måndag 5 januari 2015

TOMAT-TARTE TATIN - OCH LITE NYÅR

Nu dröjer det lite mellan inläggen på bloggen och så kanske det blir ett tag framöver. Har tagit julledigt från både jobb och blogg och det känns ganska bra. Jag skriver när jag har något att dela med mig av och när jag har tid att skriva ner det jag lagar. Det tar sin tid att får ner ett inlägg och ibland finns inte den tiden helt enkelt. Hoppas ni står ut med mig ändå. 




Har haft en helt underbar jul och nyår. Julen spenderas hemmavid medan nyår tillbringades i Dalarna. Ni som följer mig på Instagram har kunnat följa min vecka där. Det har varit mycket mys, mat och skratt. När vi kom var det kallt och snön låg så vacker på marken. Två dagar senare var det plusgrader och snön hade regnat bort. Vilket antiklimax alltså! Gick från minus 24 grader till plus 5 på två dagar. Barnen hann i alla fall vara ute och leka i snön innan den försvann. Ett mål med resan var att få några dagars skidåkning. Kan erkänna att vi var skeptiska när vi hörde regnet smattra på taket...

Konstigt nog gick det alldeles utmärkt att åka skidor i Romme trots detta. Där var konstsnö i backarna och grönt runt omkring. Kändes hur konstigt som helst, men var fullkomligt underbart att få svischa ner för backarna. Hmm, svischa och svischa men i alla fall ta mig ner. Ramlade två gånger och dessa både när jag skulle av ankarliften med ett barn som sällskap. Vred knäet ganska bra en av gångerna som nu värker lite onödigt. 




Vi hade strålande sol och bara nån stackars minusgrad, med andra ord helt ljuvligt skidväder. Himlen var strålande vacker så det blev en del foton tagna. Lördag och söndag i backen fick vi och skidabstinensen stillades något. 



Barnen har bara åkt skidor två gånger tidigare men klarade det hur bra som helst! Ludvig körde störtlopp mest hela tiden, vilket gjorde att mamma Malin hade svårigheter att slappna av. Störtlopp i svart pist... Ja, ni hör ju. Ella höll sig på benen och tog sig ner överallt, måste ärvt sin mammas talang. Host host..

Jag kommer att redovisa nyårsmaten vid ett senare tillfälle, för idag blir det förrätten vi bjöd på när vi hade besök av våra föräldrar innan vi drog till Ludvika. En förrätt som jag för några år sedan aldrig skulle tagit i min mun. Har nämligen rätt nyligen lärt mig att äta och också tycka om tomater. 

Missade att köpa hem smördeg vilket visade sig bli en lyckoträff. Det var ju nämligen hur enkelt som helst att göra en egen. Har liksom inte tänkt på det tidigare. 



Smördeg
250 g smör
4 dl vetemjöl
1 dl vatten

Blanda mjöl, vatten och hälften av smöret till en deg. Resultatet blir bäst om alla ingredienser är kalla. Låt degen vila i kyl ca. 30 min. Kavla ut degen till en kvadrat ca 35x35 cm. Hyvla eller skiva resten av smöret och lägg det på halva degplattan. Vik upp degen över smöret. Kavla eller tryck ut degen till en fyrkant ca 40x20 cm. Se till att inget smör tränger ut. Vik ihop degen i tre delar åt ena hållet och två delar åt andra hållet.

Låt vila i kyl ca 15 min. Upprepa kavling och vikning ytterligare två-tre gånger. Degen är sedan färdig för användning.

Recept från Arla.se



Tomat tarte tatin
500 g körsbärstomater
4 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 msk crema di balsamico
2 tsk torkade provensalska örter
1 nypa socker
flingsalt och nymald svartpeppar
smördeg

färsk timjan till dekoration

Sätt ugnen på 200 grader. Börja med att skära ut en cirkel av smördegen som är lika stor som pannan eller pajformen du tänkt använda. Jag stekte mina tomater i en stekpanna, men hällde sedan över dem i en pajform. Tarten kan med fördel göras i en gjutjärnspanna som tål att ställas i ugnen. 

Skär vitlöksklyftorna tunt. Hetta upp oljan i pannan. Fräs vitlök hastigt så den får lite färg. Tillsätt tomaterna och låt de fräsa med cirka 1 minut. Häll på balsamico, örter, lite socker och rejält med salt och peppar. Häll över i pajform, men se till att får med allt gottigt i pannan. Lägg på smördegslocket. Tryck ner kanterna längs formens insida och stick små hål med en vass kniv här och där. Grädda i ugnen cirka 15 minuter tills degen fått färg. Ta ut pannan och låt den svalna cirka 10 minuter. Om det bildats mycket vätska från tomaterna så försök hälla bort det mesta. Sätt en stor tallrik ovanpå och vänd hastigt upp och ner. Garnera med timjan. Strö eventuellt på lite flingsalt.

Receptet fann jag på underbara Le parfait. Där kan man lätt matporrsurfa en bra stund. Så mycket gott!




Blev så gott så gott! Lite sallad och ett nybakat focaccia serverade jag upptill. Åh, nu blev jag hungrig.

Jag bakar ofta bröd till bjudningar vi har. Brukar antingen bli ett focaccia eller ett Vik-vila-bröd. Gott vilket som och brukar alltid uppskattas av gästerna.




Brödet gjordes i min sprillans nya fräsiga Kitchenaid. Fick denna skönhet av Lars i julklapp. Jag måste varit väldigt snäll eller så måste han uppskatta mina brö´n fasligt mycket...







//Malin





3 kommentarer:

  1. Ser så vackert ut i skidbacken. Det var många år sedan jag åkte slalom. Tomat tarte-tatin är så gott och allt du lagat ser gott ut. Snygg KA. Kram!

    SvaraRadera
  2. Ja, skidor är något som du aldrig kommer att se oss färdas på, men snö och solsken hade vi inte tackat nej till just nu:)
    Nej, det ska inte vara av tvång man bloggar, vi har också dragit ner på inläggen och det blir någon gång i veckan istället för varje dag som vi hade i början, det ska ju finnas både tid och lust. Så vi står ut:)
    Ha nu en fortsatt fin vecka,
    kramar

    SvaraRadera
  3. Skidor kommer heller aldrig jag att ställa mig på. Solesken däremot - ja tack, precis som de kära Mårtenssonarna skriver.

    Jag förstår inte att Lars vill ha en assistent som knådar dina brön, men man är ju olika hahaha!

    Tomater som är tillagade funkar fint men råa - hujedamej! Blogga är kul men det är många som lagt av eller som instagrammar istället. Tid är en bristvara och ska det blir bra inlägg måste de få ta tid. Jag är med dig, oavsett hur ofta det blir. Kramar!!!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.