söndag 8 februari 2015

GRILLAT LÅNGKOKT FLÄSKLÄGG MED GALET GOD GLAZE OCH LITE SCHLAGERBUBBEL

Nuuuuu kör vi! Äntligen är schlagercirkusen igång igen. En hel vår fylld av glitter och glamour. Kan man bli annat än glad? Jo, jag vet att det är många där ute som inte håller med mig, men även många som gör det. Läste till exempel i Melloprogrammagasinet om Henrik & Arne Brodin, ett par som åker land och rike runt och besöker alla festivaler, även Eurovision. De börjar planera sin tour sedan i oktober och kör sedan fullt ut! De förlovade sig i Moskva och gifter sig nästa gång Sverige vinner. Tänkte föreslå detta för familjen i kväll. Kanske att starten går i oktober i år då...

Tror kanske att en mer liberal schlagerdyrkan passar mig bättre. Jag besöker i alla fall en festival om året. Genrepet i Göteborg besöks varje år tillsammans med mamma och barnen. Jag gillar fördelningen av ansvarsområden där också. Mamma sitter redo och bokar platser när de släpps, mamma betalar biljetterna, mamma betalar mat på restaurang innan showen, mamma betalar godis till barnen. Jag bokar restaurang och kör till Göteborg. Ni hör ju så bra det är uppdelat! Tack mamma! <3 

Så inför melodifestivalens första deltävling i lördags kväll var jag laddad, hade mina favoriter och visste redan allt programledarna skulle säga. Jag kunde med andra ord fokusera på våra gäster och berätta för dem allt kul Filippa Bark skulle säga och hur tonartshöjningarna i låtarna låg i år. 

Kvällen till ära körde jag med glittrig guldhatt och Lars med silverhatt. Inte nog med det, vi drack även Schlagerprosecco till desserten!

Schlagerproseccon är ett friskt och fruktigt bubbel med tydlig smak av gröna äpplen. Ett prisvärt bubbel som ingår i Systembolagets beställningssortiment. Lägger ni en beställning nu så borde ni ha det till nästa veckas deltävling. 87 kronor kostar Schlagerproseccon och HÄR hittar ni det på Systembolagets hemsida. 

Schlagerproseccon är dessutom en kul "Gå-bort-present" i dessa Schlagertider. 




Vi gav inte våra gäster enbart bubbel, lite mat fick de så klart också. Eller ganska så mycket mat kanske man kan säga. 



Charkuterier fungerar i alla lägen. Goda ostar, salami, svensk lufttorkad skinka, oliver, vindruvor, marmelad och kex. Ja, detta hade jag kunnat nöja mig med. Hur gott som helst och vi länsade tallrikarna kan jag meddela. Är det något jag är bra på så är det att äta mat och dricka bubbel. Inte illa det!

Efter denna feast dukade jag fram ett litet experiment. Ni som följer mig på Instagram har där sett att jag flera gånger köpt Schweinhaxe på Thuressons. Rimmat fläsklägg som de sedan grillar från rått tillstånd. Det är så gott! Jag fick då idén att koka fläsklägg i liknande buljong jag använder till revbenskok. För att efter det grilla och pensla dem med glaze. 

Vad jag inte räknat med var Oles framfart. I Glommen, där vi bor, blåser det mest hela tiden så vi är relativt vana vid vind. Men Ole, Alexander, Simone och Sven och deras vänner ogillas starkt. Som tur är så har Lars en overall för vuxna och klarar allehanda väder. Han fick därför ta på overall och pannlampa och ställa sig vid grillen. Det gick en stund, men sedan blandades glazen med sand från närliggande strand och då var det inte roligt längre. Köttet fick gå in på grill i ugnen. 

Jag gjorde missen att glömma ta kort på de olika stadierna av köttet. Första stadiet var sju bakre fläsklägg med svålen på. Tog med andra ord upp hela kylen. Jag fick koka dem i två omgångar i den största kräftkokargrytan jag kunde hitta. 


Kokt fläsklägg
3 st färska lägg med svålen kvar
3 lagerblad
33 cl mörk lager
14 vitpepparkorn
1 dl salt
2 morötter
2 palsternackor
1 stor gul lök

Skölj läggen noga och lägg i stor gryta. Täck med vatten och koka upp. Skumma bort allt bös som lägger sig vid ytan. 
Tillsätt öl, lök i klyftor, morötter och palsternackor i bitar, pepparkorn, lagerblad och salt. 
Låt köttet koka i 1 1/2-2 timmar. Kokar det för länge släpper köttet från benet. Lagom är bäst...

När köttet kokat klart får det svalna. Jag kylde ner köttet och sedan fick det ligga kvar i grytan i kylskåpet. Jag förberedde läggen dagen innan vi skulle äta det. När buljongen kallnat blev den som en gelé runt köttet. 
När köttet sedan ska grillas skärs svålen bort från benet. 

Eftersom köttet låg i kylskåpet innan det skulle grillas var det väldigt kallt. Det skulle med andra ord ta väldigt lång tid att få varmt. Jag lät det därför ligga i ugnen på 125 grader i ca. 30 minuter innan det skulle grillas och glazas. 




Receptet på glazen fick jag av en av mina elever redan i höstas. Det visade sig vara ett riktigt toppenrecept, som jag kommer att använda fler gånger. 

Glaze
2 dl ketchup
1 dl honung
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
2 msk soja
1 msk worcestershiresås
1 msk curry
1/2 kryddmått paprikapulver
1 msk pressad citron
1 tsk tabasco
1 krm peppar
1/2 tsk salt

Blanda samman alla ingredienser i en kastrull och låt småsjuda i ca. 10 minuter. Låt svalna och glaza sedan på! 



Bilderna gör inte köttet rättvisa, men lovar er att det var riktigt gott. Till nästa gång ska vi nog knyta ihop köttet med steksnöre innan grillningen, för att det ska hålla ihop lite bättre. 
Det är mycket kött på fläsklägg och genom att både koka och grilla köttet så blir det finemang! En riktigt billig köttdetalj dessutom. Kan inte bli mycket bättre!


Sötpotatis i klyftor, ugnsbakade körbärstomater, kall vitlökssås, vitlökssmör och sallad passade utmärkt till fläsklägget. 

Ett tips är att ringa och beställa fläskläggen hos er lokala slaktare. För att komma till Gårdsbutik Thuresson ringer ni 0346-92307. 

Vill ni tips på ett annat sätt att tillreda fläsklägg så kan ni titta in hos mina fina vänner Anki & Håkan med bloggen Mårtenssons Kök. Där bjöd de in till Tysk afton med Schwseinhaxe, surkål och Henkeltrocken. Inte illa alls med andra ord. 


Ha en skön vecka, snart är det fredag igen!

//Malin






7 kommentarer:

  1. Schlagercirusen är i gång och jag älskar det även om de flesta låtarna är ganska bedrövliga. Det är få som sätter sig direkt. Hur som helst brukar det bli bra i slutändan. Några skrällar, några självklara. Programledarna tyckte jag var väldigt bra. Speciellt Filippa Bark.
    Säger varje år att jag ska gå på tillställningen men blir aldrig av. Perfekt upplägg att gå på genrepet och sen sitta i soffan med bubbel när det gäller. Ska ta mig i kragen till nästa år!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar dansare, eller menar så klart dans... ;-) Stillasittande barfotakillar göre sig ej besvär. Inte sånger om skilsmässor heller så ingen favvo. Gillar inte ballader i allmänhet, det ska vara röj!

      Kram kram

      Radera
  2. Underbart melloinlägg och härlig matinspiration - som alltid. Tack för det!
    Har också köpt upp mig på schlagerbubbel :) Nu köööör vi!!

    SvaraRadera
  3. Wow vilken värdinna :) coolast i stan :) schlagerbabe som kan laga god mat hurra när kan jag komma? ;) kram Sofia

    SvaraRadera
  4. Ja, äntligen är mellofesten igång! Vad man än tycker om bidragen så är det kul att kika på deltävlingarna och njuta av god mat. Vi drar ned till Malmö till helgen för att spana in nästa delfinal. Och förhoppningsvis en massa god mat. Och självklart bubbel! Dock inte schlagerbubbel, du vet, jag och prosecco är inte så tighta.
    Men det var annars en massa gott du bjöd på! Glazen bokmärker jag direkt! Jag älskar glaze. När jag väl äter kött vill jag ha riktigt bra kött och då kan det få kosta lite extra. Men jag är lite yrkesskadad och ser alldeles för många unga drabbas av tarmcancer så vi har dragit ned vårt köttätande rejält. Men visst är det ljuvligt gott med en fin bit kött ibland.

    SvaraRadera
  5. SÅ himla gott det ser ut alltså! Måste testa! Kram

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.