måndag 20 oktober 2014

LAXPAJ MED SVARTKÅL UTAN PAJBOTTEN



Hej hopp, i dag är det verkligen höst. I Glommen blåser det som vanligt. Ganska ofta det gör det, men knappt att jag tänker på det längre. Jag har inget emot hösten faktiskt. Gillar att stänga in mig och grotta ner mig i allt mys som finns tillgängligt. Det kan röra sig om soffhäng med tv-tittande, mattidningsläsande, bokläsande, instagrammande, bloggande, matlagande, butiksfixande, filmtittande, bakande, barnmysande och annat som gör livet värt att leva. 

Mat är en viktig del på hösten, eller vem lurar jag. Mat är alltid en viktig del, vilken årstid det än är. Men som jag erkänt tidigare så är jag urkass på vardagsmat. Tycker det är så trist, vilket innebär att mina stackars barn får klara sig på annat än varm mat flera kvällar i veckan. 

I kväll har de dock tur, det blev nämligen tacos över från middagen i går. På måndagar idrottar båda barnen, så det är en bra dag för lagad mat. 

Jag och Lars däremot idrottar inte i dag, vi är lite lata faktiskt. Jopp, så är det. Men lagad mat får vi ändå, vilken tur vi har! Nämligen en paj utan pajskal med svartkål och rökt lax. Hur gott som helst och det blev även mat till tisdagens lunchlådor. Lycka!



Laxpaj med svartkål (utan pajdeg)
200 g kallrökt lax
1/2 gul lök
1 knippe svartkål
1 vitlöksklyfta
muskotnöt
3 ägg
1 dl grädde
1 dl créme fraiche
1/2 dl mjölk
salt & svartpeppar
3 dl ost

Strimla kålen och fräs i smör och olivolja. Pressa i vitlök och finhackad lök. Salta och peppra lätt. Riv lite muskotnöt över kålen. Fräs i ca. 10 minuter. Rör om under tiden.
Smöra en pajform och häll i kålblandningen.
Bred ut laxskivorna ovanpå.
Vispa samman ägg, grädde, créme fraiche och mjölk. Jag tycker inte äggstanningen behöver saltas, eftersom både lax och ost är salt. Eventuellt kan man peppra lite. 
Häll stanningen över laxen och toppa med riven ost.
Baka pajen i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca. 20-30 minuter. 




Gjorde en god grönsallad med rå blomkål och strimlad polkabeta. Blev jättegott! 

Laxen köpte jag på Korshags, där jag även köpte en örtaioli som passade bra till pajen. 



Ha en myspysig kväll!

//Malin







8 kommentarer:

  1. Svartkålen är så vacker! Och så god!

    SvaraRadera
  2. Mums jag älskar lax : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  3. Men här är den ju, pajen som vi blev så sugna på! Spar ner och ser till att göra den fortast möjligt.
    Kramar till dej

    SvaraRadera
  4. Har aldrig provat svartkål, spännande!

    SvaraRadera
  5. får instämma med förra kommentaren har aldrig testat detta med svartkål men det ser väldigt gott ut

    SvaraRadera
  6. Det har inte dykt upp vare sig grönkål eller svartkål ännu i min vanliga butik! Jag måste snart ge mig ut på jakt för jag börjar bli sugen. Det här låter ju toppen. Jag har tidigare gjort grönkålspaj med Västerbottenost som blev galet god och med lax i borde pajen bli ännu grymmare.
    Jag tycker också hösten är mysig med allt vad det innebär som vi gör inomhus denna delen av året. Det är skönt med ruggigt väder som biter i kinderna för att sedan komma in i värmen och tända ljus.

    SvaraRadera
  7. Älskar ju kål men grabbarna är emot mig. Får försöka trolla ner lite i maten nån dag. Pajen är helt i min smak.
    Vardagsmaten är ett gissel och kräver planering. Idag åt vi ärtsoppa som jag kokte igår. Det kallar jag bra planering och känner mig stolt��

    SvaraRadera
  8. Mums vad gott! Jag har svårt för pajdeg men älskar kål!

    Önskar dig en fab fredag! Kram Jenny

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.