diskhon och om de fortfarande är öppna, ska de slängas. Stängs de, så är de okej.

Fräs lök och vitlök i olivolja och tillsätt därefter, chili, lime och vin. Smaka av med lite flingsalt. 

Tillsätt musslorna och lägg på locket. Låt musslorna koka i ca. 3-4 minuter och skaka dem nån gång under tiden.

När musslorna har öppnat sig är de klara. Släng de musslor som inte öppnat sig. 

Lägg musslorna i en stor skål och häll över såsen. Toppa med massa grovt hackad koriander.Vik-vila-bröd (1 limpa)
10 g jäst
300 g kallt vatten
6-9 g salt
390 g vetemjöl special

Blanda ut jästen i det kalla vattnet. Blanda till jästen är upplöst. Häll i allt mjölet och saltet och rör ihop till en deg. Låt jäsa i 30 minuter. Efter 30 minuter ska man vika brödet i bunken. Ta tag i degen och vik dubbelt. Fortsätt tills du vikt ett helt varv. Detta ska man göra 3 gånger med 30 minuters mellanrum. 

När man vikt klart brödet ska det jäsa i en timme i bunken. 
Därefter ska degen hällas ut på en bakhandduk med ganska rikligt med mjöl på. Dra ut degen till en rektangel och vik dubbelt. Gör sedan ett löst paket av handduken och låt jäsa i 1 h. 

Sätt under tiden ugnen på 250 grader. Ställ in två plåtar, en vanlig plåt i mitten av ugnen och en oöm plåt i nedre delen av ugnen. 

När degen jäst klart så vänds degen upp på bakplåtspapper, gärna med skarven uppåt. Pappret kasas sedan in i på den heta plåten mitt i ugnen. På den nedre plåten läggs några isbitar. Detta för att få en knaprig yta.


Efter 15 minuter öppnar man ugnen och släpper ut ånga. Detta upprepas var femte minut till brödet stått inne i ca 30-35 minuter.
I morgon fredag, igen...


//Malin1 kommentar:

  1. Musslor och bröd kan vara det godaste som finns. Med bubbel till är det magi. Musselakademins ledamot sparar det här receptet till kommande möte. Asiatiskt är alltid gott! Kram!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.