onsdag 5 november 2014

ROSENBRÖD - RUNDA OCH LÖVFORMADE
Rosenbröd påminner mig om min moster. Hon bakar alltid sådana vid midsommar. På lunchen är vi hemma hos mina föräldrar och släktingar kommer dit för sill och potatis. Ja, och Bullens pilsnerkorv förstås. Det får barnen (och vuxna) som inte gillar sill. På kvällen serveras det kycklingsallad och rosenbröd vid hennes badstuga nere på Skrea Strand. Nu har ju inte jag varit med på dessa kvällar på väldigt länge, men minnena finns kvar. 

Rosenbröd är ett lättbakat bröd som gillas av de flesta. Jag har den här veckan bakat det två gånger. Första baket försvann på ett nafs när vi firade Ella i söndags. Andra bakat försvinner så sakteliga varje dag då barnen älskar det! Har köpt hem ny jäst för ett tredje bak väldigt snart. 

Gjorde ett sats runda och en sats klippte jag till små lövformade frallor. 


Rosenbröd
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
2 tsk socker
ca. 13 dl vetemjöl

Ägg och vallmofrön till pensling och garnering.

Smula jästen i en degbunke. Jag använder alltid en bakassistent. Smält smöret och häll på mjölken. Värm till fingervarmt och häll lite över jästen. Rör tills jästen är upplöst. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och det mesta av mjölet. 
Arbeta degen tills den släpper från kanterna. 
Täck degen med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca. 30-40 minuter.
Arbeta degen på bakbord och tillsätt mer mjöl om nödvändigt. 
Forma degen till runda eller till avlånga bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca. 30 minuter.

Vill man ha lövformade frallor så klipper man detta nu. Därefter penslas bullarna med uppvispat ägg och vallmofrön strös över.

Baka frallorna mitt i ugnen på 250 grader i ca. 8-10 minuter.Frallor som är riktigt goda med lite brie och marmelad på.
//Malin

2 kommentarer:

  1. Aaaah, de är ju så söta de lövformade!

    SvaraRadera
  2. gahhhhh Malin vad gott, så vackra bröd med : ) kram Sofia

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.