måndag 29 september 2014

VILDSVINSBIFFAR MED FETAOST OCH PERSILJA OCH EN KALL LIMESÅS

 

Med frysen full av vildsvinskött var det lika bra att sätta igång och använda det. Först ut den här gången blev biffar, vilket alltid är gott. Smaksättningen fick bli fetaost och persilja. Lite lyxigt att fortfarande kunna plocka persilja i krukan på altanen. Lars var nära att slänga ut örterna i dag eftersom han behövde krukan till höstväxter. Men icke, han får hålla sig till annat än så länge. 

Den här helgen har det blivit ugnsrostade rödbetor två kvällar. En favorit, hur gott som helst! Jag skalar, klyftar dem och ringlar över olivolja och strör på flingsalt. Sedan bakar jag dem i ugnen på 200 grader i ca. 30 minuter. Känn efter med sticka o betorna är klara. Ugnsrostade betor passar till det mesta faktiskt.

Vildsvinsbiffar med fetaost & persilja
1400 g färs
1 gul lök
1/2 dl pofiber (ströbröd)
1 dl grädde
1 ägg
1 dl grovt delad fetaost 
3/4 dl finhackad persilja
3 tsk salt
svartpeppar

Blanda pofiber och grädde. Finhacka löken och blanda ihop alla ingredienser. Forma till biffar och bryn i smör. Jag hade vitlökssmör i kylen sedan dagen innan och brynte biffarna i det. Stek färdigt biffarna i ugnen på 150 grader i ca. 15 minuter. 




Jag gör ganska ofta kalla créme fraiche-baserade såser. Ett snabbt och smidigt sätt att göra en god sås och man kan variera dem hur mycket som helst. Till detta gjorde jag en kall limesås som passar jättebra till både biffarna och rödbetorna.

Kall limesås
3 dl créme fraiche
1 tsk honung
1 lime, skalet
1/2 lime, saften
1/2 vitlöksklyfta
flingsalt & svartpeppar

Använd ekologisk lime eller tvätta limen noga. Finriv limen och blanda raspet med créme fraichen och de övriga ingredienserna. Smaka av med salt och peppar. 

Har ni inte tillgång till vildsvinsfärs, så kan ni använda den färs ni har. Blir med säkerhet lika gott det.




//Malin





5 kommentarer:

  1. Menar du verkligen 1,4 kg färs?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, faktiskt. Använde 2 påsar á 700 g färs. :-)

      Radera
  2. Gott, så gott så! Ugnsrostade rotfrukter äter vi också på kors och tvärs just nu, det gäller att passa på att frossa nu när de smakar som bäst. Vildsvin är det däremot sämre med för tillfället, frysen är fylld till bredden med hjortkött som levererades i helgen så nu blir det hjort för hela slanten.

    Kramar till dej

    SvaraRadera
  3. Det är verkligen lyx med frysen full av vilt! Smaksättningen låter kanon. Kram

    SvaraRadera
  4. Kanon recept!
    Ett tips från mig, lägg till en msk dijona senap så blir det desto godare :)

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.