torsdag 11 december 2014

SAFFRANSBULLAR MED MANDELMASSA OCH CITRON


Jag gillar att baka bullar. Det är smidigt och blir alltid bra. Framför allt är det ju gott! Nybakade bullar är bland det bästa som finns, och då spelar det mindre roll vilken sorts bullar det är. Kanelbullar, kardemummabullar, vaniljfyllda saffransbullar, vaniljbullarLussebullarLångpannebullar, listan kan göras hur lång som helst. På bloggen har jag ännu fler bullrecept, om de här inte räcker. 

I veckan bakade jag saffransbullar med mandelmassa och citron. Mandelmassa är riktigt gott att ha som fyllning, blir saftiga bullar. Känns bra att ha bullar i frysen, för snart kommer väl snön och mysiga utflykter till pulkabacken... Hmmm, i mina drömmar. I morgon blir det orkan och snön lyser med sin frånvaro. Ska till Dalarna över nyår, får hoppas att det är snö där då. Förra året var det ingen snö vid den tidpunkten. Men ännu finns chansen för ett vitt nyårsfirande och då syftar jag inte på ett alkoholfritt nyår. 

Saffransbullar med mandelmassa och citron
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
1 påse saffran (2 om man vill ha mer saffranssmak)
250 g kesella
1 1/2 dl vit sirap 
1/2 tsk salt
ca 16-18 dl vetemjöl

Fyllning
200 g mandelmassa
100 g smör
1 citron, skalet
1/2 citron, saften

Smula ner jästen i en bakassistent. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp.

Stöt saffran med lite socker i mortel. Tillsätt saffran, kesella, sirap, salt och det mesta av mjölet till degspadet. Arbeta degen väl och låt jäsa övertäckt i 40 minuter.

Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangel. 
Riv mandelmassan och blanda den med rumsvarmt smör, citronskal och citronsaft. Bred ut blandningen på degenplattan och rulla ihop. Skär i ca. 2 cm tjocka bitar och lägg i pappersformar. Bullarna får bäst form om de bakas i en muffinsform. Håller ihop bra där, men fungerar på vanlig plåt och även utan pappersformar. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca. 30 minuter

Strö över pärlsocker och baka i 250 grader i ca. 10 minuter.




Tycker absolut att ni ska baka dessa i helgen. Bra sysselsättning om orkanen slår till. Om det nu inte blir strömavbrott vill säga...




//Malin






4 kommentarer:

  1. Mandelmassa är väldigt gott att ha som fyllning i bullar. Kram!

    SvaraRadera
  2. Åh, så gott, kan du tänka dig att jag inte har ätit en enda lussebulle för i år!

    SvaraRadera
  3. Citron lät som en supergod brytning!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  4. Bullar är alltid lika gott! Kram!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.