torsdag 15 maj 2014

SMÖRBAKAD BLOMKÅL MED KNAPERSTEKT RÖKT SIDFLÄSK OCH SALTROSTADE MANDLAR


bloggträffen fick jag en påse full av härliga charkuterier av Anki och Håkan med bloggen Mårtenssons Kök. Allt åts snabbt upp utom en bit rökt sidfläsk. Den biten hade jag nämligen en plan för. En plan som innefattade blomkål, mandlar och sidfläsk. 

Smörbakad blomkål blev snabbt en favorit för mig och saltrostade mandlar är mitt nya favoritsnacks. Att slänga till lite sidfläsk till dessa vänner gjorde det hela ännu trevligare.

Smörbakad blomkål
1 st blomkål
smör (ca.75g)
flingsalt

Ansa blomkålen fri från blad. Koka den snabbt i 5-6 minuter och lägg den sedan i ugnsform. Lägg en stor klick smör på toppen. Ställ in i ugnen på 200 grader i ca, 30 minuter. Ös blomkålen med smör från formen, ungefär var tionde minut. Täck blomkålen med alu.folie om den verkar få för mycket färg. Känn med sticka om blomkålen är klar. 


Saltrostade sötmandlar
1 dl vatten
2 msk salt
200 g sötmandel

Blanda vatten och salt i en kastrull. Låt det koka upp.
Lägg mandeln på en plåt och häll över saltvattnet.
Sätt in plåten mitt i ugnen på 200 grader och rosta tills vattnet dunstat och mandlarna torkat ordentligt. (Recept ica.se)


Fläsket skar jag i småbitar och stekte ganska hårt i smör. Har man inget rökt sidfläsk, går det säkert bra att använda knaperstekt bacon i stället.

Lägg blomkålen på en fin tallrik. Strössla över grovhackade mandlar och sidfläsk. Vill man så kan man köpa saltrostade mandlar i stället för att göra egna.

Ringla lite av det smälta smöret på toppen och dra några varv med Chilikvarnen, Chili explosion, över blomkålen. Servera som tillbehör till favoritköttet eller bara tillsammans med en god sallad. I morgon är det fredag, igen... Gött!


//Malin
3 kommentarer:

 1. Jag brukar ersätta rökt fläsk med kalkonbacon i bit när jag lagar mat. Detta lät ju sanslöst gott! Jag vet inte vad det är som händer när man sammanför blomkål, smör och bacon!? En ljuv musik uppstår (ibland också i min mage, i form av buller) och i gommen (kanske också i Glommen) får man en känning av Paradiset. Precis så. Puss på dig, gullet!

  SvaraRadera
 2. Jag håller med Erika, det låter som ljuv musik. Kan inte vara annat än fantastiskt gott.
  Ha en riktigt skön helg! Kram.

  SvaraRadera
 3. Det låter som en bra variant av blomkål.

  SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.