söndag 28 december 2014

KYCKLINGFILÉ I LÅNGPANNA MED FÄNKÅL, ZUCCHINI OCH BALSAMVINÄGERSÅS


Varje juldag, sedan tidernas begynnelse typ, har Lars och hans 3 gamla polare träffats. Det började redan innan min tid och då alltid med julfrukost. Nubbe inkluderat... För några år sedan övergick frukost till middag på kvällen, vilket var en lättnad för alla. Att få huset fullt av folk dagen efter julafton är inte helt optimalt. Framför allt inte med massa småbarn som det var då. Ja, alla 4 grabbar har nämligen ynglat av sig. Nu har ju barnen helt plötsligt blivit stora och träffarna blir då genast lugnare. 

Förra året var det vår tur att ta emot alla och då bjöd jag på Pulled pork och tacos. Här hittar ni det receptet. 

Juldagen i år var en härlig dag. Gjorde absolut ingenting på dagen och blev på kvällen serverad god mat och dryck. Maten som serverades var mat helt i min smak. Först plock med ostar och annat gott sedan denna kycklingrätt. Bestämde där och då att jag skulle servera mina och Lars föräldrar detta när de kom till oss i går kväll. En mer lättlagad rätt än denna är svår att hitta, och samtidigt så god! Kommer med säkerhet att lagas igen. Receptet kommer från en kokbok från Arla. 

Kycklingpanna med fänkål, zucchini och balsamvinägersås, 8 pers
2 kg kycklingfilé
salt & svartpeppar
1 fänkål
1 stor zucchini
5 vitlöksklyftor
2 kvistar med körsbärstomater
2 dl svarta oliver
2-4 msk hackad färsk rosmarin
5 dl matlagningsgrädde
5 msk balsamvinäger
4 msk kalvfond
8 skivor serranoskinka

Dela kyckling i bitar, salt, peppra och bryn i smör. Lägg i stor ugnsform, alternativt liten långpanna. Skala och skiva vitlöken. Skär fänkålen i klyftor och zucchinin i slantar. Lägg grönsakerna i formen tillsammans med oliverna. Strö över rosmarin. Häll över grädde blandat med vinäger och fond. Placera tomatkvisten på toppen. Stek i 200 grader i mitten av ugnen i ca. 20-25 minuter.

Lägg skinkskivor på bakplåtspapper på plåt och ställ in i ugnen samtidigt som kycklingen. Efter ca. 10 minuter är skivorna krispiga. Låt svalna lite och smula sedan dessa över kycklingen innan servering. 

Jag serverade pasta till detta och en stor grönsallad. 




//Malin



3 kommentarer:

  1. Det här låter jättegott! Ska nog testa med kokosmjölk för mejerifri variant! :)
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  2. Håller med ovan, det låter underbart gott!

    SvaraRadera
  3. En rätt helt i min smak - tack för tipset! Önskar dig ett riktigt gott nytt år, Malin! Kram!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.