onsdag 4 februari 2015

LÅGTEMPERERAD RYGGBIFF OCH KÅLROTSRÖSTIRyggbiff har blivit det kött jag oftast köper när jag åker till Thuressons. Det är ett säkert kort, då jag vet att det köttet alltid motsvarar mina förväntningar. Innan ryggbiffens tid i huset var det rostas som gällde. Också det en väldigt fin köttdetalj. 

Inte ofta jag tillreder ryggbiff i hel bit, men efter ett tips av en vän fick det bli så den här gången. Det var inte bara kött i hel bit jag fick tips om, utan även att tillaga köttet i ugnen på låg temperatur under många många timmar. 60 grader rättare sagt och för mig tog detta 5 timmar. Det gäller alltså att börja i tid, men inte heller för tidigt. Jag väntar hellre på att köttet ska bli klart än att äta kallt eller överstekt kött. Ska ni bjuda på maträtten är det med andra ord viktigt att ha mycket vin och rejält med tilltugg att knapra på i väntan på köttet. 

Kålrotsrösti kommer jag absolut att göra igen, riktigt riktigt gott. Jag håller igen lite på kolhydrater nu, och kålrot är då ett bra rotfruktsval. 

Med ost som smälter i röstin, ett perfekt rosastekt kött med vitlökssmör på toppen så har man sig ett Halleluja moment!

Kålrotsrösti
300 g riven kålrot
1 riven gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
1 - 1 1/2 msk flingsalt
svartpeppar
2-3 dl riven Kvibille Cheddar

Blanda riven kålrot, lök och vitlök. Salta och peppra. Fräs i smör i några minuter. Tillsätt riven ost och forma till 4 små plättar. Stek till röstin fått fin färg och känns genomstekt.
Lågtempererad ryggbif
hel bit ryggbiff
flingsalt
grovmalen svartpeppar

Vänd köttet i flingsalt och svartpeppar. Stek hastigt alla ytor av köttet i smör i en het stekpanna. Linda in köttet i folie. Stick in köttermometer i köttet och ställ in det i ugnen på 60 grader. 
Ta ut köttet när det når 55 grader och låt det vila i ca. 15-20 minuter. Köttet blir då rosa rakt igenom och helt perfekt! Ett kött väl värt att vänta på!


Ja, kan lätt tänka mig mig att äta det här snart igen. Gärna redan i morgon...//Malin
7 kommentarer:

 1. Mmmm, måste testa��

  SvaraRadera
 2. Kålrot? En sån har jag ju i kylen! Hurra!
  (önskar jag också hade ryggbiff i kylen men men man kan ju inte få allt)

  SvaraRadera
  Svar
  1. 50% täckning är ju ganska så bra det. Är säkert gott till en bit lax eller kycklingfilé också.

   Kram kram

   Radera
 3. Så gott att steka kött helt i bit! Du har verkligen lyckats perfekt! Jag blir sugen när jag ser den rosa färgen! Kram och fin helg!

  SvaraRadera
 4. Herregud vad det ser gott ut :) Chokladen har 25 g kolhydrater per 100 gram! Säger inte mig ett smack? Är det bra eller dåligt? kram Sofia

  SvaraRadera
 5. Måste testa att långlaga kött på detta vis - ser sååå gott ut! Kram

  SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.