söndag 27 april 2014

MANDELKAKA MED HALLON



En påskig tårta hör ju påsken till och den här anser jag passa in på beskrivningen. Den är ju ganska gul och innehåller många ägg. Eftersom påsken nu är över, så kan man i stället kalla den vårig. Gult får stå för solen och äggen för hönsen som släpps ut på grönbete. Ni ser, en dessert för alla tillfällen. 

I den här tårtan använde jag Sukrin, ett fusksocker som inte påverkar blodsockernivån i kroppen som vanligt socker gör. Tårtan är inte så söt, men med hallon på toppen blir det precis lagom. Detta är inget socker jag använder varje dag ska jag tillägga, men bra ändå att det finns ett alternativ till vanligt socker. 

Receptet hittade jag på bloggen Jills mat. Där finns mängder av bra Lchf-recept. 

Mandeltårta Lchf-style
Botten
5 dl mandelmjöl
6 äggvitor
1 msk Sukrin 

Smörkräm
6 äggulor
1,5 dl grädde
1 dl Sukrin
200 g smör

Garnering
0,5 dl rostade mandelspån
Eventuellt färska bär

Gör så här 
Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en väl rengjord skål. Tillsätt fusksocker och vänd ner mandelmjölet försiktigt. Bred ut smeten i två lika stora cirklar på bakplåtspapper, ca 20 cm i diameter. Grädda i 150 grader i ca 20 minuter. Låt svalna.

Rör samman grädde, äggulor och fusksocker i en kastrull. Vispa kontinuerligt på medelvärme till krämen tjocknat. Ställ åt sidan och rör samman med smöret. Ställ in i kylen för att svalna i minst två timmar. Krämen blir tjockare desto kallare den blir.

Lägg den ena botten på ett fint fat. Bred över hälften av krämen. Lägg på den andra botten och bred på resten av krämen. Toppa med de rostade mandelspånen och eventuellt färsk bär och citronmeliss. Låt stå svalt tills serveringsdags. 




Det blev ganska så mycket tårta över efter bjudningen, så jag kunde äta en liten bit nästan varje kväll veckan efter påsk. 





//Malin



3 kommentarer:

  1. Kul med en glutenfri tårta! Mandel och hallon är ju så gott ihop. Gällande sötningsmedel så är jag lite skeptisk ändå, eftersom det snarare är sötman än just sockret som gör oss sötsugna. Bättre att vänja sig av med det söta överlag om man nu vill det :) Kram!

    SvaraRadera
  2. Kul med glutenfritt och sukrin det måste jag testa ng kram på dig finis/Sofia

    SvaraRadera
  3. Låter jättegott! Mums, mums!
    Ha en underbar dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.